Liljerum XVIV. How to renovera the vedspis.

Jag tänkte i klassisk how-to-anda beskriva hur jag renoverade min första vedspis. Det blir dock lite som att läsa boken ”Vi rustade ett torp” av Arne Lind som är skriven i snäll prosastil om hur författaren tillika 08:an skaffar sig ett torp att snickra på, lite sådär lagom förstå-sig-på-utan-handfasta-tips-för-stadsbor-bok. Till skillnad från att läsa fundamentalistisk facklitteratur, typ ”Byggnadsvård i praktiken”. Jag pekar inte med hela handen och säger vad du ska göra, jag visar vad jag har gjort. Du gör vad du vill med den informationen…

I en tidigare artikel beskrev jag hur vi köpte en vedspis från ett fallfärdigt ruckel. Den var vacker att se på, men kanske inte världens bästa ursprungsläge för en förstagångsrenovering. Men för er som läser blir det desto mer lärorikt då renoveringen blev tvunget mycket grundlig.

Utgångsproblemen var följande:

 1. Spricka i vänster sida
 2. Rost och otätt
 3. Inget cisternjärn
 4. Ingen ugnslera
 5. Originaldelar på vift.

Vedspisen ifråga är en Husqvarna nr 16 vilket indikerar en relativt hög ålder. De första vedspisarna började i Sverige tillverkas under 1840-talet och blev snabbt populära. De fullkomligen matades ut från massa mer eller mindre stora bruk. Låga modellnr indikerar hög ålder eller tidig produktion, tresiffriga nummer brukar sitta på spisar från 20-30-talet. Husqvarnafabriken började tillverka järnspisar 1872 och denna spis är troligtvis från sekelskiftet. Det är svårt att fastställa ålder genom att titta på ornament och utsmyckning då en del modeller länge var i produktion. Vissa modeler kunde också licenstillverkas på andra bruk. Jag har bland annat sett en nära identisk spis som min fast med Hults Bruk nr 16. Hults bruks produktion av järnspisar var troligtvis liten, det ryktas om att det finns ett okomplett exemplar utöver den jag känner till. Det finns folk som samlar på sådana här tingestar.

Sprickan

Så till själva tillvägagångsättet. Första problemet att lösa var sprickan. Jag letade reda på en duktig svetsare som kan svetsa i gjutjärn. Han lagade sprickan hjälpligt, gjutjärn är troligen det svåraste som som finns att svetsa i. Är sprickan liten kan det räcka med att pannkitta igen sprickan.

Rosten

Nästa steg var att tampas med rosten. Många järnspisar ser förfärliga ut men genom att få loss med stålborste klarnar problemen snabbt. Jag föredrar att jobba med en rejäl stålborste som sitter i vinkelslip, men du klarar dig med stålborste i borrmaskin. Det går också att blästra bort rosten om du har tillgång till sånt.

Isärplockning

Jag trodde inledningsvis att det skulle räcka med att ta bort rosten men denna vedspis har troligen stått ute en rejäl tid då rosten har får delarna att svälla och glida ur sina platser. Gliporna var för stora att ens täta med pannkitt. Nästa steg kan kännas väl radikalt för många men kan vara en nödvändig åtgärd fär att få det bra. Isärplockning är en spännande process som är som ett tredimensionellt pussel där man hela tiden undrar om man kastat pengarna i sjön. Därför ber jag er att ha kameran till hjälp och fota från massa vinklar och vrår så att ni vet hur den ska sitta ihop. Det kan också vara bra att märka delarna.

Det är enkelt att plocka isär ugnen, då det går stag från spisens botten till topp. På undersidan sitter en mutter som du kanske kan lossa. Mina var givetvis så pass sönderrostade så de gick av. Nu kan du enkelt rengöra alla bitar med stålborsten så att bitarna åter passar med varandra.

