1700-talsdräkt klar.

Äntligen efter mycket slit är min tidiga 1700-talsdräkt klar. Det har varit en lång process, forskning, nya sömnadstekniker och sneda nålar. Rocken var det som sist blev klart och helt klart jobbigast att sy, det jobbigaste efter de två gambesonerna jag gjort. De andra delarna blev klara under sommarens umbäranden i stadsparken. Dräkten består av 1 par skor beställda från USA, 1 par strumpor stickade av farmor, knäbyxor av ledig modell (första saken som kommer bytas ut, de är ett par omändrade vadmalsbrallor från armén), linneskjorta med pösärmar, vit skarf av handvävd siden, Triconét av svart filt med tre tennknappar, väst av turkos ylle, foder av fiskbenskypertvävd linne och runda tennknappar och ficklock med 3 knappar samt en justacorps i blått kläde, fodrad med randigt blått tunt ylle, knappar av tenn.

Jag är nöjd med dräkten som är tänkt att vara en borgardräkt, eventuellt senare för att bli en yrkesjägares dräkt. Detta i väntan på flintlåsgevär.

Med öppen rock ser den ut så här:

Tänkte nämna lite om rocken som trots allt är det som nyligen är sytt. Den är liksom allt annat sytt för hand med vaxad lintråd, huvudsakligen 35/2. Den är baserad på olika mönster, främst tidiga justacorpsmönster, sent 1600-tal, tidigt 1700-tal från boken the cut of mens clothes, men huvudsakliga inspirationen kommer ifrån första karolineruniformerna. Den har dubbla skört baktill:

Knapparna framtill är fastsatta med en fastsydd läderrem. Det är utan tvekan det mest hållbara och snabbaste sättet att sätta fast många knappar på. Man gör ett hål, sticker igenom läderremmen, trär på knappen och sen ner i samma hål och sen upp nästa och så vidare.Sen syr man fast remmen med fällsöm. På bild två ser man också fodret. Knapphålen är sydda med blått sidengarn, vilket är lite lyx, ute på landbygden använde man ibland blått lingarn istället. Tänkte göra paspoalierade knapphål först men orkade inte sätta mig in i den tekniken.

Framöver ska ett par vadmalsstrumpor sys och en jaktväska tillverkas av grävling.

9 kommentarer

Under Textil

9 svar till “1700-talsdräkt klar.

 1. adamnorman

  Mycket snygg dräkt! Skiftet 16-1700 är onekligen väldigt snyggt 🙂 Tekniken att sätta dit knapparna verkar väldigt bra, har bara sett den på papper än så länge, har inte testat själv. Vet du om det var vanligt att man satte remmen mellan yttertyg och foder, så att den inte syns? Skorna verkar väldigt snygga, själv kör jag på ett par modifierade kostymskor tills vidare 😛

 2. Håller med, fantastiskt snygg dräkt. Kul att se mer 1700-tal! Vad är det för kläde du använder (från hemslöjden?), och vågar man sig på att fråga varifrån du fått tag på fodertyget?

 3. Du ser stenhård ut! Nästan så att man blir sugen på att själv knåpa sig en jacka!

 4. kurage

  Tack så mycket för trevliga kommentarer. Tiden vid 1700 regerar, det är fortfarande på gång att bli tight men är det ännu inte helt tight o småfjolligt som det blir senare. ungefär som 1340-talet 🙂 övergångsperioder är roligast.

  Ang. knapparna så brukar skinnremsan vara synlig, alla jag har sett har varit så. Knapparna sätts på sist i sömnadsprocessen.

  Ang. skorna så är de i från Jas Townsend & Son, Inc, de har grymt utbud. Jag köpte alla knappar där också, mkt prisvärt under dollarn st.

  Ang. tyget så kommer det från en lokal handlare i Jönköping, ca 175kr/,m kläde. Det turkosa kommer från en konkursrea nedsatt till 49kr/m från 249kr/m. Fodret i rocken är från samma handlare som rocktyget, det är tunt och riktigt bra. Jag vet inte om de har mer av det tyvärr, det var ett tag sen.

  Det vore något det om du började med 1700-talet, det är lättare att hitta bra platser att återskapa på och prylarna är lättare att hitta.

 5. Förbannat snyggt helt enkelt. Kan i princip noll om 1700-tals kläder, mer än att det är varmt att spela i sommartid, men det ser så genombra ut på något sätt.
  Färgmässigt passade den turkosa och den blå bra tillsammans. De framhäver varandra.

 6. Åke

  Vilket mästerverk du har gjort.Min morfar sydde i sådant tyg.Men de blev ju kostymer då. De syn arr du har skrädderådror i fingrarna och ärvt hela Törnkvist kunnande.

 7. Förresten, du råkar inte ha bilder på skjortan? Sitter själv just nu och knåpar med en rynkärmad skjorta, och det vore intressant att se hur du har gjort.

 8. kurage

  Tack farfar Åke, det är kanske som du säger :), dags att flytta upp till Gagnef och återta skrädderiarvet!

  Ang. Turkosfärgen. Alla var superskeptiska till att sy något över huvudtaget i det ylletyget, men det blev som du säger frej väldigt bra. Tyvärr gick allt det sista åt till min frus 1700-talsdräkt som kanske kommer visas på bloggen.

  Mikael, jag kan maila bilder, det är superenkel vanlig rynkärm och raka stycken. Tennknappar vid ärmsluten. Påminn mig helst om jag skulle glömma bort.

 9. Okej Kurage/Anders, du får gärna mejla bilderna om du vill. Det jag tycker är knepigast med skjortor är faktiskt kragen, har suttit och kämpat hela dagen med den innan det blev någorlunda bra. Rynkningen är ju också rätt svår att få snygg och jämn. Tanken är att jag sy åtminstone två linneskjortor till orsadräkten, men eftersom jag sett 1000 (nåja) olika varianter på hur man kunde rynka + göra andra detaljer är jag bara tacksam för alla tips på hur man kan få det så snyggt som möjligt – så enkelt som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s