Carnis 10-årsfest.

img_33651

Klockan visar 02.00 Lördag natt. Platsen är yxsmeds gränd i gamla stan. Är det en Mecklenburgsk konspiration som är ute efter att tillskanska sig makt och bryta unionen?  Är det en reklam för konserver med oxkött? Nej, det är tyska bösskyttar som är ute och gör huvudstaden osäker efter att ha partajat hos unionsvännerna i Carnis. Det är deras 10-års jubileum men berättelsen börjar tidigare på dagen, nämligen hemma hos Maria, hemslöjdstant och Albrechts Bössor-medlemmen. På klassiskt manér laddade vi inför kvällens fest genom att ha ett gediget extrainsatt årsmöte och prata om fula mössor.

Sen tog de tappra 7 bössknektarna tunnelbanan och bytte om hos tyska ordern i närheten av medeltidskrogen Sjätte Tunnan där festen skulle äga rum.  Runt 40 pers var vi totalt, huvudsakligen Carnisfolk, Bösskyttar, nystardade Stadsgardet, Tyska Ordern samt två tyskor. Efter att ha lyssnat på ett föredrag om medeltida musik började den långa taffeln. Carnis har mycket bra saker i rockärmen men maten är troligen det bästa. Om jag återger rätt så serverades i ordning och utan massa franska namn; ärtsoppa med bröd, örtkryddat stekflott att ha på brödet, torkad fisk, sill, rökt fisk, rökt kött, köttpaté med sylt, sen serverades hjortfile, två sorters hemmagjord korv, rökt fisk och en slags korngröt som har ett fint namn men som påminner och en blandning av ris ala malta och tomtegröt. På detta bars helstekt spädgris in målad röd och grön, det var en förunderlig syn. Den transcherades under fasta danskens ledning på vårt bord, glädjen var stor kring bordet, som märks på bilden:

img_3349

Senare serverades också efterrätt med olika sorters kakor som kunde doppas i slags vaniljkräm (?) toppad med bär. Ölet flödade friskt vilket min granna granne Lunda i vittnar om, han höll krampaktigt om sin 3 literskanne, ”my precioussssss”. Jag höll mig med fläder, alkohol är inte riktigt min melodi och har aldrig varit det.

img_3347

Under festen spelade också det typiska medeltidsveckan bandet Wolgemut i lustiga kläder. Allt från finstämt till trummor och säckpipa-techno. Det var även en trollkarl som gick runt och visade skojjiga trolleritrick, Maria verkade vara i en närmast salig feststämning:

img_3355

Framåt 03.00 åkte jag stortaxi med diverse Carniter ut till en byggbarack i Sollentuna för att sova. Planen var att några av oss skulle besöka Militariamässan i Solna på söndagen. Efter några timmars sömn i ett kopiöst varmt rum åkte jag, Roger, Guffe, Ragnar och käka kebabfrukost och stormade sen in på mässan. En militariamässa är ett geekreservat för nördiga människor som tycker om militärhistoria. Det var en trevlig mässa och överallt fanns trevliga saker som ville följa med hem. Guffe hittade en pistol och Ragnar en gasmask som han ska ha på ett kommande Wastelandlajv. De ser båda nöjda ut:

img_3378

Jag handlade för mäktiga 10 kr, tändhattar till mina slaglåsgevär. Jag passade också på att kolla runt prisbilden för musköter som är lite min nya grej. Antika vapen är säkra investeringar, de tappar aldrig i värde. När vi kände oss klara åkte neråt civilisationen nedanför Kolmården.

5 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar

5 svar till “Carnis 10-årsfest.

 1. Är det vevlireGöran man kan se servera gris (eller vad det nu är) på bild 2? Han är något en mentor för mig, vevlirare som jag är.

  Appropå det, jag tycker det är för lite historisk musik i din blogg! Sätt igång och spela så att du kan skriva om det!

 2. Maria

  Men snälla Anders du måste ta bort bilden på mig!! Jag kommer just tillbaka in från min gråtattack- jag fick ångest när de kom in med grisen och var tvingad att gå ut o samla mig. Den påminnde om ett spädbarn… Det var lite för makabert för min smak.

  I övrigt var jag i partystämning!!

 3. kurage

  Det vore kul med mer historisk musik på bloggen, dessvärre är jag inte så musikalisk även om jag lyssnar på mkt musik. Min fru är folkmusiker så då får väl hon skriva någon artikel…..

 4. Ping: Militariamässan 2010. Exit the russian, enter the swede. « Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s