Ihopplockning

Nu börjar det roliga. Börja med att pröva bitarna igen mot varandra och se att de naturligt passar med varandra. Ni kan se att jag också har snajdig reklar på insidan av ugnen, sådana plåtar vill man se brevbäraren dela ut till hushållen. Med hjälp av ett snöre eller en spännrem kan man bygga ihop nästan helt.

När du efter mycken tandagnisslan tycker dig vara nöjd är det dags att tillverka nya stag. Det lättaste sättet att göra det på är att köpa gängstång och en näve passande muttrar. Upptill är det koniska hål som passar för en konisk skalle. Denna skalle kan du enkelt tillverka genom att skruva på en mutter en liten bit in, ca 2-3 mm ska sticka ut på andra sidan muttern. Det som sticker ut nitar du sen ut över muttern i ett skruvstycke med kulhammare. När muttern sitter fast slöjdar man till den koniska formen med vinkelslipen.

Nu är det dags att montera ihop härligheten och det görs stegvis, väggplåt för väggplåt med ständigt kittande. Kitta och sen efterdra med ett vått finger. Spännrem är ett mycket viktigt verktyg här som sparar dig från fula ord och allmän nedstämdhet.

Glöm inte alla konstiga kanaler och sånt som går inne i spisen. Sist på är spisen ovansida med stagen. När stagen är på plats kan man dra åt muttrarna och lossa på spännremmen. Pannkitta nu runt alla fogar eller där det behövs. Nu är det värsta gjort, kul för dig.

Reservdelar

Min vedspis saknade en viktig del, ett cisternjärn. Denna del sitter inne i eldstaden till vänster och skyddar godset på ytterväggen från att spricka. Gissningsvis har detta järn gått sönder och då fortsatte de och elda och väggen sprack. På höger sida i eldstaden sitter ett brännjärn som skyddar ungen från att spricka. Dessa två delar är förbrukningsvaror och kan oftast beställas nya. Till denna ugn passar en cisternjärn från en Husqvarna nr 27 som visade sig ha samma ursprungsmodell. På ugnsluckans insida står det också mycket riktigt 16 som såväl 27 ingjutet.

I samband med denna renovering kunde jag också konstatera att denna vedspis hade en intressant historia. Jag gissar att denna vedspis under en längre tid stått obrukat för många många år sen. Kanske stod den i ett obrukat kök eller liknande. Sen eldade de sönder en nyare vedspis och bestämde sig för att flytta min vedspis för att ersätta den trasiga vedspisen. Kanske var min spis redan då i dåligt skick och därför togs reservdelar från andra spisar för att åtminstone få en funktionsduglig spis. Vad grundar jag då detta på? Jo, det visade sig att min spis var fullproppad med prylar från andra spisar, bland annat är brännjärnet från Klafvreströms bruk och några spisplattor från Nävfekvarns bruk. Jag tycker det är spännande, det är det som gör föremålen med spännande om än något frustrerande då delarna inte passar klockrent med varandra.

Nu ställde vi vedspisen på platsen som jag hade murat (och murat om då jag fick en vattentank att ha till). Jag har valt att kakla runt såsom det var vanligt i början av 1900-talet. Det är lite som ska målas om efter min omurning till vänster och spisen. Luckorna i vedförvaringen är ursprungligen innerluckor till en okänd kakelugn och satt på samma sätt där vi hämtade spisen.

Spislera.

För att få en jämnare temperatur och skydda ugnen bör man mura en kaka uppepå ugnstaket av eldfast lera armerad med järnspån. Ugnslera köper du enklast i satser där det bara är att läsa instruktionerna och tillsätta vatten. Efter ett par dygn eller så kan du börja elda lite försiktigt. Ugnsleran är liksom brännjärn och cisternjärn förbrukningsvaror. Nu kan du lägga på ugnsplattorna.

