Liljerum IV. Dokumentation I.

Tid att skriva är det ont om. Det har varit fullt upp på sistone helt klart. Flyttpackning, jobba (mkt helger) och renovering. Det tar ett tag att renovera, badrummet börjar bli klart och det nya golvet håller på att läggas i köket.  Rivningen av köket kommer snart att publiceras. Telia hatar mig just nu och vägrar ge mig Internet till bostaden så jag måste skriva på andra platser. Jag hoppas ni trogna läsare har tid med det.  I väntans tider tänkte jag dela med mig lite av en första dokumentation.

Jag anser det skäligt att dokumentera när man köper en äldre fastighet. Huvudsakligen om man har ambitionen att förstå huset man köper, skapa en slags känsla för husets historia och utvecklingsfaser. Detta är viktigt om man ska renovera huset i linje med husets bakgrund men också viktigt för att man ska förstå husets karaktär på ett mikrohistoriskt plan. I den mikrohistoriska resan undersöker man husets erfarenheter, dess ägare och vad de sysslat med, trakten huset står i och vilken funktion gården har haft. Mikrohistoria kan om man så vill sättas i ett större sammanhang, makrohistoria, kanske har det lilla torpet varit ett soldattorp som var indelat i det landsomfattande rotesystemet eller var  helt enkelt vad hade en gård i den här storleken för avkastning i relation till liknande gårdar i andra delar av Sverige vid samma tid? Vad säger husets proportioner med rådande byggnadsmode och virkestillgång? Utifrån en liten obetydlig gård kan obegränsad forskning byggas. Liksom historia i övrigt anser jag att det centrala är att skapa sig en inre förståelse av sig själv och den mark man beträder.

Jag ämnar att lite dokumentera Liljerum, främst så här i början för att göra huset rättvist. Jag råder alla att inför en renovering känna efter, vilka byggnadskonster hör samman med detta hus och vilka gör det inte. Ambitionsnivån är olika för alla och i vårt fall har vi inte tänkt att bygga ett museum utan skapa oss ett hem. Vi har varken tid eller pengar att göra allt men kanske finns möjliga kompromisser. Exempelvis har huset två utbyggnader från 1991, att riva dessa endast av byggnadshistoriska estetiska skäl är fånigt för människor i vår situation, istället kan man också acceptera dessa utbyggnader som en del av husets historia och gå vidare därifrån. Göra det bästa av situationen.

Så till några första trevande försök till byggnadshistorisk dokumentation.

Huset har som jag kan se gått igenom ett antal synliga ombyggnationsfaser. Jag har för enkelheten valt att kalla dem I, II och III.

hus2

Fas I. ca 1850-1902. Husets äldsta delar. Troligen ingång framtill på huset.Husets ålder är svår men de något djupa proportionerna tyder på att huset är tidigast 1850. Kanske stod här ett mindre hus men möjligen skiftades gårdarna om och ett större hus byggdes. Liljerum är möjligen den äldsta gården. Detta får undersökas vidare.

Fas II.1902-ca 1960.  1902 förses huset med en utskjutande trapphus framtill. Från denna tid finns ett fotografi (kommer sen…)med liten dokumentation. Bilden är hämtad ur Sveriges bebyggelse: Östergötland. Här kan man se att huset är har en  mörk färg, troligen rödmålat med vita knutar. Vad huset har för någon panel är svårt att se. På gaveln är fönstren asymetriskt placerade, anledningen är en vägg som nu är borta. Skorstenen är putsade med ett utskjutande krön. Trapphuset är försett med en pardörr i någon ljus kulör, kanske guldockra (vilket är sååååå populärt att måla dörrar med nu). Jag tippar dock på att detaljerna på huset har varit kromoxidgröna vilket var populärt vid denna tid, en flyttad äldre stupränna har denna färg bland annat.

Det finns några få synliga spår av fas I-II, bland annat de fina utskjutande takstolsgrejjern (vad det nu heter) som är vackert profilerade.

hus

Fas III ca 1960-2009. Någon gång har huset försetts med eternit och målats gult. Samtliga eldstäder revs och huset försågs med kökspanna och vattenburen värme. Snart försågs det med betongpannor och skorstenen plåtbekläddes. Troligen i samband med fönsterbyte breddades flera fönster bland annat det assymetriska fönstret på nedervåningen. 1991 byggdes huset till med pannrum, extra badrum och hall. De båda utbyggnaderna flankerar trapphallen. Dessa utbyggnader, samt trapphallen är klädda med fjällpanel. Någon gång blev trapphallen renoverats och innertaket sänkt, vilket resulterat i att trapphusets fönster sänkts ner.

http---www.maklarhuset.se-Images-Objekt-Files-3L6RUNKMFVUM9JRB-MaklarhusetBeskrivningWeb.pdf - Adobe Reader

Jaha, då inleds fas IV 2009-?

3 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum

3 svar till “Liljerum IV. Dokumentation I.

 1. Va det huset har blivit fixat med! Som en 70-årig plastikopererad dam…till slut ser det ändå lite konstigt och fel ut.
  Men det som är gjort ser ändå ut att vara gjort med tanke på ett det ska se ok.ut, för det har ändå någon slags harmoni över sig.

 2. Mikael H

  Tanken var att göra huset någotsånär modernt och passande för de som en gång bodde och trodde sej bli gamla där.
  Jag vet,,,,,,, jag var med och byggde pannrummet och toaletten på bv.

  Fd svärson;-)

  • kurage

   Känns kul att ha någon som varit med och grejjat med huset innan! Era kommentarer är särskilt viktiga!

   Alla husägare har sina behov och intentioner med sin bostad. Utbyggnaderna som är gjorda är helt logiska i moderniserinssyfte. Jag måste säga att jag har stor nytta av dem och vi kommer göra vårt bästa för att de ska passa in med husets karaktär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s