Sökes: Flintlås till en Brown Bess.

Hej muskötälskare.

En musköt med slaglås jag köpte för en tid sen visade sig vara ett Brown Bess-gevär, dvs engelska arméns militära musköt under 1700 och 1800-talet. Mitt exemeplar är ombyggt för slaglås någon gång nära mitten av 1800-talet. Jag är intresserad av att konvertera tillbaka geväret till flintlås igen och söker därför ett passand brown bess-lås. Eftersom det är troligen världens mest producerade musköt borde det inte vara helt omöjligt. Problemet med stora produktioner är tyvärr också att det finns många varianter och versioner av musköten. Har du ett eller vet någon som har, hör gärna av dig om du vill sälja eller byta.

 

 

7 kommentarer

Under Antika vapen, Övrigt & pålysningar, Vapen

7 svar till “Sökes: Flintlås till en Brown Bess.

 1. Tom

  Dagens!
  Kan meddela att det finns en fin värj/mynt-försäljare i Lund där jag har spanat ett par olika musköter. Med en liten lista kan jag kanske kika förbi därinne på väg till universitetet.

  mvh
  Tom

  p.s. Tackar för en fin blogg, den finns med bland mina internet-måsten och är en ständig uppmuntran för att slutföra de egna projekten.

 2. kurage

  Det vore mycket snällt av dig, säg bara att det ska vara ett lås till en Brown bess, det typiska allmäna engelska flintlåsgeväret. Jag vill gärna också veta vad han har för musköter och vilka prisklasser han ligger. Kan inte du kolla lite år mig. JAg är på jakt efter en flintlåsmusköt med fungerande mekanism och hel pipa. Inga perfekta grejjer utan smådefekter och smålagningar är ok. Även reservdelsmusköter.

  Kul att du tycker bloggen är intressant! Det värmer mitt hjärta. Vad är du inne på för historiska prylar?

 3. Tom

  Hej igen och ursäkta det mkt sena svaret men saker tenderar tyvärr att falla mellan fingrarna på mig under terminerna. Uppsökte affären och fick den tråkiga nyheten att han för nuvarande inte hade några som helst reservdelar och alla befintliga vapen (som inte var sablar, bajonetter m.m.) var försedda med slaglås och att han väldigt sällan fick in några som helst originalvapen med flintlås. Han sa även att han under sina 15 år i branschen inte fått in alls många reservdelar.

  Är väl en veritabel bläckfisk när det kommer till reenactment, har väl genom åren pillat på allt från vikingaklädsel till landsknekt och 1300tal. Men som vanligt är man lite begränsad av sin egen feghet så jag håller mig till de saker som kan göras med nål och tråd.

  Mvh
  Tom

 4. kurage

  Ok, tack endå! Allt är värt attt kolla upp!

  Det är viktigt att kolla runt lite på epoker, det är skoj. Alla har sin charm…

 5. Jonas Erlandsson

  Hallå där.

  Fick en länk till din blog av en likasinnad bekant. Ser att du letar(/letade?) efter ett flintlås till en brown bess?

  Skulle rekomendera dessa ställen att kolla på:

  Black powder firearms i Ängelholm, http://www.skytteservice.se/
  The rifle shop, http://www.therifleshoppe.com/english_arms.htm på den sidan hittar du 5 olika lås för Brown Bess …
  Eller på Track of the wolf, http://www.trackofthewolf.com/Search.aspx?Search=brown bess&PageSize=25&Page=1&Status=1 där du också finner ett antal delar till Brown Bess musköter.

  Hoppas det hjälper dig i ditt sökande och återkom gärna med fler frågor, jag kan kanske inte svara själv men känner några av sveriges experter på svartkrut så jag kan alltid förmedla ;o)

  /Jonas

 6. kurage

  Trevligt med bra förslag.

  Skytteservice kollade jag upp först, de säljer ju Pedersoli-låsen som kostar rätt mycket, 2090kr. Track of the wolf har jag också kollat på.

  The rifle shop är bra, troligen skulle jag köpa därifrån om jag skulle handla. Billigast hittils med.

  Som läget är nu letar jag efter någon som vill byta detta gevär mot ett civilt flintlåsgevär eller snappflintlås-lodbössa. Vet du någon så säg gärna till. Jag samlar egentligen inte militära grejjer.

 7. kurage

  Liten uppdatering av läget så har denna bössa bytt ägare till en polare som samlar Brown bess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s