Ragnhildsholmen 2008.

Drothemshirden med andra tidiga 1300-talsföreningar blev inbjudna till det hittils enda i Sverige anordnade tidiga 1300-talseventet i Sveriges historia (sen det tidiga 1300-talet). Jag, Anna-Maria, hunden, Korpinen och Samuel bestämde oss för att korvstoppa en volvo kombi med medeltidsgrejjer och åka dit. Platsen för eventet var den anrika Ragnhilsholmen, en borg i närheten av den medeltida staden/borgen Kungahälla och inte långt ifrån Bohus fästning. Sveriges borggetto skulle man kunna uttrycka det.

Glada i hågen släpade vi vår packning 500 meter över leriga åkrar och fårstaket för att upptäcka en vacker, grön glänta med käcka får och spänstiga hästar (alla var inte spänstiga, en hade cancer såg ut som pippis lilla gubben och skulle avlivas nästa dag). Den enda nageln i ögat med ängen var dess totala avsaknad av någon form av torrhet. Gräset simmade i vatten och glada danskar vadade kring i den woodstock-68:aartade leran. Men i de trevliga arrangörerna Richard (längst till vänster i bild) och Maris olycka kunda vi trots allt finna lycka då vi i en husgrund kunde slå ner vårt kors under extatiska andlinga konvulsioner.

Vår eufori dog dock snart ut då det visade sig att den viktigaste delen till vårt tält totalhaverade. Men med hjälpa av tvingar som snällt lånades ut Richards ovetande släkting kunde det snart lösas. När mörkret fallit stod äntligen vårt lilla tält. Under munter stämning där det ena efter det andra perversa frikyrkoskämtet avlöstes inmundigade vi mat och slutligen somnade.

Med mycket få undantag regnade det hela natten och fram in på eftermiddagen på lögardagen. Vi var de enda torrskodda. De andra deltagarna hade grävt dreneringar och försökt avleda ymniga flöden från tälten. I tro hade vi byggt vår tält på stadig (och väldränerande) grund. Danskarnas inredning i det toppiga tältet till höger bestod huvudsakligen av ölbehållare så de klarade sig förhållandevis bra.

Under det massiva regnet snyltade vi på Cecilie Jonsdatters Sällskaps mysiga skärmtak. I min ivrighet blev jag snart förbjuden av resten av sällskapet att deklarera regnuppehåll, då flera trevande försök att titta på omgivningen gjordes ner av krafiga regn. När regnet trots allt avstammat åkte vi runt lite i trakten och tittade på resterna efter Kungahälla och det närbelägna klostret.

Det var mycket trevligt och snart hade vi blivit en skara av ca 30 pers. Tältet torkade rejält och vi beslutade att åka i natt för att slippa förväntade friska skurar under söndagen.

När vädret blev bättre lättades stämningen upp och kvällen förgylldes med ett stämningsfullt gille uppe i borgen. En eloge till duktiga kockar och Herren för gott väder!

När vi stojjat klart valde vi att lämna när samkvämen var som bäst. Vi rafsade ihop och rev lägret i bästa kommandostil, när vi knappt såg något i mörkret. Helt slutkörda sa vi adjö och åkte hem.

Slutligen vill jag säga att Ragnhildsholmen har potential, om fler grupper hänger på, om lägret får vara i borgen, om det finns ett riktigt dass, packningstransport ordnas och vädret är bra kan det här bli hur bra som helst! Det behövs verkligen ett event för tidigt 1300-tal och Richard och Mari har visat att det är möjligt. Det var kanontrevligt i vilket fall och massa med schysst kunnigt folk!

Ragnhildsholmen, eller regnhildsholmen om min pappahumor fått bestämma.

PS. Om du var med på detta event så har jag mer bilder om det är av intresse.

2 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar

2 svar till “Ragnhildsholmen 2008.

 1. Ser ut att ha varit ett trevligt event trots vädret, om det blir av nästa år ska jag nog försöka haka på

 2. hei Anders
  jeg var en af danskerne der var med på Ragnhildsholmen 2008
  håber du stadig ligger inde med billeder der fra og du evt vil maile nogle til mig.
  på forhånd tak og
  guds fred
  Renè

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s