Fattig mans ko.

I dessa tider är det läge att dricka det som kommer från björkarnas stammar ty det är nu saven stiger. Det sägs att den bästa tiden att tappa saven är palmsöndag eller tiden runt påsk. Svenska allmogen har emellertid haft en smula ambivalent inställning till björksav. Huvudsakligen tillskrevs saven ha stärkande egenskaper, man talte om att dricka märg i benen. En del finnar var skeptiska, du kunde få frossa (dvs malaria) av att dricka det för tidigt om våren. Å andra sidan trodde en del finländare att du kunde få frossa av att man rört vid en myrstack eller räknat tranor. Det gick att bota sjukdomar med björksav också, i Västergötland kokade man välling på det med kol och smör. Detta skulle hjälpa mot kolera.

Vad som är tydligt är att björklagen har brukats i många hundra år i björkrika platser och i vitt skilda sammanhang. Ett utmärkande drag är dess användning i nödbröd istället för annan degvätska eller att koka välling på. Fattig mans ko brukar man tala om. Björklagen är ganska näringsrik, innehåller flera sockerarter, syror, vitaminer och mineraler. Flera källor pekar också på vinframställning. Här följer ett känt recept från ”Den swenske Kocken” 1837:

Champagne-win af björklake. För att erhålla en halfankare Champagne-win tages 9 kannor björklake och 8 skålp. socker, helst puder- eller lumpsocker. Detta inkokas till sex kannor. Under kokningen skummas flitigt hwarefter saften silas genom hårduk uti den ankare, hwaruti det skall förwaras. När saften är lagom warm att emottaga jästen, så  ilägges 3 à 4 skedblad deraf, samt 8 i skifwor skurna friska citroner med skalen, dock utan kärnor. Slutligen ihälles 1 kanna gammalt franskt win, och efter jäsningen tillsprundas ankaren wäl, och den bör ej under en månad röras, samt ligga i god källare. Winet aftappas sedan på torra och klara buteljer, som icke bör wara fulla på en tredjedel när, samt korkas och hartsas wäl.

Jag skulle vara glad om någon av er mer alkoholbevandrade personer skulle pröva detta recept. 1 kanna är 2,6 l och ett skålpund 425 gr. En del har lyckats genom omfattande arbete.

Denna vecka gav jag mig ut med enkla redskap för att skaffa mig lite björksav så att även jag kan åtnjuta savens mytiska kraft (eller hål i tänderna då björksav är rätt rik på sockerarter). Det är ingen svår affär, man kan göra på flera olika vis men jag tog ett borr, pet-flaskor, 10 cm långa vattenrör och ett spännband. Satsa på större björkar och ibland ger vissa väldigt mycket andra mycket lite.

Jag gick regelbundet och tittade till mina tre flaskor och på ett dygn blev det några liter och dränkta myror framför allt. Glöm inte att plugga igen hålen när ni är färdiga.

Glad påsk.

5 kommentarer

Under Självhushållningsexperiment

5 svar till “Fattig mans ko.

 1. Vi kan ju experimentera med lite alkoholhaltiga savdrycker nästa gång jag kommer på besök! =)

 2. farfar

  Va trevligt att du sammlar på björksav.Jag har i år fått 10 liter sav som vi nu använder som bordsdricka.
  Jag borrar ett 8 mm hål och sticker in en 8 mm slang som som går ner i en 3 liters saft dunk. Så i bland är den full efter ca 12 timmar.
  Renare dryck kan man nog inte få

  Glag Påsk

 3. Frej

  Fasen Anders det är som att du dokumenterar det hela lite snyggare än vad jag gjorde 🙂
  Hade man varit hemma längre skulle vinet ha testats men det får bli nästa år(på gläntan??) eller nåt. Skulle tro det blir mummis!

 4. Intressant, men du skrev ju inget om hur det smakar? Var det gott?

  kram från (M)Uppsala

 5. Ping: Krogen VI. Husmoderns krusbärssaft och vad drack man på 1800-talet egentligen? « Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s