How to ladda the svartkrutshagelpatron. Tre metoder.

Några viktiga ord på vägen.
Detta är en artikel som handlar om hur man laddar patroner. Det är ingalunda något tjo och tjim utan något som inkluderar licensbelagda vapen och laddkomponenter. Jag bidrar inte med något facit utan rekommendationer från andra svartkrutskyttar som jag är bekant med eller har förtroende för. Jag tar inget ansvar för vad du gör med informationen som följer.

Inledning.
I samband med att jag blev erbjuden en gammal fin Husqvarna modell 20 för en hundring väcktes tanken om att skjuta svartkrut patronladdat. Tänk så smidigt att göra rent, så snabbt man kan skjuta i jämförelse med mynningsladdat. Svartkrutshagelpatroner är kanske det fräsigaste man kan skjuta med patronaladdat och här vill jag visa tre olika sätt så även du kan uppleva samma fräsighet. Svartkrut är inte lagligt att jaga med i Sverige men att peppra lerduvor och annat duger det till.

Ursprungligen laddades alla patroner med svartkrut men kom så småningom att fasas ut av det röksvaga krutet för drygt 100 år sen. Det röksvaga krutet hade en mängd praktiska fördelar både civilt som militärt. Det kan ju exempelvis vara kul att se vad man skjuter på i krig utan ofrivilliga rökridåer på slagfältet. Svartkrutet hade egentligen inga fördelar om man inte gillar lukten av gamla ägg och svavel. Trots detta är svartkrut roligare med den dova smällen som fullkomligt brölar ut sot och eld!

Det är inte på något sätt särskilt krångligt att ladda svartkrut enligt mina erfarenheter och nu vill jag visa hur just du kan göra om du vill utsätta dina blanka lopp för ordentliga korrosionsrisker och fislukt.

Laddata
Det finns många laddata att ta till och i jämförelse med röksvagt går det åt åtskilligt mer svartkrut. Den bästa referensen finns på denna sida som utgår från gamla recept.  HÄR ges bra laddningsförslag på alla kalibrar och även på lösa skott. Här förklaras också i pedagogiska tabeller och hur måtten ska konverteras.  Exempel på krutmängd för en normal kaliber 12 anses vara 82 grains dvs 5,31 gram.

En annan enkel metod som jag stött på flera gånger och som är väldigt praktisk är att använda samma volymmått på hagel som krut. Denna metod har jag  testat flera gånger men den är kanske inte rekorderlig om man vill ha optimerad laddning för just din bössa.

Hylslängd
De flesta äldre hagelvapen är kamrade för hylsor som är 65 långa. Se till att de patroner du laddar om inte är för långa, det torde inte vara ett problem så länge som du laddar patroner som är 70 långa eftersom du kapar ner dem när du laddar om dem. Men se till att hylsorna aldrig är längre än vad som passar ditt vapen!

Metod 1. Hillbilly-metoden, enklast möjliga. Ladda om oskjutna patroner.

Den här metoden lämpar sig för den som vill ha livet enkelt och som vill gå snabbt fram.  Inget för svartkrutspuristen men smäller gör det ändå. På det stora hela är det lite som att ha maskinsydda sömmar i 1700-talsdräkten. Den här metoden är också bra på det viset att du slipper inhandla löshagel och annat.

Du behöver:
1. Svartkrut
2. En låda billiga hagelpatroner
3. En brytbladskniv
4. Täckskivor
5. Rullstukare (eller trälim utspätt med vatten)

Steg 1. Ok, lägg ifrån dig banjon och ta fram kniven. Skär längs med kanten på stjärnstukningen tills den lossnar. Häll ut haglen. Det kan vara smart att hälla ner haglen i en behållare som sen kan vara ditt hagelmått. Smart kan vara att skära av en skjuten hagelpatron så att haglen fyller den precis. Då vet du att det är exempelvis 24 gram hagel som i detta fall.

