Tack gode Gud för Allmogemarknaden

I ett land med annars mycket ogästvänligt klimat gentemot bra historiska marknader lyser ett ensamt ljus. I ett kargt ahistoriskt mörker där pajasmedeltid råder och polyesterriddare och kristalltanter vakar och lurpassar på den intet ont anande medelsvensken med undermålig historisk kunskap och identitet, där finns en något som ingjuter historiedidaktisk fruktan i det säckvävsklädda packet med tingeltangelmarknadsstånd, -Allmogemarknaden i Jönköping.

Arrangörerna bakom Sveriges i särklass bästa historieåterskapande marknad har åter igen lyckats trollbundna mina av dåliga marknader luttrade och bittra ögon. Det är 1800-tal, det finns hundratal statister, säljare och hantverkare i bra kläder, det finns inga fula smycken i misstänkta legeringar, inga new age-prylar, plastpåsar, polyester, wellpapp och  är förbjudna och platsen försmäktar av liv. Och det är en succé, knökfullt med folk vid gamla rådhuset. Vanliga människor förstår kvalité när de väl får ta del av det.

Skådespel på gatorna, vagnar som dras omkring, storhjulingar, ångmaskiner, kopparslagare, nålmakare, skomakare, tryckare, ångbåtar, militärer, instrumentmakare och antikvitetshandlare. Denna lista är bara påbörjad. Jag förstår faktiskt inte var folket kommer ifrån och hur de hittas. Det är bara på denna marknad som man får se unika hantverk, där exempelvis smide bara är en i mängden. Allmogemarknaden är en arena, Sveriges enda ordentliga där allt samlas och växer under samma tak.

Det är din plikt att åka dit och njuta av atmosfären, det finns ingen, och jag menar ingen som lever upp till detta. Du kan stanna hemma alla andra marknader och stöd denna istället. Detta är den enda marknaden som jag besöker varje år, det är den enda du behöver.

Besök deras hemsida: http://www.cultur.nu/jam/

 

 

Dessa oxar på 1100kg st var det enda jag saknade som var med förra året, märk hur liten gubben är.

6 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar

6 svar till “Tack gode Gud för Allmogemarknaden

 1. Maria

  Vad avis jag blir. Kul att nån lyckas.

 2. kurage

  Vilka är på att åka nästa år som Albrechts bössor goes slaglås och allmoge?

 3. Peter Blom

  Tack vare din blogg så skall jag åka ditt nästa marknad, är intresserad av skomakaren.
  Du har inte någon kontaktuppgift till honom?
  Mvh Peter Blom

 4. kurage

  Du kommer inte ångra dig om du åker.

  Det är Mark Beaby från Bjaarnis Boots, en engelsman som bor i Sverige och tillverkar historiska skor. Han är inte vilken bakgårdslajvskomakare som helst utan erkänt en av världens bästa. Han tar ca 20000kr för ett par karolinerstövlar som han håller i…..

  Jag kan fixa hans mail, har den någonstans.

 5. Ping: Liljerum XXVII. Från maskros till röd ros. « Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s