Efterbadens förintelsekrig.

Som jag in förra växtfärgningsartikeln nämnde la jag i en annan bit ylle i efterbadet. Jag slängde också i alla gamla löv i det varma badet sen fick allt så och göra sig härligt över natten.

Resultatet blev ett starkare gul, trodde knappt det gick att få så kraftigt. Det blev dock lite fläckigt, ojämnt i färgen. Skillnaderna mellan de två kan man se här nedan, den högra blev mycket jämn medan den vänstra blev starkare men fläckad. Kanske kan bero på att löven låg i eller att jag inte rörde tillräckligt?

I vilket fall beslutade vi oss för att färga den fläckiga i ett efterbad på koshenill som jag hade vid en tidigare färgning. Jag värmde badet till ca 40-50 och sen lade i tyget och lät det ligga i på 80-90 grader i en timme.

Så vad kan man säga om resultatet? Besvikelse, det blev någon slags konstig smutsbrun, hade hoppats på mer orange. Får väl ta o färga det någon mer gång, får se när det torkat ordentligt hur det blir. Jag skulle klart ha behållt den gula färgen den var mycket bättre, men klart misslyckanden måste ju komma ibland.

1 kommentar

Under Textil, Växtfärgning

Ett svar till “Efterbadens förintelsekrig.

  1. Ping: Färgarnas eftermäle. « Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s