Tennknappar på historiskt sätt, försök I.

img_3328

Jag har experimenterat lite med att tillverka gjutformar i kalksten. Idag finns det många sätt att framställa gjutformar, dels de sätten där man förlorar formen ex som med gjutsand men också fasta formar som förr kunde göras utav sandsten, täljsten eller kalksten. På historiska museet finns åtminstone kalkstensformar ifrån medeltiden. Kalksten är hårdast av de ovan nämnda tre, jag har också prövat täljsten som är mycket mjukt. Kalksten är något mer jämn i kvalitén och hårdheten gör att man lättare kan arbeta fram bättre detaljer. I vissa delar av Sverige, Öland i synnerhet har man fram till början av 1900-talet gjort gjutformar av kalksten. Det är naturligt eftersom det är gott om kalksten.

Jag hade kommit över några provbitar med slät yta och dessa gjorde mina första prövanden. Främst var jag ute efter knappar till medeltid och 1600-1700-tal. Jag använde mig främst av tre redskap, ett litet slitet stämjärn, en metallpassare och en dremel med sliphuvud i sten. Passaren är bra att ha att när man ska rita först rundeln. Gröper ur stenen gör man sen med stämjärnet och slipar med dremeln.

När jag väl gjort några formar tillverkade jag improviserat en gjutkanal, det är mest för test. Ska tillverka en rejäl kanal senare. Sen var det bara tenn som fattades.

img_3319

Du vet att du har en charmig skrothandlare om det ser ut så här när du handlat där. Han hade inget tenn, det mesta hade han sålt.  Sen kom han på att han hade lite gamla tennpriser och fat som låg och skräpade på kontoret. Han rafsade ihop allt vägde det och slängde ner det i en gammal kundkorg. Varsågod 30kr/kg. Handelspriset på tenn är över 100kr/kg. Jag köpte 5 kg och fick en tenntallrik till min samling. Fint. Resten var buckligt skit som är lätt att klippa sönder med en plåtsax. Ska spara knoppen på kopian av 1700-talsstopet. Vårt kakel är anskrämligt…

img_3324

Sen var det bara att sätta igång och gjuta och försöka måtta in gjutkanalen. Jag gjöt två modeller, den ena var lite för bred för kanalen vilket gjorde att det rann ut på sidorna. Den mindre knappen var lättare så jag gjorde 15 st. När jag fått iordning en bättre gjutkanal ska jag göra fler formar. Hoppas att man kan göra enklare pilgrimsmärken och spännen framöver, jag återkommer då.

5 kommentarer

Under Övriga metaller

5 svar till “Tennknappar på historiskt sätt, försök I.

 1. Schysst skrotnisse. Det där verkade kul och inte alltför omständigt heller för den delen.
  Har du någon idé om vart man kan få tag i kalksten? om jag inte skall börja bryta själv vill säga 🙂
  Gjutkanalen, är den till för att få en jämn översida(undersida egentligen) och fästögla, eller fyller den någon mer funktion?

 2. kurage

  Stenbrott kan ha provbitar. kalkstensfönsterbräder? Gravstenar?

  Gjutkanalen är av de funtioner du säger, gjuttappen behövs för öglans skull främst kanske.

 3. Behöver du använda någon form av släppmedel när du gjuter i/på kalksten? Tennet måste iaf stelna på direkten vilket bäddar för massproduktion… 🙂
  Gjorde förresten 15 bronsgjutningar i veckan. Jag lyckades med en… Fyra bortkastade, lärorika timmar. Ska förbättra mina gjutkanaler och hoppas på bättre resultat då.

 4. kurage

  Behövs inget släppmedel tennet verkar inte fastna alls.

  Bronsgjutning är svårt, jag har bara gjutit ytterst lite med det. Kul är det men gör man det på smideshärd går det mkt bränsle. Gjöt du i sand eller?

  Ska bli kul o se resultaten.

 5. Ja, jag gjuter i sand. Jag betalar inte bränslet så det gäller att passa på och prova och göra misstagen nu. Men visst det går åt mycket koks och jag snyter svart snor på kvällen när jag kommer hem…
  Resultat är på gång men jag har varit, som alltid, begränsad med tid för att uppdatera min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s