Sagan om potatismosknapparna del II

Efter att ha torkat i en vecka var det äntligen dags att undersöka resultatet. Vi hade nästan glömt bort de små gula grejjerna vi lagt upp på öppna spisen. Vi kanske inte skulle ha gjort det men jdetta återkommer jag till. När knapparna var redo för tork var de egentligen inte så snygga, vi hade inte förväntas oss det direkt heller, potatismos är inte idealiskt att jobba i. Själva syftet var ju att kolla om det överhuvudtaget fungerade. Innan tork såg de ut så här:

När de torkat såg de inte längre lika kul ut. Det är väl fuktigt inomhus i Ryggåstugan så de hade blivit påhälsade av lite mögel. Ludna knappar att ha i pälskläder?

Det som också var anmärkningsvärt var att de krymt något oerhört, ca 50%. Man behöver således göra rejäla knappar innan torken. På denna bild ser man tydligt i relation till märlan som sitter i. Knapparna deformeras också när de torkar, det bör man ha i åminne.

Så till det viktigast, är de tillräckligt hållbara? Svaret är: JA! Jag prövade att bryta sönder några knappar och knäcka sönder de som slagit sig med tummen. Jag är högst imponerad av deras hårdhet, det är inte helt lätt att knäcka en. Det är lite som ett plastmaterial eller bakelit.

Slutsats. Det går definitivt att göra knappar av potatismos. Men för att göra snygga knappar krävs lite ingenjörskonst. Troligen är degen något mer lättarbetad om den får torka lite, kanske då går det att trycka mönster på dem. Knapparna krymper mycket det måste man ha i åtanke när man gör formen.  Beskrivningen uttrycker att man också kan färga knapparna, det är troligen en bra idé, kanske med något färgpigment. Torkningen ska ske i solen sen på spiselkransen som beskrivs och man ska ha koll på möglet. Det är definitivt värt att testa detta igen. Jag hoppas fler av er prövar detta.

English summary. This is the second episode about making buttons out of mashed potato. The idea is taken from an recipe dated from the beginning of the 19th C in Varola county, Västergötland. The experiment turned out well and in conclusion its possible to make buttons out of potato. The buttons turned out to be sturdy,  the process however needs to be refined. The mashed potato is sticky and hard to work with. The recipe says that they could dye the buttons and make moulds with ornaments so the buttons will look nice. It´s worth trying further to make better ones.

3 kommentarer

Under Självhushållningsexperiment, Textil

3 svar till “Sagan om potatismosknapparna del II

  1. Hahaha, det är ju helt hysteriskt att en sån här sak funkar. Skitkul att läsa om ditt test. 🙂
    / Malin

  2. Helena Thun westerberg

    Om blå knappar önskas…använd ”Blå Kongo”…. 😉

  3. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s