Lägga ok på sig själv, ok?

Tuff dag på jobbet. Regnet öser ner stundtals, några få tappra besökare under dagen. Jag satte mig framför brasan för att slutföra några träprojekt. Ryggåsstugan i Stadsparken är verkligen värt ett besök.

Jag gjorde klart ett ok som blev med mina ringa kunskaper i trä bra. Det är ett ganska roligt redskap att tillverka och jag ville använda så få verktyg som möjligt. Jag klöv upp en halvrå björkstam med lite kvist och bilade den klyvytan plan. Efter ett befintligt ok ritade jag upp det på den plana ytan och bilade ut formen. När formen är grovt formad tog jag en tjäckel och högg ur för axlarna. Jag högg sen ur huvudhålet med yxa, det fungerar faktiskt mycket bra, man slipper såg och elände. Se till att dina verktyg är vassa bara.

När man kan få in huvudet kan man lättare kolla hur oket känns på axlarna och jämföra med orginalet.

När man tycker det sitter bra fortsätter man att hugga bort överflödigt material. Orignalen är ofta ganska smäckra och lätta, det kan vara värt att lägga ner lite tid på att det. Det är surt med ett tråg som klarar två oljefat men som är otympligt. Återigen använd ett original och jämför tjocklek.

Tjäckelyxan gör ganska grova märken varför det kan vara bra att jämna till det med en skedkniv. I samma veva kan man tälja till  halshålet med vanlig täljkniv så detta är bekvämt. Sen gör man fintäljning och gör ordning nockarna där man ska fästa repen.

Ja sen är det klart. Kom ihåg att rått virke behöver torka snällt. Sen kan man linolja oket ordentligt

 

 

 

 

 

 

 

English summary: This article is about making a ”ok” which is a traditional device for carrying stuff on your schoulders. By putting strings with hooks at the ends of the ok you can hang two buckets, bags or whatever as long as it has the same weight. The ok has been around in scandinavia since the middle ages. My example is made out of green birch and carved only using axe, adze, curved knife and ordinary knife.

4 kommentarer

Under Trä

4 svar till “Lägga ok på sig själv, ok?

 1. Frej

  Ser bra ut och du har ju fått det tunt och snyggt också. Vart har du fått tag på tjäckelyxan tro?
  Skall nog passa på att testa att göra ett ok när vi tar ned nästa björk hemma.

 2. kurage

  Jag hade en tjäckel smidd av Hans Karlsson, den är kanon. Otroligt roligt verktyg som tyvärr ägs av museet.

  Kontaktuppgifter:
  Hans Karlsson Klensmide AB 0141-21 11 05
  Ringgatan 5, 591 60 MOTALA
  Handsmidda verktyg bl.a. getfot, trågjärn, skölp, minijärn, bandkniv med skydd

  Annars har dessa tjäckelyxor.
  http://www.anderslindberg.com/
  http://www.dick.biz (beställ deras katalog, den är otrolig….)
  http://www.djarv.se

 3. Frej

  Jag fick faktiskt Dicks katalog av en fiolmakare förra året och den är ju fullständigt livsfarlig om man skulle råka ha lite pengar över någon gång. Ville ha allt jag såg när jag bläddrade igenom den.

  Han i motala har jag aldrig hört talas om så det var bra att få tips om fler ställen att köpa verktyg ifrån.

 4. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s