Gästartikel: Det underbara i konsten att skura mattor.

Redaktörens förord.
Detta är en gästartikel skrivet av min hustru, Anna-Maria. Hon vill delge sina metoder i hur hon skurar mattor på traditionellt vis. Vi använder mycket trasmattor hemma då vi har trägolv och en pågående renovering samt hundar. Denna skurning inträffade för ett par veckor sen på Getsjöns brygga i svärtingeskogarna.

Det underbara i konsten att skura mattor.

Att ha det rent i sitt hem är något högt värderat i vårt moderna Sverige. Rengöringsmedel, glasputsmedel, ångrengörare, elektriska flugdödare, wettextrasor, svinto, moppar, gummihandskar med mera. Många är sätten och prylarna som var och en har för att ha en effektiv handlingsplan mot den så förhatliga smutsen. Vad är då smuts? Det jag har läst mig till består smuts av sex grupper. Proteiner, fetter, textila fibrer, sand, pollen eller liknande och kemiska föreningar av olika slag. Smuts är ju allt det där som vi tycker är på fel ställe. Det är ju ok med hår i en hårborste men inte på diskbänken. Det är ju ok med sand i sandlådan men inte i kökslådan. Det är ok med fett i stekpannan men inte i form av fingeravtryck på den stålbortstade kylen/frysen. Proteiner är ju bra att ha i schampot men inte i golvbrunnen (slammar igen). Pollen är ju bra att ha ute för det blir nya växter men inte inne på fönsterbänken. Kemiska ämnen som aceton är ju bra att ha när man ska ta bort nagellack men att hälla kaustiksoda i smöret förstör ju mer än det gör rent.

I vårt kök har vi valt att lägga ett trägolv och målat det med linoljefärg. Det enda sättet att rengöra det är att sopa, dammsuga och skura med såpa. Men för att skydda golvet och göra det mjukt och ombonat så lägger vi trasmattor av skiftande kvalitet. Med två samojedhundar och en aldrig sinande ström av byggnadsvårdsprojekt i köket med omnejd kräver också mattorna sitt. Här kommer Lindkvists guide till mattskurning:

1. Skaffa hjälpmedel. Insjö eller hav, brygga, såpa och skurborstar.

(Red. anm. Vi funderade när vi stod på bryggan om vilken färg såpan ska ha? Efter research så är det svart på vitt att det är ingen skillnad på grön och gul såpa idag annat än att den gröna är infärgad. Ursprungligen gjordes den gröna såpan på hampa och blev därmed grön. Grumme har valt att färga en del av sortimentet för att traditionen med grön såpa sitter djupt. Läs mer här.)

2. Blötlägg mattorna.

Eftersom det är textil med naturmaterial (bomull och eventuellt linne) så måste fibrerna själva få dra åt sig av vattnet. Lägg därför i mattorna och låt dem sjunka. När de har sjunkit är de mättade med vatten och då frigör tvålämnet i såpan lättare smutsen (fetter och proteiner, sand och pollen).

3. Lägg upp ena kortsidan av mattan på bryggan.

Rikta in dig på att hantera ca 70-80 cm matta åt gången. Häll såpa i korken på flaskan (inte full, bara 75%) och häll den i en sträng imitten längs mattan. Det går givetvis lika bra med fast såpa,  det är lättare att få på borsten.

4. Skurning.

Greppa nu skurborsten omedelbart och skrubba ut såpan. Eftersom såpan är hälld i mitten är det absolut jätteviktigt att du omdelbart jobbar ut såpa ut i kanterna. Annars följer såpan med vattnet ner mellan bryggans plankor och sidorna går miste om sin beskärda del av såpan. Ha också en älskling till hands som med ett öskar öser vatten över mattan. Såpa behöver vatten för att fungera liksom kärlek behöver åtskillnad för att blomstra! Sätt igång och skura. Nu ska såpan vara löddrig, ja eller i alla fall vit. Det vita är själva tvålmedlet. Jobba från mitten och ut mot en sida i taget. Tänk att hela mattan är full av lera och att du ska med skurborstens magiska borst knåda ur den från mattan. Passa på att använda den hand som du vanligtvis inte använder i hantverkande/slöjdande. Då bygger du inte bara viktiga synapser i hjärnan utan du väcker också till liv muskelfibrer i hand/arm/rygg som har vilat för länge.

Skura, skura, skura tills vansinnet är över dig. Då har mattan fått vad den tål och du är redo för nästa 70-80 cm matta…!

5. Skura vidare.

Vik den del av mattan som är skurad över sig själv. Då får mattan ”ligga till sig” med såpan, ni vet så där länge och kladdigt… Ös sedan upp en ny del av mattan på bryggan och behandla den enligt punkt 3 -5.

