Liljerum VIIII: Gamla dörrar I.

Tänkte att kanske några av er undrar var alla gamla dörrar tog vägen som redovisades för några veckor sen.  För er som är nya om vad som händer så kan ni läsa här:

Liljerum II. Den enes död, den andres bröd.

I vilket fall tänkte jag visa vart dörrarna tar vägen och ge en liten mysig presentation av varje dörr när den dyker upp. Som läget är nu har vi satt in tre nya dörrar. Det skvallrar också om varthän den här renoveringen barkar och vilket utgångsläge vi snackar om här.

Igår satte vi in den senaste, från trapphallen till köket.  Presenterad av Anna-Maria.

Det är en rätt snitsig dörr från 1800-talets mitt. Fint snickrad och har ursprungligen haft någon slags brun färg. Innan satt här ett valv byggt av masonit, snajdigt värre. Dörröppningen var 85 cm med timmer på båda sidor. Karmen är 87 cm bred. Vad göra? Karmen var väl tilltagen så jag tog motorsågen och klöv ena sidan så den blev 85. Enkelt?!

Det finaste med själva dörren är låset, en högkvalitativt lås med dubbla låsreglar. Kanske är låset äldre än dörren, det är inte så bra inpassat i dörren och låsbeslaget som omgärdar vredet håller inte riktigt samma klass om man säger så. Men troligen är det så att låset är köpt av en bonne på 1800-talet som inte direkt hade MVG i plåtslöjd….

Den här modellen dyker upp på 1700-talet, då med platt vrede och senare blir de spolformade likt detta lås frånm 1800-talet. 1700-talsmodellen i nytillverkning går att köpa på Gysinge byggnadsvård för den nätta summan av 6600kr.  Fint hantverk för finsmakaren.

Det andra sköna med dörren är den rejäla sulan till dörrfoder. När jag botaniserade bland alla foder för att hitta rätt, tänkte jag mig något som var lika brett som de flesta andra foder. Det fanns bara ett som passade till D2 som dörren heter. Det ser lite skojjigt ut eftersom den är ett par cm bredare än granndörrens foder. Skurklossen nertill var jag tvungen att skarva en aning innan jag spikade fast allt sammans med klippspik.

I väntan på att köket blir klart så kommer det nog bli några sådanahär dörravsnitt….

3 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum

3 svar till “Liljerum VIIII: Gamla dörrar I.

 1. samuelvargthunberg

  VIIII? Är det inte IX?

  Riktigt sniciga dörrar! Bra jobbat!

 2. kurage

  Du har ganska rätt där, romarna skrev nämligen VIIII liksom IIII istället för IX och IV. Jag vet inte när det ändrades om fast jag kanske borde ändra eftersom idag är idag osv…

 3. samuelvargthunberg

  Är det sant? Det visste jag faktiskt inte. Kul!

  Är det nylatinen som infört detta kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s