Artefakt III. Folklig rock från Jönköping.

Rocken som beskrivs i detta inlägg finns deponerad på Jönköpings Länsmuseum. Jag fotograferade den i samband med min praktik där ett antal år sedan. Jag blev genast betagen av rockens utförande, materialet, skärningen och detaljer.

Föremålet har inventarie nr JM 7180. Plaggets längd: 1220 mm.
Museibeskrivninng: Långrock av gråbeige ylletyg. Dubbelknäppt med två rader med vardera fem mörkbruna knappar. I ryggslutet sitter två knappar, nedanför är rocken öppen. Nedanför ryggslutet där rocken är öppen, är tre knappar fastsydda på vardera sida på en snibb/flik – under dem döljer sig ingången till en dolda fickor. Rocken är fodrad med gråbeige, glesare vävt ylletyg i ärmarna, livet och ner till höfthöjd. En innerficka sitter i brösthöjd på vänster sida, påsydd med fodertyget. Ärmarna avslutas med en 110 cm bred manschett med två klädda knappar av rocktyget. Rocken är maläten och förstärkningar har gjorts på senare tid med bomullstyg.

Ärmlängd: 630 mm.
Rocken saknar således kontext och datering men det är troligt att den samlats in i länet och att den är sydd under 1800-talets första hälft med tydlig empireskärning. Vad som är intressant är att den är i skärningen bra gjord men med billiga material och med mycket knappt material. Det är gott om skarvar överallt. Den förefaller vara sydd med vit lintråd överallt. Jag låter bilderna få tala för sig själv och de är kanske inte av bästa sort men gångbara. Här ser man också vilken omsorg som lagts ner på prickstickningar och detaljer. Knapparna verkar vara av horn.

 

4 kommentarer

Under Artefakt -fynddepån

4 svar till “Artefakt III. Folklig rock från Jönköping.

  1. En fin kravatt och en vacker hatt till det där så!

  2. Tjusig i ordet rätta bemärkelse! Ska själv sy ett liknande plagg, fast av svart ”ekonomikläde”. Den verkar t.o.m. helt identisk i fråga om snitt och skärning med den rock som jag tänkt sy, vilket isf skulle placera den kring 1840-50 snarare än empir. I och för sig dyker den här rocktypen upp ngn gång redan kring 1830, fast har då en tydlig timglasprofil med ”getingmidja” samt rejält puffiga ärmkullar (svårt att se på den här rocken när ingen har den på sig)

  3. kurage

    Coolt, ska du ha den i Allmogereenactmenten?

    Nä, ren empire är det kanske inte men eftersläpande empire med lite puff i ärmkullen men hög skärning.

  4. Tja nu när du föreslår det så varför inte 🙂 Annars hade jag faktiskt tänkt ha den som allmänt uteplagg såhär om vintern. Jag och en kompis hade tänkt sy varsin, grunnar bara på vilket slags foder jag ska använda. Men den här var alltså fodrad med ngn slags ylleboj? Har du ngn uppfattning om hur vanligt det var?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s