Om kuragebloggen.

Välkommen till en blogg om historia. Detta breda ämne kan ta sig många olika skepnader och här finner du artiklar om materiell kultur, historiskt återskapande, olika sorters äldre hantverk, levnadsförhållanden och byggnadsvård. Det finns också rena historieartiklar och funderingar kring historia.

Denna sida är också en slags kanal för mitt stora historieintresse, den lever med mitt intresse i vått och torrt sen över tio år tillbaka. Till vardags arbetar jag som museipedagog på Norrköpings Stadsmuseum men är numera också skribent och vapenkännare med fokus på antikvapen. Jag är utbildad lärare i historia och religion men har också kortare och längre utbildningar inom olika hantverk. Som hantverkare har jag fötterna stadigt i den historiska myllan och inom hemslöjdsrörelsen. Mitt uttryck är ständigt tillbakafluktande i både hantverk och ord.

Jag har sysslat med historisk återskapning, så kallad reenactment i många år. Mina fokusområden är 1300-tal, 1700-tal och 1800-tal.

Bloggen handlar också sen ett antal år sen ganska mycket om jakt- och vapenhistoria. Jag är själv jägare men också en samlare av antikvapen, särskilt svenska äldre jaktvapen. Detta intresse har också lett fram till att jag har ett företag med fokus på antika vapen och jakthistoriska föremål. Se företagets profil här

Jag hoppas du finner mycket matnyttiga saker på min sida. Har du frågor?
Maila anders.lindkvist@yahoo.se

20190718_163913

6 svar till “Om kuragebloggen.

  1. Lasse Wiklund

    Hej Anders!
    Experimentet med att utvinna ”ryssolja”var riktigt intressant att läsa om. Kolmilor och tjärdalar får väl betraktas som besläktade verksamheter
    Läser just en bok av Ulf Ellervik ”Den svåra konsten att leva” där han bland mycket annat behandlar kopplingen mellan sotning och pungcancer, i ett historiskt perspektiv.Att vara sotarpojke i England på 1700-talet… ett riktigt olycksöde! Kanske kan kolmilandet ha haft liknande hemska effekter.
    Hursomhelst , du fick mig att sätta mig in i torrdestillerandets konst och där stötte jag på ryssoljan.Tack för det!
    Hälsningar Lasse Wiklund
    PS kanske skaffar jag mig ett par färgburkar🙂

  2. Viking Eriksson

    Har du några sidor där man kan köpa 1700 tals kläder? Söker något i still med vanligt bondefolk eller jägare.

    • kurage

      Det beror helt och hållet på vilken plånbok och ambition man har. Det finns att beställa ok kläder från ex Jas Townsend i USA eller köpa helt handsydda kläder från olika tillverkare. Ett företag du kan kolla in är Arms&Tailor i Sverige.

  3. Riktigt bra sida, jag undrar du kanske vet varför man just förknippar vångadosan med just vånga.
    Jag menar kor och nysilver kan ju inte vara unikt för just vånga socken..

    • kurage

      Jag tror det råkade bli så att i just Vånga blev det en koncentrerad hemindustri under en period. Någon i Vånga började göra dosorna och i ökad efterfrågan så lade han ut arbete på vänner och grannar. Som ett litet företag. Liknande hemindustrier fanns lite och där ex mässingspistoler från Ödestugu, vävskedar från småländska socknar med mera.

Lämna en kommentar