Nedslipning och omlindning av svärd.

Detta är ett av mina svärd. Albion Squire line great sword (of supreme, mighty goreslaughter of numerous peasants, clerics, jesters and valiant knights and….). Ett av de tidiga långsvärden, enorma, fladdriga blad, till för att hugga det mesta utan för mycket rustning i bitar. Jag har aldrig tyckt om det särskilt, det är långt, ca 120cm, framtungt, har en 1,5 mm egg som inte kan användas till något. Inte slåss och inte testhugga. Jag är feg, långsvärd kräver teknik, svärd och sköld är bonnigt men ger försvar och vapen till vilken klåpare som helst. Men trots allt är det ett coolt svärd, brett som en skosula och stor som en tioåring eller en stor dvärg. Tänkte ge det en ny chans men det kändes rätt att rekonditionera det först.

Problem 1. Eggen.
1,5 mm egg är inte rekorderligt för blankvapenstrid, dessutom är eggen fylld med hack. En nedslipning är i sin ordning för att göra eggen bredare och få bort hacken. Jag ställde in skjutmåttet på 2,25 mm och måttade i eggen och tejpade därefter en lämplig rand att slipa ner mot. Bladet är tunt och med mycket mer eggbredd blir det inget svärd kvar. Typiskt Peter Johnsson att vara så die-hard purjo, det här är ju inget spett från någon gammal sovjetrepublik som ni blankvapentomtar brukar slåss med.

Lamellskiva på vinkelslipen och sätt igång och slipa med långa drag ner mot tejpens kant. Om du är oförsiktig kan du köra för hårt och avhärda eggen, då är du rejält klantig. Känner du dig osäker på din kompetens i detta fall så ta lite vatten och kyl eggen. Kontrollera att du slipat bra. Ta en bit smärgelduk och häng över eggen och dra långa drag för att göra en len, avrundad egg.

Problem 2. Ful kavel.
Greppet är lindat med ett fult svart skinn. Jag lossade försiktigt på skinnet. Albion gör skaften i stabiliserad björk, lite b men det får funka. Många medeltida kavlar är lindade med lintråd eller liknande innan skinnet limmades på. Jag lindade med ganska kraftigt tråd, lättast är att limma strax framför medan lindningen sker. Det tar lite tid och det är tråkigt.

Jag gillar att ha upphöjningar på kaveln så jag rullade en bit skinn som jag limmade fast med hjälp av en rostig tång som knappt går att öppna när den väl stängts.

Medan limmet torkade använde jag förra greppet som mall och jag klippte en ny skinnbit i mörkbrunt skinn. Jag penslade på lim på skinnet och liksom kramade fast det på greppet. Skar bort överblivet material så skarven blev tät. Det låter enkelt, men är i själva fallet ganska pyssligt och småjobbigt. När det passade så lindade jag skinnet med bomullsgarn. Garnet fungerar som fixerare och gör ett attraktivt mönster på skinnet som är greppvänligt.

Klart, ut och leta reda på små hober att tranchera, ja eller snarare slå i bitar om ditt svärd är bluntat.

4 kommentarer

Under Vapen

4 svar till “Nedslipning och omlindning av svärd.

 1. Mums för Albion! Har iofs inte känt på deras squire-modeller, hur är de mot exempelvis Pavel Moc?

  Trevligt resultat iaf, blir ju så mycket mer personligt när man själv kan fixa till sina prylar

 2. kurage

  Jag skulle rekommendera deras Maestro-line och skita i Squire line då de inte är bra till något. De svävar i limbo. Jag har svingat Maestro I:33, det är utan tvekan den bästa enhandaren jag rört vid. http://www.albion-swords.com/swords/albion/swords-albion-mark-maestro.htm

  Och de är med högsta trovärdighet bättre än Pavel även om jag är sugen på ett pavel svärd någon gång.

 3. Albion i all ära men det finns vissa gobitar till svärd att dregla över. Formen på Albion är vackra, men kvalitén är inte den bästa när det är producerade i USA. Jag kan rekommendera skönheter som detta svärd:

  allt väl

 4. kurage

  gaaahhh. my eyes! Att möta de där två personerna i en mörk gränd är ingen risk då man inte överhuvudtaget får plats….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s