Swiss army candleholder.

I de arkeologiska gömmorna finns otroliga skatter och är det i järn är det i min mening guld. I grävandet efter spännande ljustakar hittade en holländsk reenactare på denna fantastiska ljustake:

london-candlestick

Denna medeltida engelska tingest torde motsvara en schweizisk armékniv bland ljustakar. Den kan allt, slås ner i bord, hängas på väggen och stå på bordet. Försedd med tre ljuspipor och en grym kompatibel design.

Jag var tvungen att ge mig i kast med att förverkliga denna tingest så i fredags bar det iväg till smedjan. Tråkigt för er så hade jag inte kameran med mig och tråkigt för mig då jag var tvungen att förfärdiga ljushållaren enbart genom minnesbild. Resultatet blev trots allt förhållandevis likt. Vissa saker ter sig lite utdragna på min såsom ben och ljushållare, samt att kroken ser annorlunda ut. Jag lyckades iallafall bättre än några tyskar som också säljer den på nätet, där får man lite intrycket att de bara fick titta på bilden i 10 sekunder:

Om vi återgår till min hållare. Jag tror inte den har haft någon bakåtlutning då alla piporna då blir snea. Jag gjorde därför min plan i modellen. Spetsen är ihopböjd och ihopvälld. och allt sitter ihop med en smidd fyrkantig nit. Den var ganska skoj att tillverka och tog en eftermiddag att göra. Nästa gång ska jag ha en bild med mig.Om någon sitter på ett foto av ljustaken, den riktiga alltså hör gärna av er. I vilket fall här kommer min akompanjerad med talgljus!

Pose 1. Som vanlig bordsljustake: img_4157

Pose 2. Islagen i en bräda. Om man måste slå ner den där det inte finns plats den att stå vanligt.

img_4178

Pose 3. Som väggljusstake. Om man modifierar kroken liten kan den fungera ännu bättre.

img_4171

PS: om någon är intresserade av sådanahära stakar så kan jag såklart göra fler….

12 kommentarer

Under Järn

12 svar till “Swiss army candleholder.

 1. Väldigt fiffigt måste jag säga, och snygg dessutom!

 2. juniorskan

  om du kan göra den i latex är jag mycket intresserad!

 3. kurage

  Är den snygg egentligen? Jag funderar fortfarande, coolhetsfaktorn är högre än det estetiska tror jag.

  Ja du Kerstin det skulle vara bra att ha eller hur, sticka ner boffertomtar med! Montera ljustaken mitt i fejset på legolas!

 4. Tom

  Fantastiskt ”fulsnygg”, om du ursäktar uttrycket, ljusstake. Funktionell så det förslår. Härligt att se.

 5. Håller absolut på att den är snygg, särskilt det smått lyrformade benparet. Inspirerande smart grej.

 6. Tycker absolut den är snygg, det ser ut som en trebent insekt som kan landa vart som helst 😀 Vad vill du ha för en, jag kan nog vara intresserad.. när ekonomin är bättre men ändå 🙂

 7. kurage

  Ja den är till salu och jag behöver nog ha någon tusenlapp för den eller något byte ev om du är grym på något jag själv inte orkar lära mig 🙂 Typ handvävt eller päls…

 8. Grymt cool liten sak! 🙂 Vill ha!

 9. Kul Anders!
  Jag har en variant på den ljusstaken hemma som en vän tillverkade till vårt bröllop. Tror att den kan bygga på samma original som din. Dock modifierade han den för att få ett vackrare estetiskt utseende då han tyckte att originalet såg lite ”spretigt” ut. Den han har haft som förebild finns i England.
  Kan ta ett kort och lägga upp på min blogg i veckan så får du se den. Kan även leta fram nummer och på vilket museum den finns då han skickade med det tillsammans med ljusstaken.

 10. kurage

  Jättebra Herr Sahlberg, jag letar verkligen efter fakta om denna eller om så finnes varianter på denna variant! Det är ont om bra förlagor!

  Väntar med spänning på bilder.

 11. Snuskigt snyggt i sitt sammanhang. Och resten av ditt bohag verkar vara i det mysigaste laget!

 12. kurage

  Tackar, jag är också sjukligt intresserad av gamla saker så det blir en del. Antikviteter är ekologiska, snygga, unika och karaktärsstarka. Det värsta är ekonomin om man vill ha vissa speciella saker. De tappar sällan i värde dock, snarare tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s