Sommarens projekt.

Dagarna byter av varandra i rasande takt. En tillstymmelse till att försöka sig på seriöst hobbyhantverk är liksom lönlöst. Inte helt kanske men en ny snorgrön/ljusgrön överkjortel kommer det bli till frugan. Fikarasterna på jobbet är värdefulla. Det är mycket arbete på museet just nu och helgen bjuder på andra utmaningar, exempelvis måste jag hänge mig åt vardagens förgängliga konsthantverk. Drygt 10 kubikmeter ved ligger utlagd som en lång bajskorv snett över vägen och den hoppar inte upp av sig självt i vackra konstellationer. Det var fredag kväll och halva lördagen som liksom försvann som i ett trollslag.

Detta leder oss raskt in på våren och sommarens projekt. Vi har inte som tradition att stapla ved på detta vis då vi har ett vedförråd. Det är emellertid mellersta Östergötlands sorgligaste vedbod/hundgård/virkesupplag och det är läge att bygga ett nytt innan dess säckiga kropp rasar ner i den Liljerumska stenfylda myllan. Tiden och snön har slitit hårt med det och endast nåden håller konstruktionen samman. Det kommer byggas ett nytt i närheten av pannrummet så detta blir en öppen plats till något trevligt. Förslag på användningsområde mottages tacksamt.

Vår uthus som är parasiterat av den gamla vedboden kommer också få känna en bris av förändringens vindar. Taket ska bekläs med takpannor och det gamla korrugerade aluminiumtaket ska ner. För ca 40 år sen var det någon driven försäljare som tjänade storkovan här söder om Söderköping. Praktiskt taget alla uthus i trakten har samma, något grönskimrande plåttak. Vårt läcker och är under all kritik fult så det blir till att byta allt och lägga på tegelpannor.

Rent byggnadsvårdsfascistiskt är det i stort sätt bara acceptabelt med plåttak på äldre hus på landet om det är:

1. För att rädda ett hus tills vidare.
2. På utbyggnader där taklutningen inte tillåter något annat. Under förutsättning att det görs på samma sätt som för 100 år sen. Dvs korrugerad plåt passar ingenstans annat i syftet statuerat i ovanstående fall.
3. Om du bor på en tegelfattig plats i Sverige där andra tak som vedtak, torv och pärt varit dominerande. Exempelvis nordvästra Dalarna. Dock har dessa områden vanligen ett särskilt lokalt plåttak som ska användas.

Slutligen ska våra torparkex tas ner och jag tror att det kommer bli ett rejält lyft för hela huset. Det kommer mildra husets fulhet något så enormt. Det visade sig inte vara så blodigt dyrt att göra sig av med eterniten så det blir närmast när sovrummet är klart. Jag hoppas vid min Gud att panelen är så fin som bilden skvallrar om. Jag vet dock att det verkligen är önsketänkande då inget går som smort i det här huset.

I övrigt har jag köpt en gammal bössa som jag väntar på ska komma med posten. Den har en rakräfflad pipa, vilket låter helt idiotiskt i mina och en del av er läsares öron. Mer om detta.

6 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar, Byggnadsvård på Liljerum

6 svar till “Sommarens projekt.

 1. Halvor

  Rakriflet pipe? øh…hvorfor det? Linneruds kjøkken nærmer seg slutten. Malins økende mage har fått oss til å utsette deadline til 1. april. bare en måned igjen, altså….

 2. Åh skall ni till å döda eterniten, fan va kul! Lär ju bli alldeles virriga efteråt å gå in i fel hus eller nåt

 3. kurage

  Precis, varför det? Tydligen gillade man idén även i det militära så de utrustade 1793 stackars fältjägartrupper med dylik räffling på deras gevär. Det konstaterades att precisionen var dålig….

  Jadu frej det blir Fallout Liljerum det….

 4. hemslöjdspornografi

  dumma karl! du har för många bössor. bygg en tipi på vedbodsplatsen.

 5. Lars A.

  Vad jag har hört ska rakräfflingen vara till för att så att säga förvara krut- och pappersrester så att de inte försvårade omladdningen när man skjutit några skott. Om det funkade så bra vet jag inte.

  • kurage

   Jag tror faktiskt att den huvudsakliga anledningen till rakräfflingen är att den ska skjuta bättre än en slätborrad. Rakräffling bör förbättra precisionen när man har rundkulor. Det är många amerikaner som menar det samtidigt som jag tror det att det är som Lars säger lättare undvika igenslamning av pipan. Den sistnämnda vinsten troligen främst militär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s