Det imaginära byggrekordåret 1909

imageHävdavägen 63, byggt 1909. BF konsult.

Har du ett hus som är byggt 1909? Har du köpt eller tittat på ett hus från 1909 någon gång? Troligen. Kanske har du lagt märke till alla hus på Hemnet och i andra mäklarannonser där byggåret 1909 är utsatt.  När man slår in en rikstäckande sökning på 1909 på Hemnet just nu får man 67 träffar medan andra slumpade årtal som 1908 och 1934 endast ger 18 respektive 26 träffar. Sökningen ger förvisso utslag på allt i annonsen med sifferkombinationen men det talar oavsett sitt tydliga språk. Det hela är så mystiskt kan tyckas, byggdes det ovanligt mycket hus detta år? Var det då som egna hems-rörelsen på allvar satte fart? Nej och nej.

9034235Arkitektsritad villa från 1909, undrar exakt vad som är arkitektsritat…Färjbacksvägen 23 Djurås. Fastighetsbyrån. 

Riktigt så här spännande är det inte, den troligaste förklaringen är att 1909-1910 infördes ett nytt fastighetsregister för hustaxering i Sverige. Detta resulterade i att alla hus byggda innan 1910 gavs automatiskt taxeringsår 1909 oavsett ålder. Denna bekvämlighetsprincip har följt med sen dess och  hängts på hus som är gamla, oavsett om där från 1750 eller i närområdet av 1909.  Idag slentriandaterar mäklare husen till 1909 eftersom många helt enkelt inte orkar bry sig om saken. Allt bortom 1909 är som ett öppet historiskt hav där få kan navigera om man inte har vetskapen om när huset faktiskt byggdes.

Problemet att det går troll i denna lättja bland mäklare och det är tydligt att många mäklare fyller i 1909 utan att de egentligen vet varför. Det kan exempelvis ingå i den målande beskrivningen av en fastighet som detta hus i Upplands väsby: ”Fastigheten som uppfördes 1909 är varsamt renoverad med stor respekt för dess ursprungliga sekelskiftescharm…”. Mäklaren har helt enkelt i slentrian tagit vad ägaren sagt som i sin tur lyckligt ovetande har fått uppgiften av mäklaren han köpte utav.  Exemplen är många om man söker på hemnet, särskilt när det gäller dyrare sekelskifteshus där de positiva superlativen haglar över de hugande spekulanterna.   Personligen tycker jag denna insikt att det är svårt att ta någon på allvar som säger att de äger ett hus byggt 1909.

Ibland garderar sig mäklaren genom att göra som i det här exemplet skriva 1700-tal, 1909 och 1997 på raden för byggår. Vad betyder det egentligen? Jo, att huset kanske eventuellt med viss reservation har rester av 1700-talet-någon-gång och att huset med stor sannorlikhet är tillbyggt 1997. Men vad hände 1909 med huset? Ingenting, vi bytte taxeringssystem och jag har svårt att se hur det påverkat husets renoveringshistoria och konstruktion. Bra att ta med i annonsen för säkerhets skull, ifall någon skulle undra om huset var med 1909 då det hände.
9416701För er som är sugna så är alltså huset typ från 1700-talet och det var med om den nya rafflande hustaxeringen 1909 och tillbyggt 1997. Foto Fastighetsbyrån Swedbank.

Söker man på närliggande årtalet 1910 får man också fram hyggligt många träffar, inte långt efter 1909. Kan det vara så att 1910 är det nya 1909? Kanske har 1909 blivit så misstänkliggjort bland en del av allmänheten och mäklarna i synnerhet att det är bättre att jämna till det med det nya, fräscha och jämna talet 1910? Det får framtiden utvisa och kom ihåg, lita inte på en mäklare.

Sådär ja, gå nu och försök ta reda på hur gammalt ditt hus egentligen är.

 

/Anders, själv boende i ett hus från 1909.

—————————————————————————————————————————

Veckans korta historiska kuriositet från Kurage

Få vet att 1600-talets universalsnille Olof Rudbeck var tidig med den experimentella arkeologin. I hans vanvettiga försök att placera Atlantis i Norden utförde han en mängd experiment där varvsarbetare och studenter fick släpa femtiofotsbåtar på tid. Detta för att se huruvida legenden om det gyllene skinnet passade in i hans beskrivning av Atlantis. De prövade att släpa och rulla båtarna 730 meter under stor möda.

Kurage recenserar

David Kings bok Drömmen om Atlantis. Trevligt och målande personporträtt över den geniala och excentriske geniet Olof Rudbeck som med stor iver letar efter det sjunkna Atlantis och placerar det i Uppsala.
4 av 5.