6. Andra sidan.
När ena sidan av mattan är skurad, vänd på den och upprepa allt från punkt 3-5 på den oskurade sidan! Kul, tålamodsprövning och uthållighetsträning i ett! Jag är inte säker på att alla mattskurarkunniga människor därute skulle göra båda sidorna men vi har använt båda sidorna att gå på och då vill jag få dem skur-rena. Det är naturligtvis valfritt.

7. Skölj i sjön

När mattan nu är ordentligt skurad och du är svettig och lite seg i armarna så ska den i plurret igen! Ner med mattan och låt den såpa av sig.

8. Bryggsköljning.

Lägg upp mattan på bryggan enligt punkt 3, kyss din älskling och be hen fatta öskaret. När vattnet träffar mattan tar den med sig såpan och all smuts.

Skura precis som punkt 4; mitten och ut. Det är nu dina armar får sin domedag; skura, skura, skura som att maran rider dig!

Genom att hela tiden fylla på och skura vattnet ur mattan så försvinner smutsen ner i sjön. Behandla hela mattan så, ja; båda sidorna(!).

9. Valla mattan.

Ta tag i mattan och dra den, låt den susa genom vattnet. Då sköljer du ur det sista av såpan. Alla sidor vill bli vallade precis som alla kyssar måste få kyssas färdiga.

10. Trampa mattan.

Nu ska fötterna få göra sitt. Ta upp mattan precis som punkt 3 fast utan såpan. Börja rulla ihop den. Två varv åt gången. När mattan är en liten 2-varvskorv så ställer du dig på den med fötterna på mitten. Trampa utåt sidorna för att tömma mattan på vatten. Fortsätt så att hela mattan blir ihoprullad. Men var noga med att bara trampa 2 varv åt gången. För er som innehar ett klappträ så använd det nu. Slå ur vattnet ur 2 varvskorven med trät istället för att trampa ur vattnet.

11. Slå mattan.

Ta mattrullen och spänn dina muskler en sista gång till ära för den rena, såpskurade mattan… Håll den i ena sidan och slå den andra mot bryggans kant. Från mitten och ut så vattnet släpper mattan.

12.Var stolt!

Gå hem och torka mattan ute en het sommardag. Passa på att skura golvet och dig själv hemma så att både mattan, människan och golvet är rent! När köket sen doftar såpa, sätt dig och betrakta det du genomfört och bjud din kära på en milt kryddad pastasallad eller något som inte luktar över såpans underbara doft!

/Anna-Maria

13 kommentarer

Under Textil

13 svar till “Gästartikel: Det underbara i konsten att skura mattor.

 1. Djävla fenomenalt bra!
  men eftersom den gröna såpan är grön på onaturlig väg väljer man ju hellre den gula, för å slippa den onödiga tillsatsen/proceduren. Om man nu är lagd åt det hållet 😉

 2. kurage

  Jag blev faktiskt överraskad över att det var så. Kul att grumme förklarade den historiska bakgrunden.

 3. Fantastiskt! När jag var liten skurade min mor alla våra trasmattor ute på altanens trädäck med just såpa rotborste och vatten ur trädgårdsslangen. Doften verkligen är underbar och ger trevliga minnen.

 4. Nä jag visste inte heller, det var morsan som berätta nu i veckan!

 5. Erna

  Härliga bilder, med massor av god doft!!
  Min mamma tipsade mig att hänga nyskurade mattor för torkning på längden, alltså ränderna är lodräta, för att färgerna inte skall färga av sig.

 6. Ludde

  Helt underbar artickel om städning. Fantastiskt.

 7. kurage

  Torkning på längden är smart för jag har sett att mattorna kan färga av sig något. Däremot är ju frågan om hur mycket torklina man har egentligen när det är typ 8-10 mattor som ska tvättas.

  Tack för alla goa kommentarer.

 8. Det vackraste jag någonsin läst om städning 🙂

 9. Jag är grymt impad över att du orkar, vännen!
  (och jaa. vad vore världen utan karlar som kan ösa vatten, eller ”dessa fantastiska män som vet hur man angör en brygga”? 😉 )

 10. Jag köpte en fin trasmatta för 30 kr på en second hand häromdagen. Det får bära eller brista tänkte jag och slängde in den på 40 grader i tvättmaskinen. Förutom lite ludd gick det jättebra! Men det här var antagligen en 20 år gammal matta eller nåt, så antagligen är den gjord av gamla t-shirtar. Då klarar den ju det. Vad är det som gör att man måste skura vissa mattor för hand? Ser häftigt ut i alla fall! Jag är impad!

 11. kurage

  Hej Anorakanorak, vi tvättar utan att skämmas små trasmattor i tvättmaskinen. De vi tvättar för hand är för stora eller för tunga för tvättmaskinen. Är mattan 7-8 meter lång så är det bara att sätta igång att skura…

 12. Underbar artikel! Då får jag ge mig ut och skura farmors trasmattor då. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s