Såpakok

Gått upp kl 06.00, åkt tåg mellan norrköping och anlänt till Jönköping för att jobba kl. 11.00. Seg, men laddad för ännu en spännande utmaning-Såpakok.

Jag baserar min såpa på ett gammalt, ganska dåligt recept:

”52 liter (2 kubikfot = 1/3 tunna) god björkaska kokas med 12 ämbar vatten. Alltsammans

får stå öfver natten att draga. Den klara luten afhälles då och får koka långsamt och jemnt

tills den inkokat till två ämbar. Härtill åtgår oftast hela dagen och ibland äfven ett stycke

på nästa dag. Till denna sats tages 2 kg fett, skraptalg, gammalt ister, grefvar af talg och

ister, samt en god handfull salt till hvarja 1/2 kg fett. Fläskben och andra färska ben kunna

klyfvas och iläggas. Alltsammans skall nu koka tills det tjocknar; man öster upp litet på en

tallrik, om det stelnar när det blir svalt är såpan färdig. Den slås nu upp i en balja och

skall röras oupphörligt tills den svalnar.” (Langlet, 1884)

Det är lite pyssel att använda detta recept, det är närmast ämnat att göra en årsförbrukning. Inte vem som helst kan kasta upp 52liter björkaska. Vi valde att istället låta oss inspireras av detta recept, skaffa en behållning av dess kärningredienser dvs. lut, fett och salt. Och det är gjort i pytteskala, ingen ”såpklutten är större”-tappning.

Steg 1. Kokning av lut. Vi hade en halv spann ca 5 liter schysst lut som stått och dragit i aska en dryg vecka. Denna silade vi med duk. Första steget är nu att koka ur denna vätska så att det blir kanske en 0,5-1 liter kvar. Egentligen ska det koka ur mer men vår lut redan ganska högkoncentrerad med en PH på ca. 12, vilket är mycket basiskt. Hursomhelst det är bara att koka för glatta livet tills det är lite kvar.

Steg 2. Iläggandet av talg och mer kokande. När man tycker att det är lite kvar i grytan tillsätter man talg som i vårt fall var överblivet från ljusstöpet. Vi kluttade i ganska lite, man får höfta efter att ha läst fru Langlets fina recept. Sen är det i med lite salt, några nypor, och sen mer kokning. Det ska bli ännu mindre kvar i grytan.

Under tiden man kokar så gör man lite test som receptet visar. Klicka upp lite på ett fat och se om det stelnar. Vi märkte det efter andra testet, det är lite mer trögflytande och stelnar fortare. Den vänstra fläcken är första försöket medan den högra är mörkare i färgen och stelnade fortare.

3. Slutfinish. När det puttrat så långt tar man av kastrullen och häller soppan ner i en bunke och så rör man i det tills det svallnar och närmast intar en sorbetliknande konsistens, då är det klart!

Vi vet ännu inte om såpan fungerar, det återstår testning om vi verkligen lyckats. Detta är en såpa som ska funka vid tvätt och ska vara ganska odryg och mild. Fet var den i vilket fall, det känns mer som en hudkräm än en såpa. Kanske man kan lösa den i linolja och göra linojesåpa? Det är en bra grej annars.

2 kommentarer

Under Självhushållningsexperiment

2 svar till “Såpakok

  1. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

  2. Hej!
    Kul att göra såpa på gammalt vis! Men jag skulle ha gjort linoljesåpa med linolja från början. Annars blir det bara massa fet linolja blandat med din såpa. Linoljan förtvålas inte när den bara blandas med befintlig såpa.
    Mvh. Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s