Saftning med fläder och honung

Flädern håller på att blomma över, åtminstone i Jönköping så jag passade på att göra lite saft. Jag i plockade i tisdags ett gäng blomklasar och gjorde en lag på 2 liter vatten och honung. Vitt socker var lite väl exklusivt på 1700-talet så jag pyttsade ner en halv burk honung i det varma vattnet. Den sedvanliga citronen fick också utebli eftersom det var 1700-talssaft. Receptet blir som följer:

2 liter vatten

20 blomklasar fläder

en halv burk honung ca.

Jag la fläderklasarna i en kittel och hällde  den varma lagen på. Det fick sedan stå i två dagar till jag idag silade vätskan i en linneduk. Färgen blev mörk och lite grumlig, genuin på något sätt skulle man kunna säga. I utspädd form såg det ut som mäsk alternativt dåligt hembränt på 1700-talet. Smaken var ganska speciell, tung fläder med stark bismak av honung. Definitivt en vuxensaft måste jag säga. Så pass omogen är jag nog att säga att det var ganska god men samtidigt lite småäcklig. Smaken känns ”period” och ovan.

3 kommentarer

Under Självhushållningsexperiment

3 svar till “Saftning med fläder och honung

 1. Taraneh Shojaei

  Hej,

  Heter Taraneh Shojaei och är apotekarstuderande i Uppsala Universitet.

  Läser en kurs i farmakognosi just nu och skriver ett PM om Sambucus nigra. Undrar om jag kan få använda bilden (bilden på flaskan med flädersaft i):
  http://images.google.se/imgres?imgurl=https://kurage.files.wordpress.com/2008/07/crw_9591.jpg&imgrefurl=https://kurage.wordpress.com/2008/07/10/saftning-med-flader-och-honung/&usg=__fNpiFpWzXY4bbJ0367jC9iHaAfM=&h=1536&w=1024&sz=563&hl=sv&start=81&um=1&tbnid=_fZA0GzqKHj4tM:&tbnh=150&tbnw=100&prev=/images%3Fq%3Dfl%25C3%25A4der%26ndsp%3D20%26hl%3Dsv%26sa%3DN%26start%3D80%26um%3D1

  Med Vänliga Hälsningar,

  Taraneh

 2. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s