Tegel och Åtvidaberg.

Anna-Maria och jag åkte till Åtvidaberg i fredags. Åtvidaberg är inget särskilt egentligen men vi har åkt igenom en gång innan mitt i natten och vi tänkte att det skulle vara intressant att se vad staden erbjuder. Slänger in lite bilder på intressanta saker. Det finns mycket välbevarade hus på landsbygden runt Åtvidaberg, som vanligt är i isolerade kommuner.

I en hembygdsgård norr om Åtvidaberg fanns bland annat en källarbod som tros vara från 1400-talet. Stolt påpekade infoskylten att det kunde vara Östergötlands äldsta profana byggnad. Så lär det ju inte vara, Birger Jarlspalatset i Vadstena är äldre men blir förvisso del av nunnekonventet, å andra sidan finns ju Mårten Skinnares hus i Vadstena från 1400-tal. Äldsta timmerhuset? Dateringen är bara gjord efter knutskallarnas 6-kantiga form. Kul hus i vilket fall.

I Åtvidaberg går tiden runt sig själv. Åtvidabergsborna blev kristna, blev med kyrka, växte ur kyrkan, byggde 1886 en megastor nygotisk krokan till kyrka, blev sekulariserade och sentimentala, flyttade ner i gamla kyrkan och stängde den nya.  Jag tror inte det ens låg på byggmästarens och församlingen mentala karta att det kunde bli så.

1600-1700-talsmänniskorna hade humor eller var helt stilförblindade då de byggde en utbyggnad till den gamla kyrkan.

Den nya kyrkan som alltså är helt stängd och låst i väntan på förfall är stor och pampig. Ett staket har satts upp rumt öppningen så att absolut ingen kan få för sig att fira gudstjänst därinne.

På vägen hem åkte vi via Linköping och till min förvåning träffade vi på Askeby Kloster, Sveriges kanske mest okända kloster. Den har en ovanligt välbevarad romansk kyrka bevarad, medan själva konventet inte längre finns kvar. Kyrkan har verkligen det där nordiska romanska funkistänkandet.  Väl värt ett besök i RL eller på webben: http://www.askebykloster.se/

I övrigt har vi köpt taktegel! 2500 pannor för drygt 1kr/st. Riktigt kalaspris, särskilt eftersom plattorna var nedplockade. Om ni läst förra inlägget kommer ni ihåg att det var tvåkupigt taktegel på de gamla korten och nu ligger det inte så roliga svarta betongpannor. Här nedan ser ni de två första lassen, ca 650 pannor. Bytet av plattor blir till försommaren.

2 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar

2 svar till “Tegel och Åtvidaberg.

  1. k

    Askeby:

    – vackrast i Östergötland

  2. kurage

    Ja den är häftig, jag håller annars Risinge gamla kyrka och Vadstena klosterkyrka högt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s