Nyckelhandtagskonstruktion

För er som verkligen vill tillverka en nyckel av äldre modell. Jag hittade en nyckel i ett härbre i Gagnef, dalarna, som gav mig en god pedagogisk bild av hur en del äldre nycklar är smidda. Själva hanttagets konstruktion är extra intressant och i fokus.

Vanligen är äldre nycklar ett plattjärn som smids till ett rör som antingen välls ihop (som denna nyckel) eller löds ihop med något form av kopparlegerat lod.  Själva tappen löddes på. Vad som jag fann särskilt intressant på denna nyckel är hur själva nyckelhantaget är fastsatt på nyckeln. Som bilden visar är öglad smidd för sig och formad så att två tappar kan föras ner i ”nyckelröret”. Sen är en extra klamring smidd runt röret, som extra stabilitet och dekoration.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Alternativa sätt att tillverka hantaget lärde jag mig av den fantastiska smeden från Lima, Mattias Helje, som brukar göra nyckeln i samma stycke som röret. Detta kan ni se på denna bild där ni också kan se hur en nyckel ser ut strax innan den ska lödas ihop i ässjan. Genom att blanda borax och vatten till en del applicerar man tunna kopparplåttar på området som ska lödas. Kopparn smälter och man har en nyckel.

Hantaget kan också sättas fast på mer sofistikerade sätt, likt denna nyckel från Äppelbo kyrka. Vet inte direkt hur den sitter ihop, tål att fundera på. En del lödning lär det dock vara.

Så sätt igång och tillverka nycklar då…

3 kommentarer

Under Järn

3 svar till “Nyckelhandtagskonstruktion

 1. mamma

  Hej Anders!!
  Idag har jag varit på släktfärd med min faster Wera. Hon visade mig var min farmor och farfar bodde i Björnlunda i Sörmland och deras grav som också finns där. Hon hade också ett gammalt tidningsutklipp från 1945 som handlar om min farmors bror i Tofteryd. Han var smed och även hans och tillika min farmors pappa, Johan Mattson var också smed i Tofteryd. Kanske finns det smidesföremål där i trakten som min farmors pappa eller bror har tillverkat. Vi får kolla nästa gång vi besöker Vaggerydstrakten. Kul eller hur!!

 2. Intressant, nyckeln du har från Gagnef är i princip identisk med en gammal nyckel som jag hittade på vår gård i Orsa. Den kan mycket väl ha gått till härbret, men det är svårt att säga då låset är utbytt på senare tid. Hur gamla kan sådana nycklar vara, tror du?

 3. kurage

  Jag bedömmer nyckeln till att vara ca 200 år gammal, det är en höftning, liknande nycklar med den lilla spetsen i hantaget finns längre tillbaka också. Det är lite av ett stildrag, inte så vanligt på ex statslås under 1800-tal utan det är mer barockstil över denna typ av nyckel. Jag har en nyckel som har samma slags spets men denna nyckel är helt lödd.

  Det finns en spännande berättelse om en man som hittade en medeltida nyckel på en åker i siljansbygden. Denna nyckel visade sig passa i lås på ett medeltida härbre i Tällberg vars medeltida lås förlorat sin nyckel. Låset var så pass avancerat att det troligen inte kunde vara någon annan nyckel….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s