9 kommentarer

Under Funderingar

9 svar till “Det imaginära byggrekordåret 1909

 1. Ludde

  Trevlig. Vårt hus är också från 1909. Undrar varför de har skrivit fel på skorstenen på vinden där det står 1912. Ska nog ändra det. Ser ju inte bra ut…

 2. Fast riktigt så enkelt som att alla hus gavs årtalet 1909 är det inte och inte helller tror jag det stämmer att mäklare anger 1909 bara för att de är lata eller inte bryr sig om att ta reda på fakta. Snarare är det så att när fastighetsregistret infördes fick alla hus där man inte visste årtalet 1909, det finns även andra årtal som återkommer som 1919 samt 1939. Vårt första hus var enligt fastighetstaxeringen byggt 1939 fast kvarteret det låg i uppkallats efter just det huset och det redan 1927… huset var egentligen från första åren på 1900 om inte ytterligare något tidigare. Om ägaren av huset visste när det byggdes var det också det årtalet som angavs i registret så det finns en hel del hus som har årtal tidigare än 1909.

  Mäklarna går på de uppgifter de får från fastighetstaxeringen och står där 1909 är det också det årtalet som anges i annonsen. Sen att många inte har kunskap och fortsätter skriva det i beskrivningen är en annan sak.

  Jag är mycket väl medveten om att man inte tas på allvar om man säger att huset man bor i är byggt 1909 men faktum är ju att vissa hus faktiskt är byggda det året. Vårt är ett sådant, det byggdes av sonen i familjen lagom till hans bröllop så vi vet att det årtalet stämmmer men jag har MÅNGA gånger fått ”försvara” det årtalet när jag sagt det till folk som har intresse av äldre hus. Jag blir ständigt ifrågasatt men hade jag istället sagt 1908 hade det varit helt ok. Jag brukar numera säga första åren på 1900-talet just för att slippa ifrån diskussionen.

 3. kurage

  Härligt Sophie! Bra att du skjuter till mer information till det hela och du verkar ha stött och blött den här frågan mer än mig.
  Vad jag undrar är om det finns någon poäng att ange 1909 på äldre fastigheter. Om alla byggnader byggda före 1909 behandlas lika så kvittar det eller? Jag föredrar om mäklare skriver tidigt 1900-tal eller 1800-talets mitt än just 1909 för det spelar ju ingen roll för kunden eller? Har inte 1909 spelat ut sin roll överhuvudtaget? Luddes hus är ju byggt 1912 men benämns 1909, det blir ju fel på många sätt.

  Jag förstår att det är svårt att bo i ett hus byggt 1909 men du har ju något på fötterna åtminstone och du är ju medveten om problematiken.

 4. Karin

  Off topic, men oj vilken kul, intressant och lärorik blogg! Jag hittade hit eftersom jag just köpt en litet hus från slutet av 1800-talet, med 50-talsrenoveringskänsla inuti. Mycket inspiration här…! Och igår kunde jag inte somna för jag låg bara och fnissade åt den nya versionen av Sagan om de två tornen.
  Keep up the good work!

 5. Inge Andersson

  Mina hus är utflyttade vid storskiftet och är uppresta på nuvarande plats 1875-1879 jag har bevarat allt gammalt för att det skall bevaras för framtiden,
  på skorstensmuren på stora huset står det 1879 och brygghuset 1877.
  Jag har en bok om utflyttningen med alla hus och vilka material det gick åt och vad det kostade,har skälv forskat om dem och kommit så långt tillbaks i tiden som det finns skrivet om gården.samt vilka som har brukat och har varit ägare.I fastighetstaxeringen står det nu mera 1879.

 6. kurage

  Tack Karin! Bloggen uppdateras lite då och då när jag hinner. Det finns både högt och lågt kan man säga inom de ämnen som bloggen fokuserar på.

  Du får starta en blogg så att det går att följa dina förehavanden! Lycka till med huset.

  Bra där Inge, jag har ännu inte hittat ett exakt byggår på huset men det värderades till 900 kr 1884 så strax innan det skulle jag gissa.

 7. Lena

  Mäklare fyller inte ”slentrianmässigt” i ett årtal. Byggåret registreras utifrån fastighetsregistret som laddas ner från Lantmäteriet.

  • kurage

   Och men om alla vet det då varför kan de inte bara verka lite profesionella och försöka sig på att utveckla dateringen? Om alla hus äldre än 1909 automatiskt blir 1909 så är årtalet meningslöst för alla andra utom mäklaren. Det vore önskvärt om de vågar sig på att åtminstone stilmässigt datera huset till en tidsperiod. På så vis höjer mäklaren kvaliten på sin service och inte bara klumpar ihop alla hus som ”gamla”.

 8. Jag måterkommer faktiskt le. Även vi har ett hus typ byggd 1909 a la god mäklare. Jag hade en lång diskussion med mäklaren om att huset troligen är byggt mellan 1840 till 1860 då jag utlöser hur delar av vårt hus är byggt vad avser takstolar mm. Mitt förra hus som var byggt 1886 på fd lantmännen ritningen hade också år 1907 eller om det var 1909. Det hör troligen ihop med när registret för hus tillkom. Hus med årtal 1900 början sägs sälja bättre än om huset är daterat på 1800 talet beroende på vem kundkretsen är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s