Kan man inte karva trä får man karva gris.

img_4153

När misslyckas med vissa saker får man visa för vad man går för i andra gebit. Jag och familjen var på pysselkväll hemma hos arbetskollegorna Robert och Korp. Snarare en pysseleftermiddag ute i solen med Totte under kniven. Totte är en enorm 170 kg:s Galt som fick avlivas efter konstaterad hälta. Familjen Wallman kör självhushåll och detta var deras första gris som gått till slakt, de hade dessutom börjat tröttna på kanin och get. Utomhusslakt i vårsolen ute på landsbygden ger mig historiens skälvningar längs ryggraden. Lite speciellt är det också när det rör sig om vår gamla lantras Linderödssvin som ser ut så här i komplett tillstånd:

Linderrödssvinet är en ättling till vårt gamla skogssvin som gick och betad och bökade i skogen. De har kraftig borst och klarar såväl sommar som vinter. Förr var skogen den viktigaste betet för de flesta djuren året runt, från söderns lövskogar till fjälltrakter. På grisar satte man ibland svinok på som förhindrade grisar från att ta sig in i inhägnade områden. Idag fungerar det tvärtom, vallning- och fäbodtid är över och vi stänger istället in vårar djur i hagar för att de inte ska ta sig ut. Vi har fortfarande en lagparagraf rörande släppandet av svin i ollonskog, historiska rester i vårt moderna rättssamhälle. För slaktade man svin vanligen på hösten eller vintern, men det förekom även inför högtider som jul och påsk. Detta skulle man kunna ha kallat en påskslakt. Vid avlivandet ledde man grisen i ett så kallat trynträ som också hindrade grisen från att skrika. Sen användes klubba och så skållade man grisen (vilket vi som läser nyheterna har märkt att man gör idag med) och rakade av borsten. Borsten samlades upp och användes till borstar och annat. I Sverige har man inte torkat kött i större utsträckning men det förekom ofta med fisk däremot. Rökning var vanligare och gjordes ofta i bastu. Saltning var annars det primära sättet för just kött. Efter att ha sänkt ner köttet i saltkar lät man det sen hänga i matbodarna. Svenskarna var särskilt förtjusta i salt, en del tyckte det var underligt at bönderna hellre åt saltat än färskt kött. Den småländske Prosten Gaslander uttryckte följande om 1700-talsallmogens smak:

”Färskmat tycker den inte om, utan bör fisk, kalvkött m.m. först ligga i salt, om det ska vara till lags” (Bringeus -Arbete och Redskap s.228)

Jag har gått en styckningsskurs tillsammans med en polare (som numera är typ vegetarian) och nu gavs ett gyllende tillfälle att fräscha upp kunskaperna. Filé, kotlettrad, skinka, plommonstek, revbensspjäll, rulle osv. Vi försökte in i det sista köra en anatomisk styckning och undvika flintasteksstyckning. Amatörer som vi är tog det väl nära fyra timmar för en halv gris och hundarna fick inget men fick jaga kaniner och katter. Det blev några kilo kött till mig med, det känns oerhört att kunna handla gris billigt som blivit bra behandlat om inte käkat massa skumma saker.

img_4150

En trevlig dag var det.

5 kommentarer

Under Självhushållningsexperiment

5 svar till “Kan man inte karva trä får man karva gris.

 1. Ahh. Det här påminner mig om en viss slaktkurs jag undertecknad gick med bloggägaren för ett par år sedan. Det var goda tider det. Då Lindkvist och Thunberg bodde nära varandra.

 2. P.S. Det är alltså jag som är ”polaren som nästan är vegitarian”. 🙂

 3. Åh nu längtar jag tillbaka till då vi hade får, värmlandsfår då såklart 😉
  Linderödssvin är också fina, lekte med såna när jag var liten & praoade på nordens ark.

 4. Rickard

  And here comes the messerschmidt! Jättefina grisar, Anders, och vår enda lantrasgris värd namnet, men… de är inte bevisat ättlingar till skogssvinet. Snarare är de kanske en rest av hussvinet. Skogssvinet hade avsevärt mer spetsigt tryne och var stundtals halvvilt. Men linderödarna har iallafall skogssvinets teckning, I give you that.

  /Rickard, som själv snart ämnar skaffa nasse.

 5. kurage

  Jag är verkligen ingen grisexpert, jag läste om dem på Skansen hemsida och litade på det. Jag antar att det finns precis som med hundavel många åsikter 🙂

  Kan man domestisera vildsvin om man föder upp dem i fångenskap? Och sen korsar med låt oss säga linderödsvin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s