Steg 2. Pilla ur plastkoppen och häll ut krutet. Gyttorp har gjort ett modigt val och satsat på rosa Hello Kitty-krut. Blanda inte ihop det med strössel eller konfetti hemma bara.

Steg 3. Hagelkoppen ska du återanvända som förladdning. Eftersom svartkrut tar större plats måste koppen kapas. På dessa patroner är det enkelt och kopparna kan variera i utformning. Skär av brickan längst ner, skär bort en bit till av koppen och vänd sen på den bortskurna skivan och trä på den igen. Enkelt så att alla kan förstå:

Steg 4. Häll i krut. Här har hagelmåttet tjänat som krutmått.

Steg 5. Pressa ner koppen ordentligt och häll tillbaka haglen och placera en täckbricka över. Jag har köpt mina täckbrickor och de kostar nästan inget. Annars skaffar man ett håljärn i lämplig storlek och stansar ut dem ur pizzakartong eller dylikt.

Steg 6. Förseglingen kan göras på olika sätt. Jag använder en antik rullstukare, dessa grunkor återfinns på auktioner, vapenforum, militariamässor och liknande. Har du ingen får du försegla patronen med ett lager trälim utspätt med vatten. Det är nyttigt om det finns ett visst motstånd för krutladdningen annars blir farten dålig. Jag rekommenderar en rullstukare, det blir mycket bättre och snyggare.

Har du en rullstukare är det bara att montera patronen i den med öppningen mot stukningsverktyget i mässing. Veva först utan att trycka på med spaken till plasten mjuknat av friktionen. Öka sedan trycket och fortsätt veva.

Har du gjort rätt får den sådan här snyggt inrullad kant.

Då är det bara att panga på.

Metod 2. Den historiska och miljövänliga metoden. Ladda om gamla patroner.

Denna metod härstammar från tiden då många laddade om sina köpepatroner. Det kunde vara ekonomiskt försvarbart då köpepatroner var dyra och att ladda om dem ansågs högst rimligt. Det går att använda såväl plast som pappatroner. Pappatroner är mer anpassat för svartkrut medan plastpatroner slits hårdare och smälter av värmen som svartkrutet genererar.  Plastpatroner fanns inte heller när det användes svartkrut så hittar gamla papphylsor så använd dem. Det produceras nya pappatroner, tex Gyttorps röda och det går att köpa nya oladdade billigt från Siarm.

Köpt, skjuten, omladdad.

Steg 1. Inledningsvis måste du slå ur tändhatten och byta den. Jag använder mig av ett metallblock med ett hål i som hatten hamnar i. Jag tar en modifierad skruvmejsel som tändhattsurdragare som jag för ner i mitten av hylsan. Sen är det bara att slå ner mejseln så att hatten ramlar ur. Tryck i en ny tändhatt. Det finns speciella verktyg för detta moment men det går bra utan.

Steg 2. När hylsan fått en ny tändhatt är det bara att skära bort stukningen.

Steg 3. Häll i krut. Här använder jag ett justerbart krutmått vilket kan vara praktiskt.

Steg 4. Förladdningar. Istället för plastkopp används köpta förladdningar. Det går också att begagna sig av hemmagjorda om man har ett håljärn och lämpligt material som filt, kork och papp. Dessa förladdningar är väldigt billiga så det är värt att köpa. I det här fallet börjar jag med en skiva av hård papp som ska sitta tätt över krutet och sen två förladdningar av filtat hästhår (yeeehaaa!). Pressa ner förladdningarna så hårt du kan med en rundstav eller liknande.

Steg 5. Slå på hagel. Jag använder här lite grövre hagel som jag hittat i ett gammalt hus. Sätt på en täckskiva.

Steg 6. Sätt patronen i rullstukaren och veva lite mindre entusiastiskt än med plasthylsor, då håller de längre.

Det färdiga resultatet kan variera efter vilka hylsor du kommer över. Det kan bli färgglatt värre på skjutbanan.

Metod 3.  Ladda mässingshylsor – svartkruthagelskyttets Rolls Royce. 

