Liljerum XVI: Loppisfynd och stans coolaste lampa.

Veckans loppisfynd.

Hoppet är inte ute. Det går faktiskt att fynda på loppis. Vanligen idag är loppisar normalsvenskens grovsoprum där allt som samtliga familjemedlemmar växt ur, slutat lyssna på, slutat leka med, slutat eller låtit bli att läsa samt allsköns skit och kitschiga fulheter. Någonstans tappade jag hoppet mellan Det Bästa böcker, blekta plastväxter, repiga Absolut-mr.music-smurfhits-jabba-dabba-dance-CD-skivor, överhemska salladsbestick i trä från Mallorca, bruna glasölsejdlar med trähantag och diverse spinkiga 70-talsljustakar i svetsat, svartsprayat järn. Svennebanan kränger sitt ratade skräp till hugande spekulanter och gör de inte det så tror de att de har något värdefullt bland arvegodset för att de sett lite väl frikostigt på Antikrundan. Loppissverige bär på många symptom och krämpor som skulle kunna beskrivas i väl så många avhandlingar. I visst ljus infann sig emellertid i lördags då vi gjorde en spontanvisit på loppmarknaden i vikingahallen i Söderköping som sammanstrålar varje lördag. Här är lördagens fynd

  1. Ovan från vänster. En ihopknycklad ljuskrona i mässing och plåt. 1900-talets början. Armarna kan säkert användas till något fint. 10 kr
  2. Tre stycken orientaliska lyktor. Dessa ska vi ha i vår lilla fula gäststuga där kraftigt orientaliskt haremtema ska råda. 100 kr för alla tre.
  3. 4,5 meter fiskbenskypertvävt handdukslinne. Handvävt linne/bomull. 50 kr för hela biten.
  4. Nedre raden från vänster. Bunke i glaserat lergods, tidigt 1900-tal. Har ett gäng innan och de brukar kosta lite så det gäller att passa på då de är billiga. 40 kr
  5. Spinnrocksgrej i svarvat trä. Den var bara trevlig att se på. 10 kr
  6. Uttag i vit plast. Oanvänt och ojordat, sådär godkänt men billigt. 5 kr
  7. 2 st stickkontakter av äldre modell att byta med befintliga. 5 kr
  8. Hisslampetyngd. Mycket ovanlig grej till att ha till en särskild form av höj och sänkbara skomakarlampor. Jag har aldrig sett en i porslin, de brukar vara av mässing. Mer om detta längre ner. Pris 40 kr
  9. En ask obehandlade, oanvända gamla trässkruv.
  10. 6 rullar gamla tapeter, pärlgrå med med medaljonger. Mycket diskret, 1900-talets början eller reproduktion. Ska försöka hitta ett passande rum för dessa. 30 kr för alla rullar.

På något vis måste en lyckad loppisdag straffa sig på något vis. När jag murade igen hålet efter det andra insatsröret, tappade jag byttan med bruk på golvet. Jag satte mig på huk för att plocka upp bruket och pang, så fick jag den osäkrade tegelstenen som jag just fått på plats i huvudet. Rev upp ett hål i skallen som blödde ymnigt över vardagsrumsgolvet. Efter idogt baddande av hustrun min kunde ondskans tegelstenen muras fast i murstocken.

Så till lampan. Jag beställde tvinnad sladd ifrån Gysinge och porslinsknoppar. Dessa ledningar är tillåtna att använda på icke permanenta installationer såsom lampor och liknande.  Min lamptyngd är i porslin medan motsvarande lampa på Gysinge är mer fancy och är i mässing med plafond och sånt. Mitt lampbygge blev mer primitivt men lite coolare om du frågar mig, och billigare ca 250kr mot 2150kr.  Hisslampor var populära som arbetsbelysning under tidigt 1900-tal, en föregångare till 1980-talets hisslampa.

Jag använde mig utav en stor skomakarlampa som jag bytte sladd på. Uppghängningen i taket är en gammal mattförnicklad badkarsproppshållare samt en riktig lampkrok från tidigt 1900-tal. Vi har inte så högt i tak men den går ändå att höja och sänka en hel del.

4 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum

4 svar till “Liljerum XVI: Loppisfynd och stans coolaste lampa.

  1. Mats

    Hur är sladden förankrad i fästet närmast fönstret/stickproppen?

  2. kurage

    På bilden är den fuskförankrad och lindad runt den då frilligande elsladden. Elen var inte färdiginstallerad vid denna tidpunkt. Idag sitter den stickproppen som också är bytt mot en äldre samt att en porslinsledare sitter nära väggen. Detta räcker eftersom den tvinnade sladden bromsas när en porslinsledare går igenom sladden.

  3. Ping: Möjlighet till fynd. « Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s