Tjuvtittar och björnlappskojs.

Min tid har upptagits av många saker på de senaste veckorna. Jag har såklart jobbat och guidat småttingar i vår nya succéutställning Hela livet förr i tiden, varit i dalarna, i föremålsmagasin, börjat med jägarexamen, sålt en massa saker som en del säkert sett, köpt en del saker  som ni ännu inte har sett och rivit ett gammalt sovrum i tusen bitar. Vem kunde ana att ett vanligt rum som ett litet sovrum kunde producera en ohemult stor hög skräp nedanför sovrumsfönstret? Det är just på grund av dessa förehavanden som jag skriver detta inlägg som inte innehåller några saker av större dignitet. Jag kommer satsa på att skriva någon artikel avföring förr samt om sovrummet framöver.

I väntan på detta presenterar jag ett litet medley i bilder från senaste tiden. Gör vad ni vill med den informationen, inspireras är vad jag alltid hoppas på.

I föremålsarkivet.

Tillsammans med mina militärt överintreserade vänner Johnny och Peter besökte vi vapensamlingen på jobbet. Vi är alla intresserade av antika vapen med olika djupare intresseområden. Det blev musköter, asiatiska dolkar, maximilianska hjälmar, värjor, kanonkulor, hjullåstudsare och allt annat vasst och skjutbart.

Jag har valt ut två highlights bland många.

Kruthorn från perioden 1600-1750. Samtliga är ganska ovanliga på det viset att de inte är traditionella kruthorn utan lite mer annorlunda.

Den gamla landsknekten (och järnåldersmannen) Johnny hittade bland klingorna en riktigt fin Katzbalger från ca 1520 med helt metalfäste med endast en liten ring av ben runt kaveln. Balansen var superb, lätt och snabb.

 

I sovrummet.

Bland de egna samlingarna.

Av olika anledningar har min samling av gamla ledsna mynningsladdare totalt svämmat över. Samlingen kommer gallras kraftigt när jag kommit överens med mig själv. Jag kommer styra skeppet mot helstockade jaktvapen ca 1700-1850 och då kommer en del slängas överbord, exempelvis halvstockade vapen liksom allt militärt. Vill du ha en helt ok bössa att skjuta med? En dansk muskötpipa från ca 1744?  Jag löser det, hör av dig.

I köket.

I köksregionerna utspelar det sig också ibland de mest historiska experimenten. Jag vet inte vad ni brukar få av era fruar och män i julklapp men jag fick i vilket fall en köttkonserv. Det var inte vilken som helst utan finskt björnkött. Det påminde om kattmat när vi öppnade burken men tillsammans fick vi den briljanta idén att göra lappkojs för att göra det mer attraktivt. Ni läsare får också chansen att lära er något!

Lappkojs är en rätt från Tyskland (där de älskar djur i nermald form…)  som blev populär i hela norra Europa liksom Storbrittanien (där de älskar allt kött på burk…). Särskilt populär ska den vara bland sjömän och den har inget att göra med ursprungsbefolkningen samer.

Vi använde ett drygt 100-årigt recept ut Iduns kokbok.

Vi använde då björnköttet och det blev helt ok. Ganska nära skolbespisningens lappkojs fast bättre, särskilt med senap och lingon. Vi ger björnlappkojsen betyget:

7 av 10 tveksamma köttkonserver.

Väl mött.

5 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar

5 svar till “Tjuvtittar och björnlappskojs.

 1. Coolt, visste inte att det fanns björnkött på burk, men det ska vara finnarna då!
  Finns det förresten någon möjlighet eller så att komma och kolla på föremålen på J-köpings museum? Vore hemskt kul om inte annat att få inspektera flera av de där gamla paltorna live, känner att jag verkligen behöver titta på fler originalplagg än vad jag hittills har kunnat göra…

  En musköt eller delar till en sådan kan annars vara aktuella framöver, men knappast före hösten som det ser ut nu.

 2. Har du läst kokbok som heter ”Lobscouse and Spotted Dog”? Namnet på din lapskojs gjorde mig återkalla den.

 3. kurage

  Mikael, Jönköpings länsmuseums intendenter är väldigt trevliga men det var länge sen nu som jag var där. De ovan bilderna är ifrån Norrköpings stadsmuseum vilket är mer lättillgängligt eftersom jag jobbar där. Du får väl ta o hälsa på ngn gång…

  Är det flintlås som gäller då eller?

 4. Ser ut som du haft det bra! Vad är de där runda kruthornen gjorda av för nåt – masurbjörk? Al? Började fundera på varför man egentligen bemödar sig med att göra ett runt ”horn”, men kan det vara föra att krutet inte ska klumpa ihop sig på ett ställe utan kan fara runt lite mer?

 5. kurage

  Som det ser ut är den stora krutflaskan av masur och den är ovanligt stor ska väl tilläggas. Den är troligen svensk för artilleriet som fängkrutsflaska. Den mindre är kanske tysk?

  Jag vet inte poängen med formen, den är svår att göra, den är i ett stycke förutom det lilla urtaget i mitten som använts för att svarva ut innehållet. Man gillade att svarva saker på 1600-talet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s