Det tidiga 1800-talet, en idé om reenactment.

På sista tiden har jag funderat över om det inte vore tid att se över nya områden att utforska inom reenactment. Alla tidsperioder har sina kvalitéer men vi kommer alltid till en avvägning. Valet den här gången har stått mellan tiden runt år 1700 eller tidigt 1800-tal folklig kultur. Jag gjorde en slö undersökning på fejjan och föga oväntat var det ingen som slog följe med det tidiga 1700-talet som för tillfället befolkas av lönnfeta medelålders män i dåligt sydda karolineruniformer. I stället hamnade ett överväldigande del av mina vänner i 1800-talslägret.

VS

Och behöver jag säga att många av 1800-talssupportrarna finns att hämta ur hemslöjdens knapadel – Sätergläntanfolket. Jag har precis som dem skådat ljuset som kommer från vår folkliga kultur som kanske står på höjden av sin prakt under tidigt 1800-tal.

Fäbod, leksands kommun.

Vad jag tänker mig är reenactment som fokuserar på allmogekultur men ¨som också inkluderar de breda folklagren bland hantverkare och borgerskap i stadens miljö. Källmaterialet från 1800-talets första hälft är massivt när det kommer till kvarlevor i form av dräkter, miljöer och artefakter, men även skriftligt material som uppteckningar, skildringar och inte minst bildmaterial. Detta i jämförelse med exempelvis medeltiden där vi har ett starkt decimerat material och inga autentiska miljöer varför vi ständigt blir hänvisade till tältläger.

En av Mandelgrens otaliga avbildningar av folklig dräkt. Tidigt 1800-tal.

Det tidiga 1800-talet bjuder på stora möjligheter när det kommer till forskning. Istället för att bli hänvisade till en handfull källor som alla känner till kan vi istället gräva där vi står på museum, hembygdsgårdar och antikaffärer. Det finns en möjlighet att återskapa en dräkt från din socken eller trakt  istället för att behöva korsbefrukta källor från andra delar av Europa.

Detalj av enkel rock ca 1830.

När det kommer till andra företeelser inom denna tidsperiod så har den också mycket att erbjuda rent kulturellt. Med källmaterialet har vi möjlighet att återskapa i detalj musik, matkultur, dans, hantverk och utforska 1800-talsmänniskans väsen och mentalitet. Dessutom finns många existerande föreningar som inte är återskapande men som sysslar med speciella områden inom tidsramen såsom folkmusiker, slöjdare, folkdräktsfolk och militärhistoriska föreningar.

Finspångsbönder avmålade av Pehr Högberg ca 1789.

Till handling!
Jag tänkte att om det finns intresse börjar vi i liten skala. Jag startar en facebookgrupp till en början för att samla ihop eventuella intressenter. Där kan vi diskutera saken vidare.

18 kommentarer

Under Funderingar

18 svar till “Det tidiga 1800-talet, en idé om reenactment.

  1. Du vet nog redan vad jag tycker men det kan gott sägas en gång till: bra initiativ! Känner mig väldigt pepp på återskapande av själva tiden ifråga som komplement till folkdräktsprojektet.

  2. kurage

    Tack! Jag tyckte att det var dags!

    Din dräkt är ju redan klar ju 🙂 Jag tror att reenactmenttänket kan ge mycket till folkdräktskulten…

    • Klar? Hehe I wish 🙂 Än så länge är ju inte ens grunddräkten färdig. Min plan är ju att ha en komplett orsagarderob såsmåningom, inkl. kasung, kyrkhandskar, snösockor, bandhätta och hela köret…

  3. Ja det är helt lysande alltså! snacka om att du prickat in sparken i häcken min fenomenalt bra. Har länge funderat i de här banorna men liksom fastnat sådär nesligt efter vägen.
    Nya försök!

  4. Mia Ågren

    Intressant!

  5. Tidigt 1800-tal låter trevligt, nu vurmar jag visserligen för Austen och brittiska empirkläder men svenska borgare låter inte fy skam det heller.

    Btw, maken och svärfar skulle bli överlyckliga för en tidig 1700-tals grupp. De syr varsin karolineruniform baserad på Drakenhielms uniform från Ludgo kyrka.

  6. kurage

    Det kan bli hur kul som helst det här. Det behöver inte vara så pretantiöst utan det kan börjas i liten skala. Arbetskläder och vardagskläder kanske inte värsta svartsticks-rynk-broderi-kvilt-7,5ändstickade monstret först….

    Om din karl och hans svärfar vill leka karoliner är det bara att höra av sig. Jag har massa utrustning civilt där med bössa o allt…

  7. Jag är med! Älskar första halvan av 1800-talet!

  8. kurage

    Du är välkommen Sarah! Jag misstänkte att du kunde vara intresserad 🙂

  9. hemslöjdspornografi

    ok, lite kul kanske det låter!

  10. Frugan

    Åh, tack för världens bästa för tidiga julklapp till mig!
    Du är underbar!

    Detta passar min gegen 2000 talet-allienerade, förtorkade själ och min figur som hand i handske. Det vet ju du.

    Mm…

  11. Ehh.. Anders är du medveten om att när man klickar på den där fina fäbo bilden hoppar det istället upp en skitsnygg kista? 🙂

  12. kurage

    Kerstin, lite kul kommer det nog bli också 🙂

    Frugan! tack så mycket hjärtat mitt.

    Frej, spännande hur det kunde bli så! Det var en bild som jag ratade för det här inlägget men som jag ändå laddade upp. Konstigt att de hamnade på samma URL. Det är ett skarvsnittsskrin från Öland.

  13. Heimatard

    Detta har jag gjort redan i ett par år:

  14. Åh låter kul! Hittade detta inlägg när jag försökte googla mig fram till ifall det fanns ngn sån här förening i Sverige. Är väldigt intresserad.

    • kurage

      Du är såklart välkommen. Vi kommer så sakteliga köra igång och folk får börja forska och sy grejjer. Om du har facebook så får du gärna möta upp där. Annars ska vi försöka sparka igång ett forum på nätet i det kommande.

  15. 🙂 Har gått med på fb.
    //elin (egentligen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s