Stöpa ljus av talg

Idag stöpte vi ljus utav talg som varit det dominerande ljusmaterialet hos allmogen. Det blev egentligen först utkonkurrerat av stearinet på slutet av 1800-talet. Däremot är brännandet av fett som ljuskälla som ljuskälla mångtusenårig så stearinet är fortfarande en nymodighet.

Jag beställde talg på Ica Maxi för 25:90/kg, jag vet inte om det är mycket eller lite för en slaktrest men jag köpte 10 kilo drygt. I vilket fall billigare än ljusmassa. Det var första gången jag försökte mig detta i större skala vilket gjorde det extra spänt eftersom jag gör det liksom de flesta hantverken inför besökare.

För att bespara er från slagsmål, skillsmässa, handgemän och allmän örlog hemmavid, gör detta utomhus!Ungkarlar/ungmöer gör som ni vill, det blir flötigt överallt.

Beskrivning som följer:

Rening av talgen. För att kunna få en bra ljusmassa måste man rena talgen och få bort senor, hinnor, muskelrester osv. Detta görs inledningsvis manuellt med kniv. Om man är inne i blackmetalsvängen är detta ett gyllene tillfälle att komponera ett eget Nifelheim-omslag, eller ett gruffigt cannibal corpseomslag om man är lagt åt det hållet. Notera att det är bra med en rejäl skärbräda som min.

När ni poserat klart slänger ni ner talgen i en lämplig gryta och ställer på grytan. Det är dags för fettet att urlakas så att det det blir en ren fettvätska. Detta tar en liten stund och det puttrar men sakta men säkert samlas fettet på botten och skrumpnande mysiga hinnor broskliknande öar i fettet. När det samlats mycket fett på botten häller ni av det på lämplig burk att stöpa i. Ställ sedan tillbaka talgen och fortsätt urlaka talgen. Jag märkte att det är bra att fylla på burken med varm talg för att hålla uppe temperaturen,  alternativet är att ställa ner burken i ett varmt vattenbad på elden. Det visade sig överflödigt i vårt fall då talgen var så pass varm att man kunde stöpa alla ljus genom att bara fylla på ibland med varm talg.

Stöpning. Medan man renar talgen är det bra att iordningställa ljusvekar, antigen köpta bomullsvekar eller att fläta egna av lin vilket är mer tidsenligt. Av tidsbrist var mina köpta vilket är rekomenderbart vid stöpning av många ljus. Nu när talgen är klar blandade jag i lite överblivet bivax vilket kan vara bra, jag hade även lite gammalt smör som jag slängde i. Förr åkte allt gammalt överblivet fett i. Här är det viktigt att ha i lite alun också, annars härsknar ljusen troligen.  Jag körde med fyra ljus per pinne vilket blev bra. Talgen är mycket varm i början så vänta gärna tills den svalnat något annars smälter den bort talgen vid nästa doppning. Viktigt är att doppa fort, så snabbt som möjligt funkade bra för oss.

Här efter är det bara att fortsätta doppa, jag hade 20 ljus på gång. Man slipper vänta mellan varven om man har många eftersom de torkar. Märker du att ljusen inte växer så är det för varmt. Vår torkställning så ut såhär, fettet som droppar av ljusen åker ner i fettpannan igen.

Så småningom växter ljusen, det tar tid, iallafall för mig som är nybörjare.

När vi var klara var de tjocka som vanliga ljus och vi hade fortfarande hela bunken full med fett som vi sparar till ett senare tillfälle. Talgljus brinner med en bra låga och är luktfria.

9 kommentarer

Under Självhushållningsexperiment

9 svar till “Stöpa ljus av talg

 1. Ola Hellman

  Det verkade ju klart lättare än jag kunde föreställa mig. Problemet är väl att få tag i talg.

  Fantastiskt bra form av redovisning.
  Ligger detta kvar på bloggen för evigt eller ska man spara ned det?

  OlaH

 2. kurage

  Det är faktiskt ganska lätt men tar tid. Talg går att beställa hur mycket som helst på ICA Maxi, ca 25kr/kg.

  Det kommer ligga på bloggen tills jag lägger av så än behöver du inte spara ner det….

 3. Ping: Ljussax « Mitt Universum

 4. Ping: Historiska hantverk på Stadsmuseet III: Talgljus och linneförkläde. « Kurage -Hantverk, historia och reenactment

 5. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

 6. Agnes

  Hej! Tack för bra instruktioner! Hur mycket alun använder du i förhållande till talgen?

  /Agnes

 7. kurage

  Tack! Jag har i bara någon tsk per kilo. Jag har renad talg som fortfarande är fräscht efter 2 år.

 8. Tack för bra beskrivning! Jag har kommit över en hög grisfett som jag är sugen på att göra ljus av, fast av tålamodsskäl bara gjuta i formar istället för att stöpa på riktigt. Hur lång tid tar det innan det härsknar utan alun?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s