Liljerum XVII: Kakelugn I.

Kakelugnsmakare Stig har lämnat Liljerum. Ännu en kakelugn har uppförts av hans 78-åriga stadiga nävar. Jag hoppas att vår kakelugn inte var hans sista. Nu står den äntligen där, när den väl var klar efter en veckans arbete tycktes det som om den stått där sen alltid. Mitt i rivningsförfallet såg dess nästan monolitiska gestalt naturlig ut med dess korta, tjocka, vitglänsande kropp. Vi har haft onaturlig tur, dess proportioner är idealiska, liksom platsen. Det fanns inte så mycket spelrum uppåt taket direkt.

Att sätta en kakelugn är en konst, dess innanmäte döljer ett avancerat tarmsystem av lerbelagt tegel. När elden väl är tänd ska rökgaserna passera ugnens fulla längd två gånger för att sen förpassas till murstockens ändliga rymd. Kakelugnen är en fantastisk uppfinning som har sin linda i senmedeltidens pottkakelugnar. Under 1700-talet sker en veritabel kakelugnsexplosion för att under slutet av 1800-talet bli var mans värmkälla. Nära 100 kakelugnstillverkare fanns i landet och troligtvis hade vi eldat upp allt träliknande om de inte funnits.

Det som återstår att ordna för mig är att puts tegelnischen på kakelugnens sidor, den var inmurad i en djup nisch på sin tidigare plats. Uppe på krönets bakkant fattades delar där nischens välvda valv gått. Vi fyllde igen det med tegel. Allt synligt tegel kommer att putsas och målas vitt. Därefter ska det läggas något slags golvskydd framtill. Hela ugnen ska så klart putsas, allt detta åt framtiden i takt med rummets övriga renovering.

Jag tänkte det kunde vara av värde att redovisa vad det kan kosta att sätta en kakelugn, från början till slut. Det finns många dolda kostnader som många inte alltid kommer med i beräkningen.

Kakelugn 2500 kr

Provtryckning av skorsten 1068 kr

Bygglov 1200 kr

Förarbete, mura 500kr

Skorstensrenovering (med alla grejjer) 3762 kr

Arbetstid (med 50% ROT-avdrag) 7567 kr

Material för uppsättning 5488 kr

Efterarbete 250 kr

Totalt: 22335 kr

Jag kan säga att så mycket billigare än så här blir det inte. Det kan jämföras med att om en vanlig kakelmakare, som exempelvis Spiscenter i Norrköping, tar 27000kr +moms, enbart för montering och material. Vår kostnad är beräknad på att man gör en skorstensrenovering, själv och att den trycktestas innan. Bygglov är en annan deppig kostnad, men allt som allt blev det ungefär halva priset av vad det brukar kosta.

Om ni vill ha tag på Stig får ni höra av er.

7 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum

7 svar till “Liljerum XVII: Kakelugn I.

 1. Förtjusande! De kostnaderna tar man igen inom tio år, så var inte ledsen för det.

 2. karin

  Men snyggt och bra blir det.

 3. Hej, jättefin liten kakelugn!

  Vill inte grusa din glädje men jag tror inte att du hade behövt mura upp den där nischen på sidorna.
  Den har nog varit ett tillägg för att förhindra läckage från baksidan, där den varit uppsatt tidigare….

  hälsningar Mirjam, före detta kakelugnsmakare 😉

 4. …om nischen var djupare på ugnens tidigare plats kan det också ha varit för att kompensera ugnens djup, och få plats med större rökgångar?

 5. kurage

  Hej Mirjam,

  Nischen är nödvändig då kakelugnen är slarvigt kapad i bakkant. För att få det snyggt behövs den och faktiskt för att få plats med rökkanalerna. Den är så pass grund att det fattas upp till en decimeter baktill. Sen finns det en värmemässig poäng med att ha nischen då den leder fram värmen från ugnens baksida. Angående den sista lär det finnas olika skolor, du kanske ser det som läckage andra som värmespridare.

 6. …jo jag såg att den var väldigt grund, väldigt skickligt murat!
  Med läckage menar jag att när ugnarna börjat bli gamla och söndereldade läcker de i bakväggen, och det har förekommit olika metoder för att stoppa läckagen och på så vis skjuta upp en omsättning av hela ugnen.

  Lycka till med eldandet!
  (För övrigt är jag Björns mamma 🙂

 7. kurage

  Aha, trevligt Björns mamma 🙂

  Jo Stig är gammal i gamet, han är duktig. Nu återstår putsningen för mig av nischerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s