Liljerum III. Badrummet I: Rivning

Jahaja, vad gör ett sådant här pikant litet badrum här i det här huset?

IMG_5774

Året var 1978, då många av er, inklusive jag själv, inte var födda. Gemene man tyckte det var helt ok, till och med fint att inreda ett badrum med blomster i tunga färger, mörkgrön plastmatta och det som vår besiktningsman kallade för bilhandlarpanel. Det var tydligt vanligt att inreda skabbiga bilhandlarkontor med mörka paneler i fuskjakaranda från Sydkorea. Jag hade svårt att ömka mig över snickerierna när min kofot satte in. Men kom ihåg att en dag kommer folk garva åt fondtapeter och skandinaviskt ljus. För att inte tala om shabby chic…

IMG_5775

Året var ca 1960. I sund steril folkhemsanda skulle badrummet vara målade i lugnande, praktiska och lättrengjorda färger. Ljusblå med något okänt kakel. Jackie Kennedy hade gillat det. Liksom makarna Myrdal. Amerikanism och svenska folkhemmet. Det svarta är ett mycket intressant val av fuktspärr, en masonit dränkt i något asfaltsliknande klet. Regler rörande badrum kommer och går. Vid den senare 1970-talsrenoveringen valdes plastduk som även den syns på bilden.

IMG_5777

Något tidigare än 1960. Om det verkligen fanns ett badrum innan detta är svårt att säga. Det krävs lite detektivarbete för att säga. Underst bland lagren finns en pärlspont vilket var vanligt att ha i tidiga badrum, men den känns alldeles för taffligt uppsatt för att vara det. Den är skarvad och i dåligt skick. Det rör sig troligen om återbruksmaterial för att åstadkomma en bra grund för masoniten. Kanske satt denna pärlspont i köket.

IMG_5865

Under den gröna plastmattan återfanns en kakel vilket var mycket spännande. Det rör sig om ett vitgrå melerad platta tillsammans med ett rött lerkakel. De är 1 cm tjocka och från svenska IFÖ. Jag försökte ta upp så många som möjligt hela. Det var rivningen det. Nästa sak är att sätta in en gammal dörr och förbereda för att badrumshantverkarna ska droppa in och göra sitt jobb.

11 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum

11 svar till “Liljerum III. Badrummet I: Rivning

 1. Åh shit, dendär bilhandlarpanelen får mig att minnas min barndoms badrum, rödbrun plasttapet med medaljonger och struktur ..huuuva!
  Förresten.. jag trodde att shabby chic redan var nåt man skrattade åt 🙂

  Hursomhelst, kul med det gamla golvkaklet, har du nån teori om vilket av vägg-lagrena det hör ihop med?

 2. kurage

  Shabby chic är fortfarande grymt inne på inredningsmässorna. Jag var precis på Formex och där var det fortfarande poppis. Det värsta är att allt är så grymt fejk med shabby chic, inget är genuint, bara kopior och patinering.

  Det gamla golvkaklet hör troligen ihop med 60-talsbadrummet.

 3. Karin

  Sådana plattor hade vi framför vedspisen på 60-talet,och det var inte nyrenoverat då. Rutigt var det, en gråmelerad och en slät-röd.
  Vi badade i en balja framför spisen, hade inget badrum.

 4. Badrum ja… det var den enskilt största kostnaden när vi totalrenoverade vår lägenhet. Vi rev ur det och lät snickaren göra jobbet. Skönt att ha kvitto och garanti på det speciellt om man en dag ska flytta. Ska ni helkakla? Golvvärme? Badrummet var något som vi inte sparade in på. Det är skönt att ha bra saker där.
  Shabby chic ja… Jag älskar shabby chic vid de få tillfällen när det finns en genuin, historieosande, icke sandpapprad patina. Men då kostar det eller så ska man ha lite tur. Annars är shabby chic faktiskt inte min grej heller.

 5. Badbalja framför spisen äger! Så skön känsla på nåt sätt.
  Håller med dig om panelen, ser ut ungefär som den jag spikade upp i dasset vid stugan. Litet halvdant med andra ord.

 6. Karin

  Mmm..jätteskönt när man så småningom blev tonåring.

 7. Haha nä men vid det laget hade vi flyttat så det var hur lungt som helst 🙂
  Skall väl tilläggas att det här också var i stugan så de flesta vardagarna tillbringades på annan ort.

 8. Karin

  När vi bodde i Skottland hade vi heltäckningsmatta i badrummet, 100% ull, tjock och skön. Barnen tyckte det var roligt när det växte upp svampar ur den. Inte mögelsvampar, utan små söta med fot och hatt.

 9. kurage

  Vi tänker ha golvvärme och det fanns ju från början ett litet vattenelement, men det visade sig att det blev dyrare att dra om ledningarna till det än att lägga i golvvärme. På golvet blir det klinkers, schackrutigt och runt badkaret vitt kakel. I taket blir pärlsponten kvar målad med linoljefärg. Jag hålller med att badrum inte är något att spara på….

  Största kruxet är att hitta ett mycket kort badkar just nu, max 150 långt, helst gjutjärn med lejontassar.

  Heltäckningsmatta i badrummet? Hur smart är det? Det är typ det sista jag skulle lägga in. Kantarellstuvning….

 10. Nu börjar jag bli lite nyfiken hur det går med köket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s