Slutarbete

Slutklämmen som också känns mycket tillfredställandet är svärtandet. Spissvärta påföres med trasa, tandborste och borste. Har du mycket skrymslen och vrår kan du blanda lite terpentin i spissvärtan och påföra den med pensel. Nu är ugnen svart, snygg och ser nästan ny ut.

Koppla in och börja elda!*

Du kan koka ägg OCH få värme! Fantastic!

*Ja, just det först måste du köpa massa rördelar, renovera skorstenen, mura upp skiten som vedspisen ska stå på, putsa, måla och lägga gnistskydd framför och få skorstensfejarteknikern att hälsa på och trycktesta och så vidare. Det är här som det stora arbetet ligger men det behöver vi inte lägga så mycket tid på. Det är också duktigt nervöst när första brasan ska tändas, tänk om det ryker in och att draget inte är tillräckligt. Its for me to know and you to find out.

21 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum, Järn

21 svar till “Liljerum XVIV. How to renovera the vedspis.

 1. Riktigt fint blev det! Kul att följa renoveringsarbetet, har man inget eget drömhus att jobba på (än) får man glädja sig åt andras välsignelser 😀

 2. Michael von Rosen

  Kul med någon annan som också har en Husqvarna no 16, min är dock orenoverad men värmer gott ändå. Spisen står i ett soldattorp i Västmanland och kan alldeles själv värma upp hela huset även under kalla vinterdagar. Ett tips är att du aldrig ”tok”-eldar i den och att du skaffar dig täljsten till ugnen för ett längre värmande.

 3. kurage

  Husqvarna 16 är ovanlig, du är den första som jag stött på som har en och jag har aldrig sett en utöver min.

  Det är precis som du säger att man ska akta sig för att tokelda spisen. Särskilt om brännjärn och cisternjärn är trasiga eller fattas. De första vedspisarna murades ju upp med tegel inuti och höll värmen därefter så täljsten kan vara en bra idé.

 4. Vedspisfantast

  Roligt och intressant att läsa igenom ditt renoveringsprojekt. Finns det något mer manligt eller häftigt än gamla vedspisar, särskilt när det drar sig nedåt minus 20-30 utomhus och det knakar och knarrar i timmerhusen av kylan. Gärna också kopplad till vattenburen värme med en 3-4 element och självdrag, finns det även plats för en ackumulatortank så desto bättre..

  Däremot är jag duktigt tveksam till kopparbehållare för varmvatten, eftersom det säkert läcker koppar i en omfattning som över tid inte är nyttigt för kroppens organ. Skulle välja rostfritt stål, annars får det vara…

 5. kurage

  Vedspisar är väldigt manligt. Jag har ju vattenburen värme och vedpanna i övrigt så vedspisen är mer ett komplement. Det är dock verkligen skönt att kunna elda.

  När det kommer till vattenbehållare var de jämt förr av koppar och vattenledningar idag är ju ofta av koppar. Så länge det bara rör sig om vatten. Däremot matlagningsgrejjer som kastruller alltid förtennade för då blir det mer utfällningar. Förtennade grejjer är känsligt för syran i maten så då får man passa sig.

 6. åke h .

  hej jag har en gammal vedspis husqvarna no5 . är det någon som vet hur gammal den är ock var kann mann finna reservdelar till en sån. m.v.h. åke

 7. kurage

  Hej Åke,

  Reservdelar kan du få igenom
  http://www.j-davidssons.se
  Ring eller besök deras återförsäljare.

  Husqvarna började relativt sent med järnspisar och jag skulle tippa att det är sent 1800-tal. Tidigt modellnummer är det ju.

 8. Mycket intressant! Tack för att du delade med dig 🙂

 9. Kent andersson

  Har en Husqvarna 16. Den är jättebra.
  MEN nu måste jag hitta brännjärn bägge sidor.
  Mest akut höger.
  Verkar omöjligt att hita, någon som vet????

 10. kurage

  Som jag sa till Åke tidigare.

  http://www.j-davidssons.se och dess återförsäljare. Jag har beställde hem cisternjärn (dvs det vänstra brännjärnet) till min. Nr 16 har samma reservdelar som nr 27 för övrigt.

