Diverse träbearbetning.

Vi hade idag träbearbetning på temat i parken. Vi hade bunkrat upp med det bästa i hantverksväg museet kunde uppofra, vilket inte är lite direkt. Länsmuseet i Jönköping har en utbyggd museipedagogik med skolprogram där man behöver massa verktyg.

Jag hade också med mig en del verktyg och två projekt utkristalliserades för dagen, yxskaftning och trågtillverkning.

Jag hade sedan tidigare ett gäng yxor liggande som jag smitt och nu behövde jag en täljbila så jag skaftade det bäst lämpade yxhuvudet. Jag hade haft en fint kurvad tätvuxen lönn liggande som passade perfekt. Annars är det lite udda yxor jag gjort, längst till vänster en liten vikingayxa, sen en yxa jag inte gjort, ett provexemplar av en yxa från Hults bruk som jag aldrig sett någon annan stans, därefter en lång konstig sak utan förlaga, sen täljbilan som jag skaftade och sen mycket liten yxa som jag tänkte kunde användas till att flå djur med. Framför ligger lönnbiten.

Resultatet blev en ganska bekväm yxa, något tung. Yxor är inte riktigt min grej, de är jobbiga att göra och det är tråkigt att smida.

Därefter satte vi igång med att göra ett var sitt tråg. Ingen av oss har prövat det innan men jag hade läst en bra artikel av den kända slöjdaren Wille Sundqvist om urholkning av tråg. Artikeln finns i häftet ”Tre träslöjder” som är i skriftserien Västerbotten som ges(gavs??) ut av västerbottens läns hembyggdsförening 1977. Emil började med att klyva en ganska kvistfri färsk björkstock, det gick enkelt med endast två yxor. Björk är ett bra material och väldigt bra att jobba i när det är rått.

Sen är det bara jobba på en tjäckel, det vill säga en snedställd yxa som man kan holka ur med. Jag har tyvärr inte så mycket bilder på arbetsgången. När man grovt huggt ur kan man snygga till med holkjärn om man har några, det enda jag hade var en skedkniv så resultatet blev något grov. Därefter hugger man till formen på tråget med yxa huvudsakligen. Resultatet blev helt ok tanke på bristen på slutfinishverktyg och nybörjarerfarenhet. Det är ganska ansträngande att göra ett tråg och det tar tid. Mitt tog en dag att göra och då är dess storlek ringa i jämförelse med många andra tråg. Vi ska använda tråget i kommande matlagningsprojekt.

1 kommentar

Under Trä

Ett svar till “Diverse träbearbetning.

  1. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s