Liljerum X: Dokumentation II: Nya utsikter

Sakta men säkert gräver vi ner oss i husets historia. Sakta men säkert går det framåt, jag publicerar allt jag kommer över här, närmast är att vi funnit släktingar till de som hade gården under 1900-talet och brukade den som ett faktiskt jordbruk. Mer om detta i ett senare inlägg.

Just nu har jag genom Söderköpings hembygdsförening S:t Ragnhilds gille fått reda på lite mer bildmaterial. Hembygdsföreningen har föredömligt lagt ut hela lokala bildarkivet på internet: http://www.stragnhildsgille.se/bildarkiv.html

Totalt 12000 bilder från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal med kontext, allt sökbart. Fantastiskt. Givetvis hittade jag på vårt hus. Det ger väldigt mycket bra information för våren och sommaren arbete med huset exteriör. Det har hänt en hel del och jag har anat det mesta. Jag måste säga att jag gissat rätt på del saker i förväg men också många nya överaskningar. Det mest intressanta kommer från dessa två bilder från ett bröllop mellan Signe och Oscar år 1920.

Kortet ger vid handen att:

 1. Huset var träbrädat och troligtvis rött, med vita knutar
 2. Det var betydligt mindre växtlighet
 3. Huset har haft ett rött staket framtill med vita toppar (vilket var precis det vi hade tänkt)
 4. Öhh, det står ett hus till på tomten!!?? Längst till vänster ser man ett litet hus med skorsten. Det har stående panel och kanske är omålat. Det rör sig om ett boningshus troligtvis, bykstugor brukar ha små skorstenar. Det kan röra sig om ett undantagshus för gårdens åldringar. Jag hade inte en blekaste aning om att det stod ett till hus på tomten! Jag är lite sugen på att flytta ett litet hus dit. Genom att undersöka under vår enorma syrenhäck har jag stött på en husgrund så jag vet ungefär hur stort det är, kanske 3*5 meter. Jag har hört att man automatiskt kan få bygglov om husgrunden finns och den kan styrkas med karta. Någon som vet?
 5. De står en samojed och trycker bakom staketet till höger 🙂 (ungefär som när förintelseförnekarna studerar foton från Auschwitz.

I jämförelse med nutiden:

Bild två är från samma händelse men närmare huset.

Denna bild säger mig att:

 1. Jo, åter igen, panelen är en locklistpanel som går ner till grunden och botten brädan är vit.
 2. Självklart så finns inte utbyggnaden som idag är hall. Från början satt pardörrar som ledde in till dagens trapphall.
 3. Fönstren har genomgång en ändringar. Dagens fönster är nya men köksfönstret till höger på bilden är idag breddat. Det öppna fönstret på bilden har jag hittat på delvis när jag satt in en ny dörr in till köket.
 4. Trapphallen har ett extra fönster nertill som idag är igensatt. Jag har misstänkt detta och det blev mig nu bekräftat. Ska helt klart tas fram igen.  På dagen hus är det övre fönstret nedflyttat och nu ser man hur högt det har suttit.
 5. Takteglet är tvåkupigt och skorstenen oputsad.
 6. Angränsande till granngården hade man en gärdesgård som syns till höger.
 7. Gräsmattor dominerar landskapet, idag är många träd och  buskar planterade.

Här en bild på dagens framsida.

Detektivarbetet fortsätter….

8 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum

8 svar till “Liljerum X: Dokumentation II: Nya utsikter

 1. Haha åh va bra! Klart det står en hund där, ser väl vem som helst.
  Kul, trapphallen passar så hemskt mycket bättre ihop med huset med den gamla brädfodringen än som det ser ut idag. Småmärkligt att det gjorde så stor skillnad.
  Röstar för ”gräsmatte” revival sen framför huset, är ju mycket trevligare både skötselmässigt och att gå på.

 2. kurage

  Precis, visst är det en samojedhund som trycker där…

  Det ser skumt ut idag med fjällpanel och eternit. Utbyggnaden som är hall idag kommer troligen byggas om till glasveranda eller liknande.

  Jag gillar också gräsmattan mer, det är sjukt mycket grus på gårdsplanen med nu också…

 3. wobbeke

  Åh vilka ljuvliga bilder och vad roligt när det är från ett speciellt tillfälle också. Tänk att alla dessa människor har stått på er trapp! Vet ni vilka dessa människor är, vet ni vilk som ägt huset genom åren? Det går inte att försöka få tag på dessa människors efterlevande och kanske hitta ännu fler bilder? Det borde finnas lite bilder från när gamla Agda lekte på gräsmattan, som 2 -åring. Gud vad fint! Jag blir alldeles historisk av mig och så vackert huset var! Tänk om ni kunde få det lika vackert? Och roligt med den lilla husgrunden, kanske bagarstuga det är ju rätt kraftig skorsten på. Lite för nära huset för att vara smedja. Kanske var det ursprungshuset. Det var ju inte ovanligt att man byggde en liten stuga för att senare bygga ett större hus så fick gamlingarna flytta in i lillstugan. Mer Mer Mer Mer!!!

 4. Ludwig

  Vad härligt, när ni är färdiga kan ni skaffa en lägenhet att bo i och starta museum på liljerum;)

  Jag hoppas att det går bra för er, hade jag haft möjlighet skulle jag gärna hjälpt er.
  /Ludde

 5. shit pommes! Det är verkligen kurage som har gjort en astralvandring och hamnat på fotot från 1920!

  Kul med ett hus till? Hade du tänkt att Thunbergs skulle bo där eller? =)

 6. kurage

  Om thunbergs behagar flytta till Söderköping så är det inte omöjligt. 🙂

  Jag har en del kanditathus att flytta dit men när det blir är svårare att säga. Jag måste kolla med bygglov och sådana grejjer.

 7. För att vara lite obstinat så kan jag säga att det är lite tidigt för att det skulle vara en samojed som står där. Samojeden var väldigt vanlig omkring 40-60-tal men på -20 talet började den få lite fäste i England möjligtvis, inte i Sverige än tyvärr…

 8. kurage

  Det kanske var några engelsmän på besök för bröllopet? Vem vet? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s