Kurage antikvapen

Vid frågor, kontakta kuragehistoria@gmail.com eller via meddelandefunktionen på Kuragebloggens FB-sida. Jag hjälper dig gärna, det är viktigt att du ska känna dig nöjd med ditt köp.

Samtliga vapen är antika, tillverkade före 1890 och ej avsedda för gastät enhetspatron och således licensfria och fria att köpa och äga.  Alla vapen kan skickas Schenker, bussgods eller motsvarande. 

Jag köper alla sorters antika vapen och tar även inbyten. Värderar och bedömer vapen kostnadsfritt. Hör gärna av dig med det du har hemma!

LÅNGA VAPEN

Flintlåsbössa med välfungerande lås 
En jaktbössa med flintlås som förmodligen är ihopsatt under tidigt 1800-tal av olika delar. Smidig i formatet, grov i kalibern. Har skjutits en hel del med denna och den fungerar som den ska. En prisvärd och rolig bruksbössa. 
Pipa: Bra i godset, en del pitings men ingen gravrost. Ca 20 mm. 
Lås:
Mycket bra, distinkt. Förmdligen nytt eldstål.  
Stock: 
Överlag en bra kolv, bruksslitage och en del mindre lagningar. 
Pris 6500 kr 

 

Subsidiemusköt med bokkolv
Svensk-engelsk subsidiemusköt som köptes in till Sverige 1808 och 1812. I denna sändning av ca 40000 musköter fanns det allt ifrån fabriksnya musköter till gammalt överskott som reparerades upp till färdiga musköter i Sverige. Många stockades om och just denna har stockats i bok vilket är mycket ovanligt. Alla metalldelar är engelska så kallade tradingdelar med omärkt lås. Årtalsstämplad 1819 på stocken. Senare laddstake. 
Pipa:
Bra i godset, fåtal små pitings men ingen gravrost. Fänghålet nästan ofrätt. 
Lås:
Mycket bra, distinkt med kraftiga fjädrar. 
Stock:
Mycket bra kolv, endast bruksslitage. 
Pris 8500 kr 

 

Orörd subsidiemusköt med bajonett
Svensk-engelsk subsidiemusköt som köptes in till Sverige 1808 och 1812. I denna sändning av ca 40000 musköter fanns det allt ifrån fabriksnya musköter till gammalt överskott som reparerades upp till färdiga musköter i Sverige. Denna är charmigt stockad i björk. Detta är ett mycket trevligt orört exemplar från tiden då krigskassan var slut och goda råd var dyra. Bajonetten som följer har följt vapnet sen tiden. Ett tidsdokument!

Pipa: Bra i godset, en del pitings men ingen gravrost. Fänghålet något förstorat. Jämn slät brungrå patina över hela pipan. 
Lås: Bra, hakar upp med kraftiga fjädrar. 
Stock:
Överlag mycket bra kolv, slarvigt stockad med kvist på kolv och förstock vilket inte påverkar funktionen. Helt oputsad originalyta. 
Pris 8500 kr 

 

Sällsynt reparationsmodell med preussiska delar
Denna mycket märkliga flintlåsmusköt är förmodligen en i mängden av konstiga musköter som svenska krigsmakten spottade ut under tidigt 1800-tal. Det är preussiska delar parat med svenska delar. Sidobeslaget skvallrar om att den är ihopsatt på Visby Tygstation till Gotlands nationalbeväring då detta sidobeslag endast återkommer på Gotländska reparationsmodeller. Det är en ganska snygg och rejäl musköt med klassiska 1700-talslinjer. Skicket är mycket bra och låset ger fina gnistor, perfekt musköt för 1700-talsreenactment eller skytte. Nytillverkad, historiskt korrekt rem av svensk modell medföljer. 

Pipa: Bra i godset, en del pitings men ingen gravrost.
Lås:
Mycket bra, distinkt med kraftiga fjädrar. Ger bra gnistor. 
Stock:
Mycket bra kolv, endast bruksslitage. 
Pris 9000 kr 

 

Svensk flintlåtmusköt m/1791 
En renoverad m/1791 infanterimusköt med fungerande lås. En slät putsad yta på pipa och lås men något prickig efter pitings. Men hel och komplett med dubbelsidig laddstake. 

Pipa: Ganska tunn i godset vilket denna modell i grunden är. Förmodligen renoverad svansskruv. 
Lås: 
Mycket bra, ger gnistor med monterad flinta. 
Stock:
Mycket bra kolv, endast bruksslitage. 
Pris 8500 kr 

 

Orörd svensk m/1747-1815 års reparationsmodell 
En mycket trevlig och opillad m/1815 års reparationsmodell med m/1747-lås. Denna har använts som exercisvapen hos en skarpskyttekår och har sen blivit stående. Remmen är original samt gammal inventariebricka i hanen. Den saknar sin varhake men den avlägsnades troligen redan på 1800-talet. Finns nya att köpa på Stockholms vapenfabrik. Vapnets alla stämplar är tydliga och kolven har en samma sträva finish som den hade när den var ny. Ett riktigt törnrosavapen. 