På 1860-talet började man sälja mässingshylsor till hagel, gjorda för att kunna laddas om oändligt många gånger. De dök upp ungefär samtidigt som pappershylsorna och fyllde en naturlig plats i en värld då många handladdade sina vapen. Mynningsladdare användes fortfarande och många satt hemma och plockade ihop laddningarna. Vid denna tid på 1860-70-talet laddades även fabriksammo för hand, först på 1880-talet började maskiner dyka upp. Det är från och med nu som färdigladdade patroner sakta kommer att dominera marknaden.


Mässingshylsorna kan få vilken gammal sidasida att kännas som en fullvuxen 1800-tals 4-bore eller annan elefantbössa med överdimensionerad svartkrutshylsa.

Mässingshylsornas massiva coolhetsfaktor överglänser det mesta, storleken, glansen och ljudet då tomhylsorna dimper i backen är obetalbar.

Hylsorna köps utan tändhattar och det är egentligen bara ett märke, Magtech som är tillgängligt idag på bred front.

Steg 1. Börja med att sätta i tändhatten. Här används stora pistoltändhattar som man får hamra i försiktigt. Lättast är att placera hatten på plats med fingrarna, ställa hylsan på ett hård underlag och köra ner en trästav i hylsan och slå på staven försiktigt med en plastklubba tills hatten är på plats.

Steg 2. Häll i krut. Det är inga konstigheter där.

Steg 3. När det kommer till förladdningar finns det ett litet krux. Mässingshylsor är tunnare än plast och papper vilket gör att vanliga kaliber 12 förladdningar är något för små. Bäst lämpade är kaliber 11 som går att beställa. Jag har bara apdyra filtförladdningar från skytteservice som är kaliber 11. Det finns mycket billigare att beställa från det stora landet i väst.  Jag löser detta genom att använda en filtförladdning i kaliber 11, sen samma som i omladdade pappatronerna. För att täta till det i hylsan tejpar jag de tjocka förladdningarna med maskeringstejp. Jag kommer beställa rätt storlek så småningom, men vi är alla barn i början. Men huvudsaken är att det blir tätt för krutgaserna.

Steg 4. I med önskad mängd hagel.

Steg 5. Nu är det bara att lägga på en toppskiva och sen försegla patronen. Det går att använda många olika förseglare, en del använde silikonspruta vilket känns onödigt anakronistiskt.  Jag har läst om benlim, lack, smält bivax och utspätt trälim. Det sistnämnda blev det i mitt fall. Billigt och ganska historiskt motiverat.

Bara låta torka och skjuta.

Var köpa material?

Tändhattar kan man köpa lite varstans i vapenbutiker som säljer laddutrustning. Tomhylsor kan du fundera ut själv var du finner.

Billiga bra förladdningar kan man köpa hos italienska Siarm. De är specialiserade på handladdning av hagel och även papphylsor nya går att köpa för ca 1 kr st. Säljer även nya rullstukare. Snabb frakt och de fyller även ut paketet med presenter!
http://www.siarm.com

Förladdningar i mer udda storlekar för att ladda mässingshylsor finns på Track of the Wolf i staterna. De har också tabeller för vad som behövs i magtechs hylsor. De har det mesta i övrigt med.
http://www.trackofthewolf.com

För närvarande är det bara Skytteservice i Ängelholm som har mässingshylsor i Sverige. De är dyra men det är att betrakta som en engångsinvestering. De har också filtförladdningar som passar dessa hylsor, köp inte dem då de är orimligt dyra i jämförelse med att beställa från Track of the Wolf.
http://www.skytteservice.se/

—————————————————————————————————————————

Veckans korta historiska kuriositet från Kurage:

Äventyraren Pål Hindriksson fick för sig att rida in på sin häst i en bröllopssal i början 1800-talet. Bröllopet hölls i finnskogarna i Värmland och Pål var överhuvudtaget inte inbjuden. När han red in i salen svingade han en stor sill som han slog bröllopsgästerna med. Gästerna slogs till marken och blev förskräckta då de trodde den blanka sillen var en stor kniv. När insikten väl infann sig drogs han av hästen och blev ihjälslagen av bröllopsgästerna.

