Historiskt skytte

Vill du känna kraften, lukten och rekylen av en svensk flintlåsmusköt från 1700-talet? Skjuta en revolver från amerikanska inbördeskriget eller utforska jaktvapnen som dina förfäder använde? Då kan jag besöka er och förevisa de vapnen ni önskar, ni får lära er hur de fungerar och framför allt pröva på hur de är att skjuta med. Vi skjuter med svartkrut och med samma projektiler som då.

Historiskt skytte vänder sig till vapenintresserade sällskap, reenactmentföreningar, museer, jaktlag och andra som vill ha en rolig och lärorik stund i den svavelosande krutröken. Skyttet kan ske på en godkänd skjutbana nära er eller på privat mark. Vi skjuter på stålmål, tavlor eller andra mål.

Pris på förfrågan. Varje upplägg skräddarsys efter kundens önskemål men runt 5000 ink moms för 3 timmar med 5 vapen är ett riktpris. I priset ingår kulor och krut och grundläggande målmaterial
Maila kuragehistoria@gmail.com eller ring 0733-968320.


Arsenalen

Här på bilden ser du det nuvarande vapensortimentet att välja på:

Samtliga vapen är professionellt genomgångna och säkra att skjuta med. De flesta av vapnen är originalvapen från tiden medan ett fåtal är replikor.

Militära vapen

Luntlåsmusköt, ca 1630

Denna luntlåsmusköt är av samma sort som användes av svenska soldater under 30-åriga kriget. Den avfyras med brinnande lunta och laddas med papperspatroner.
Kaliber: 19 mm rundkula

Svensk-engelsk flintlåsmusköt, ca 1790

En klassisk brittisk flintlåsmusköt som modifierats och använts i svensk tjänst.
Kaliber: 18,50mm rundkula

Jägarstudsare m/1815-20 med slaglås


Standardstudsaren för jägarförband i Sverige under 1800-talets första hälft. Ett mindre antal konverterades till slaglås vid 1800-talets mitt. En grov studsare som utdelar kraft både framåt och bakåt. Laddas med rundkula och fetlapp.
Kaliber 18.50 mm.

Flankörpistol m/1820-57

Svensk slätborrad ryttarpistol, så kallad flankörpistol av modell m/1820-57. Sköts vanligen med rännkulor, dvs grova hagel men fungerar även bra med rundkulor.
Kaliber: 16mm

Colt 1851 navy model Slaglåsrevolver

En av de mest ikoniska amerikanska revolvrarna, en modell som användes flitigt i amerikanska inbördeskriget och bars av västernlegender som Wild Bill Hickock, Buffalo Bill och Doc Holliday.
Kaliber .36

Remington new model army 1858 Slaglåsrevolver

En av de mest använda slaglåsrevolvrarna från amerikanska inbördeskriget. Trumman laddas med sex kulor och är en fullstor amerikansk militär revolver.
kaliber: .44 rundkulor.

Tranter first model 1853 med double action slaglåsrevolver

Denna välkända revolverkonstruktion uppfanns av engelsmannen William Tranter och var den viktigaste europeiska motsvarigheten till de amerikanska samtida tillverkarna. Tranters revolvrar köptes också in av sydstaterna under inbördeskriget. Detta är en tidig modell med dubbla avtryckare och med sällsynt stor kaliber. En riktig manstopper.
Kaliber .523


Jaktvapen och civila vapen

Svensk lodbössa med flintsnapplås

Flintsnapplåset har sitt ursprung i 1500-talet men var i bruk ända till 1800-talet på vissa ställen. Dessa småviltsstudsare användes till småviltsjakt men gjorde sig även kända genom snapphanekrigen. De små räfflade piporna var kända för sin goda precision.
Kaliber: 8,8 mm trångkula

Svensk hagelbössa med flintlås, ca 1750

Standardvapnet för finare svenska jägare under 1700-talet, användes främst som hagelbössa men laddades även med rundkula vid storviltsjakt.
Kaliber: 20 gauge

Svensk flintlåsstudsare, ca 1750

En stabbig liten studsare, förmodligen tänkt till björnjakt eller hetsjakt från hästryggen. Ett vapen som levererade en tung kula i trånga lägen.
Kaliber: 16mm

Svensk slädbössa med flintlås, ca 1775

Slädbössan var ett allroundvapen som var ett mellanting mellan bössa och pistol. Det skulle vara kompakt och kunna förvaras i släden. Det laddades med grova varghagel och användes mot alla sorts hot, från vargar till banditer.
Kaliber 16mm.

Svensk sälbössa med flintlås, ca 1840

De svenska sälbössorna är kända för sin enorma storlek och deras räfflade pipor kunde pricka en säl på långa avstånd. Dessa vapen skapades för dåtidens långhålsjakt. Detta är en tung best ifrån Roslagens skärgård med en vikt runt 7-8 kg.
Kaliber: 17mm

Svensk hagelbössa med slaglås, ca 1850

En svensk slaglåsbössa för hageljakt under 1800-talet. Denna långa best i kaliber 10 är förvånansvärt lätt att hantera.
Kaliber: 10 gauge

Bygelrepeter Winchester model 1873
Denna legendariska bössan brukar kallas ”The gun who won the West”. Det är inte bara ett av de mest ikoniska vapnen från den amerikanska västern utan den är också riktigt roliga att skjuta. På med cowboyhatten, fyll upp rörmagasinet med 10 patroner och panga på.
Kaliber: 357 magnum