Pipa: Bra i godset, en del pitings men ingen gravrost. Fänghålet nästan ofrätt. 
Lås:
Mycket bra, distinkt med kraftiga fjädrar. 
Stock:
Mycket bra kolv, endast bruksslitage. 
Pris 8500 kr 


Svenskt dragongevär m/1778

Ett ovanligt fint dragongevär tillverkat på Jönköpings gevärsfaktori. Som en nedskalad variant på flintlåsmusköt m/1775. Dessa gevär är nästan alltid i risigt skick och hårt slitna men detta är ett utmärkt exemplar som förmodligen inte använts särskilt mycket. Inget krutstänk i träet bakom låset och fänghålet är som nytt. Låset är oklanderligt och till och med skruvskallar har blånering kvar. Karbinstången finns inte men det gör de i princip aldrig. Några små maskhål i kolven är lagade men i övrigt är det ett toppex för att vara denna modell. 

Pipa: Bra i godset och loppet har fortfarande glans. 
Lås:
Mycket bra, distinkt med kraftiga fjädrar. 
Stock:
Mycket bra kolv, endast bruksslitage och några lagade maskhål. 
Pris 13500 kr 

 

PISTOLER OCH REVOLVRAR

Ett trevligt engelsk par fickpistoler från ca 1800. 
Ett välarbetat pistolpar tillverkat av Benjamin Williams, verksam 1766-1824 i Birmingham. Graverade med triumfknippen och bårder, kolvar av valnöt, boxlås med skjutsäkring som låser eldstålet. Båda är i mycket gott skick, den ena pistolens avtryckarfjäder fungerar inte som den ska men i övrigt är de mekaniskt bra. Längd: 16 cm långa, 12 mm kaliber. 

Pris 12500 kr. 

Flankörpistol m/1820-57 med löskolv 

Ett hyggligt exemplar av den svenska flankörpistolen m/1820-57, det vill säga den slätborrade varianten. Fungerande lås men något klen slagfjäder. Bra gods i pipan och kolv med lite mindre smårepor och torrsprickor. 
Pris 8000 
Bara pistol 5500
Bara löskolv 3000 

En trevlig officerspistol från 1700-talets mitt

En ryttarpistol för officer, ca 1700-talets mitt, förmodligen från tyskt kulturområde. Välbevarad i skicket med välfungerande lås och kolv i valnöt. Kolven är välarbetad och beslagen graverade. Ett trevligt exempel på välgjorda pistoler från 1700-talet, dessvärre är smeden okänd. Hornäsa saknas. Längd 38 cm, kaliber ca 14mm. 
Pris 8500 kr. 


En mycket fin Manhattan
En mycket trevlig Manhattan i kaliber .36. Storleksmässigt mellan Colt navy och Colt pocket men med en tillverkningskvalitet som många med mig anser ligger snäppet över Colt. Detta är ett mycket bra exemplar med stor del originalfinish intakt, blånering kvar på pipan och stor andel försilvring på varbygel och backstrap. Nummeriktig utom pipkil och alla stämplar är tydlig. Trumscenen är nära 100%. Mekaniskt låser den utmärkt. Loppet är spegelblankt med mindre spridda pitings. Trumspelet är lite stort med tanke på revolverns goda skick men kan rättas till med en liten shims i trummans bakkant. Kort och gott en bra Manhattan för samlaren eller skytten.
Pris 18000 kr

Colt Pocket i mycket gott skick
En mycket fin Colt 1849 pocket i kaliber .31 som har en stor del av sin ursprungliga pipblånering intakt och en stor del av sin försilvring på varbygel och backstrap. Trumscenen tydlig över hela trumman. Mekaniskt utmärkt och med mycket litet trumspel. Pipan är fin i loppet med skarpa räfflor med små inslag av pitings. Nummeriktig utom på trumman. Ena pipniten (felhärdad) är avslagen men i övrigt finns inte mycket att anmärka på denna trevliga pocket.
Pris 18500 kr

En bra Remington transistional army model
En slaglåsrevolver tillverkad av Remington kaliber .44. Denna model är en övergångsmodell som tillverkades kortvarigt mellan den så kallade Old model army och New model army. Detta är ett mycket trevligt exemplar med en jämn slät stålpatina med inslag av ursprunglig blånering. Militära inspektionsstämplar och tydlig pipadress. Serienr 13826 på pipa och stomme. Mekaniskt utmärkt och litet trumspel. Loppet har tydliga räfflor med små inslag av pitings. Nipplar i gott skick. Trumaxel förmodligen bytt. En mycket bra Remington att skjuta med och som inte skäms för sig.
22000 kr