Växtfärgning med björklöv

Jag fick blodad tand av att växtfärga, det är intressant med hantverk där man på förhand inte riktigt vet hur det blir. Med viss nervositet ringde jag först runt och störde lite vänner som pysslar med färgning. Maria i Albrechts bössor räddade min dag från fiaskon. Jag hade fått en kasse tuschlav som jag tänkt använda, tur att hon påpekade att de måste ligga och jäsa innan de kan användas.

1. Beredning av löven. Jag beslutade mig för att använda den mycket lättillgängliga växten björk och dess löv. Vi samlade ihop en kasse björklöv. Receptet räknar på ca 600 gr löv till 5-6 liter vatten. Dessa löv åkte ner i en stor kastrull tillsammans med ca 6 liter vatten.

Löven ska kokas i en timme och i lukten av new age-affär och yoga-te som bildas kan inte mäster göra annat än att dricka till och sy på Justaucorpsen.  Gamle dr. Mårten Luther sitter fastnaglad i ryggraden och skriker: Det är en synd att inte ha något för händerna!

2. Färgning. När timmen gått så häller man av björklöven, en grönaktig vätska blir kvar. Denna vätska är något för varm, den måste bli ca 50 grader innan man kan lägga i tyget. En del vätska har kokat bort aå man kan kyla färgbadet genom att fylla på med kallt vatten. När temperaturen är lagom, dvs när man kan ha handen i det utan att bränna sig allt för mycket lägger man i tyget. Bra grej är att först lägga i betmedel, exempelvis några teskedar alun, det påverkar färgen och upptagningsförmågan hos tyget. Det är en vetenskap hur som helst, läs en bok.

Nu är det dags för mer väntan, ca 1 timme ska tyget vara i på temperaturen 80-90 grader C. Man bör passa det och röra om en hel del och kanske bli bjuden på glass av någon snäll själ (tack, Emils föräldrar!). Reenactment i bästa svensk medeltidsmarknadsanda.

3. Torkning. Sådärja, nu var det klart. Dags att torka. Blev faktiskt en bättre gul än vad jag trodde, hoppas den behålla en lika bra gul. Känns bra som första egna växtfärgning. Tur det förresten, det var ett tyg inhandlat på hemslöjden för 350kr/m för några år sen.

PS. vi slängde i en annan bit ylle på efterbadet som står o drar över natten. Denna ska sen färgas i ett gammalt efterbad på Koshenill, på återseende.

English summary: We dyed av piece of white wooltextile using the fresh leafs from birch. Ca 600gr leafs per 6 litres of water. First we cooked the leafs for about 1 hour, and then dyed the cloth in the pot without the leafs. It´s important to ad a spoon of the chemical Alum to it before putting the cloth in the pot. Alun helps the woolfibres to absorb the colour. Dye the cloth for 1 hour and then let it dry.

3 kommentarer

Under Textil, Växtfärgning

3 svar till “Växtfärgning med björklöv

  1. Hejhej! Är det samma princip att färga tyg som det är att färga garn?

  2. kurage

    Jajemen det är samma sak. Kanske kan tygerna vara behandlade på olika sätt och innehålla polyester o sånt. Det kan påverka färgningen såklart men med rätt tyg så är det inget problem. Förr färgade man tyger mer än garn.

  3. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s