Kurage recenserar.
Under den här rubriken finns smårecensioner av sådant som på olika sätt kan relatera till denna bloggs innehåll.

Film Iron sky. Kontrafaktisk historieskrivnings yttersta utposter? Humor är det iallafall och kul var det.
3,5 nazikonspirationer av 5.

10 kommentarer

Under Vapen

10 svar till “How to ladda the svartkrutshagelpatron. Tre metoder.

  1. Anders

    Jag laddade om ett par patroner idag för att testa och hamnade sedan här, vilken slump!
    Jag gjöt upp ett lager .690 RB för min m/1815 och tänkte att de kanske kunde fungera som slugs, så jag öppnade upp några patroner och tryckte ned kulan.
    Det fungerar inte rakt av att pressa ned kulan i den befintliga plastkoppen då den blir för stor och töjer ut plasthylsan, ”vingarna” i koppen måste antingen tas bort helt eller kapas ned till midjan på kulan. Sedan tryckte jag bara tillbaka stjärnstukningen.
    Sedan var ju steget inte långt till att prova med svartkrut. Här blev det värre, koppen var för lång och gick inget vidare att kapa ned i längd och jag hade inga förladdningar så jag beslöt att göra som en vanlig laddning med fetlapp istället.
    90gr FFg, 24gr polenta för att hindra fettet att förstöra krutet och sedan en kula i fetlapp. Det hade blivit bättre med dubbla mängden polenta då stjärnstukningen faller in för långt.

    Har du några bättre tips för att förvandla den gamla Husqvarnan till en svaveldoftande dubbelstudsare?

  2. kurage

    Jag har funderat på det där lite och jag tror man ska vara försiktig med kula i svs av flera anledningar. Den viktigaste är att det kan vara för trångborrat och att det kan gå illa om kulan måste pressa sig ut. I värsta fall blir det ordentligt vapenhaveri med personskada som följd. Om pipan har öppen borrning kan det hända att det går bra. Viktigt är att kulan är något underdimensionerad och det kan ju hända att det funkar med fetlapp. Jag tror att försiktighetsprincipen är A och O, de gamla hagelbössorna tål ju inte vad som helst även om jag också drömmer om en svartkrutsdubbelstudsare. Har du tillgång till ett vapen godkänt för slugs kanske man ska testa där först….

  3. Anders

    Kulan har ordentlig frigång, den fastnar lite lätt i trångborrningen men man ser dagsljus runt den när man släpper ned den denom pipan. Jag skall testa att dra den med fetlapp genom pipan, om motståndet är mindre än 10 kg så borde allt vara lugnt. Det är det motstånd som Lissmark rekommenderar för passande fetlapp. Jag skall kolla upp vad den har för borrning, jag tror att det är halv och kvart och halv är inga som helst problem att skjuta slugs med.

  4. kurage

    Spännande, återkom gärna med eventuella resultat! Lycka till!

  5. Keith Black

    Slugs, ja det kan bli kul! Vi hade en sk ”Sidematch” på en CAS-tävling där vi sköt ”Longrange”: 100m på k-pisttavla! Dom flesta träffade faktiskt även om man här knappast kan tala om samlade träffbilder. Lee har några fungerande gjuttänger för slugs (30$) Dom fungerar bra ihop med original plastförladdning.

    C ya at the Range!

  6. Anders

    Jag lovade ju att återkomma med resultat om mina slugs.
    Det fungerade alldeles utmärkt! Samskjutningen var ca 30cm på 20m så det är väl ingenting att jaga med 🙂
    Men effekten på en vattenmelon på nära håll var spektakulär!

  7. Kenth-Ove Dahl

    Hej
    Vet du något om max laddning i 3″ slug
    Har inte kunnat hitta någon bra ladda tabell för slug eller hagel. Jag använder vihitavouri n320
    Mvh
    Kenth-Ove

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s