Historiska hantverk på Stadsmuseet III: Talgljus och linneförkläde.

Än en gång var det dags för att åter igen stöpa ljus. Senast det bar av att slöjda i kofett var när jag bevistade stadsparken i Jönköping för ett antal år sen. Det skrev jag om här och mitt intresse för belysningshistoria har även resulterat i att jag krystat fram en artikel om vad man faktiskt lyste upp sin samtida med. Den kan du läsa här.

Om ni verkligen vill veta i detalj hur man gör ljus med talg och dess historia rekommendera tidigare inlägg. Detta blir en lite kortare artikel och en liten reklamare om våra trevliga historiska verkstäder på vissa söndagar.

Temat för den här söndagens historiska verkstad var belysningshistoria och att stöpa talgljus.

För att sprida kunskapen om våra förfäders mörker tog jag med mig ett antal ljushållare från medeltid och framåt. Träljustakarna kom till idag då jag besökte en loppis på väg till jobbet.  Det var det enda på den loppisen som jag skulle betala pengar för att de skulle följa med hem. Det är ett par 1800-tals ljustakar svarvade i masurbjörk, väldigt trevliga.

I sedvanlig ordning cuttade jag talget och skred till verket tillsammans med hugande besökare. Jag bjöd på glögg och höll låda om alla sorters ljus och hållare. Vad mer behöver man än levande ljus, glögg, kniv och en hög med kallt fett direkt karvat ut något stort klövdjur?

Dagen till ära och till skydd för mina kläder hade jag sytt ett sprillans nytt förkläde till gagn för mina 1800 och 1700-tals kläder. Det är sytt efter ett förskinn från 1800-talet som jag beskrivit i ett Artefakt-inlägg. Det går alldeles utmärkt att sy förkläden i arméns draglakans då tygbredden är perfekt och stadkanterna kan nyttjas. I nacken kan man knäppa upp med två benknappar som ligger omlott. Käckt….

Det blev iallafall snygga små ljus och jag vill rekommendera att kyl det renade fettet ordentligt innan du börjar stöpa. Varmt fett bygger ljus knappt, fingervarmt och lite till är lagom. Stöpa ljus är en allvarsam lek.

Kom gärna och besök mig på kommande Historiska verkstäder! Detta har vi framför oss, kom, umgås, hantverka!

Verkstäderna är kostnadsfria och öppna för alla. Kl. 12-16 i Grå huset, Norrköpings stadsmuseum.

27 februari: Talgljusstöpning och gammal belysning
Vi visar också olika typer av äldre ljusstakar.

27 mars: Sömnad på gammalt sätt
Vi syr för hand med traditionella material.

24 april: Historisk påsk
Vi lämnar fastan och lagar gammeldags påskmat.

22 maj: Ryssolja och täljning
Trätjärans okända släkting. Vi slöjdar också i färsk björk.

21–23 juni kl 11–15: Färgardagar på museet
Vi samlar in växtfärger, färgar tyger och garner, syr för
hand och på trampmaskin. Ta gärna med eget material.

 

Ha det fint.

Lämna en kommentar

Under Övrigt & pålysningar, Självhushållningsexperiment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s