 11. Hej!
  Har du någon information om vedspisel, modell Hults-Bruk 3, årtal, tillverkningsår eller dyligt?

 12. Per

  Jag har precis börjat på ett liknande projekt med en Klafreström 28. Kul. Min trillade ihop som ett korthus när jag skruvade loss bultarna på undersidan. Var inte riktigt beredd på det. Fick tips om att ersätta leran på ugnstaket med en 15 mm täljsten så slipper man bry sig om den i framtiden.

 13. kurage

  Bra tips Per, jag har inte prövat det med täljsten. Jag har problemet att om jag inte fäster brännjärnet leran lossnar det något. Jag tror inte det är original. Täljsten låter som en praktisk lösning.

 14. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

 15. Pelle T.

  Jag har en Husqvarna 11 som är helt komplett. Väldigt låg och står på ben. Är det någon som vet mer om denna lilla vedspis?

 16. kurage

  Pelle T, oftast är informationen mycket skral kring vedspisarna. Försök att få reda på priskuranten för Husqvarna-spisar. I dessa små kataloger går det ibland att få ledtrådar. Maila en bild till mig så kan jag göra ett försök. anders.lindkvist@yahoo.se.

 17. Ping: Vedspis | Ometeotl

 18. Ping: How to make your vedspis ready for the vinter. | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

 19. Rickard Pihlgren

  Hej!

  Får börja med att tacka för en mycket trevlig läsning. Förmodligen lite extra trevlig då samma modell står i köket hos min mormor och morfar. Som de flesta andra spisar så har den funnits i samma hus sedan den tillverkades. Dock är den flyttad från ett före detta kök på övervåningen till köket på nedervåningen för ca 15 år sedan. Det gjordes i samband med att morfar slutförde renoveringen av stugan som var hans vinterhobby under 15 år. Tidigare stog det en större spismodell i köket på nedervåningen men den tror jag att han sålde. I ugnen ligger det 4 tegelstenar för att öka massan för att få en större värmebehållning. Upptäckte nu när jag tog lite bilder för att ni skulle få se skönheten att den har fått en spricka på front delen mellan luckorna. När morfar flyttade ner spisen så murade han ett helt nytt fundament för den. Spiskåpan är bara kosmetisk och gjord av ytongblock och armeringsjärn. Bilderna hittar ni på länken: https://www.dropbox.com/sc/chh8jeygxotm73h/AAAGqQLn3Qq2KPLGs5yYf1Wma:
  Mvh/ Rickard

 20. Olle Meyer

  Vi har köpt en Husqvarna nr 16 som ska ersätta en Hq.nr 0726 som är onödigt skrymmande och dessutom sprucken i hällen på 2 ställen. Problemet med vår vänstereldade nr 16 är att det nästan kvadratiska, innersta järnet är slut. Vi beställde ett nytt som ska passa både nr 19 och nr 27, både vänster- och högerledare. Men vi lyckas inte få in järnet på plats. Är det möjligen så att man måste lita på hela hällen för att montera järnet?
  När vi jfr dess mått med det slutbrända så visar det sig att måtten är ganska olika. Hur ska man förstå det? Vi grunnar nat-vis om vi blivit felexpedierade, o tänker så småningom fråga firman i Reftele, men vi vill först se om vi kan lösa problemet på egen hand.
  Det vore roligt om någon kunde tipsa oss./Olle M

 21. Olle Meyer

  Hej igen!
  Brevet om att det innersta järnet som inte ville passa skrevs i går.
  I dag har vi lyckats, så mitt förra brev skulle kunna raderas.

  En fråga som kvarstår: hur stor glädje har man av vredet för kokning eller stekning? Gör det verkligen någon skillnad? Den finns väl inte på senare modeller, så den kanske inte var så bra?/Olle M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s