Här följer epilogen och redogörelsen över söndagens auktion. Det var en auktionernas woodstock med regn, lera och kanske extas? Det ihållande regnet höll borta en stor del av det tilltänkta klientelet och gjorde oss som trotsade regnet till en närmast familjär samling. Behöver jag säga att priserna var låga, Glocalnet kan gå och duscha. Auktionen gick i stadier, först ut var grejjer som rensats ut från bodarna. Verktyg, hästgrejjer, utemöbler, sågar, sockerlådor, korgar och råttfällor med mumifierade möss i. I denna avdelning blev det lite småinköp, de flesta ganska spontana. Fynddjävulen hoppar i en.
1. Tre navare, nya 30 kr
2. En limknekt i trä 2o kr
3. En havererad kökssoffa som går att dra ut. Jag uppskattar att den är från 1850-talet, allmoge. Saknar lite ben och sådant, får se vad som blir av den. 50 kr
4. Vit enkelgrind. Jag tänkte att jag kanske kan ha en vit grind hemma. Den var helt fräsch och i bra skick och jag trodde den skulle bli dyr. 140 kr
5. Små saker som en röd plåtvattenkanna och björkris till kvastar. Dessa kvastämnen fanns i drivor överallt. Detta blev gratis.
Vi hade väldigt roligt på den här avdelningen, en polare köpte en skottkärra full med sågar och skrädbila för 20 kr och två timmerkälkar och skaklar för totalt 50 kr. Allt var skrattretande.
Därefter stundade pryltältet och här köpte jag bara spontant. Det blev lite småsaker.
1. En låda med silkespappersark i fotostorlek (?!!!). 10kr
2. En låda med träskedar och några nysilverskedar. Det som var grejjen med denna låda var skedarna som relativt nygjorda och av väldigt hög kvalité. Varför har man en låda oanvända träskedar? 11 skedar av två olika sorter. Kan det vara souvenirer? Resultatet av en kurs? 50 kr.
Blev ett litet stilleben, någon som känner igen förlagan?
Nästa avdelning var lite möbler och detta jag var mest intresserad av. Jag mot antikhandlarna = dåliga odds. Emellertid tryter även deras utrymme i släpvagnen och några mer eller mindre oerhörda vinster kunde kammas hem.
1. Hörnskåp. Ett riktigt fynd, hörnhängskåp med röd originalfärg. Övriga hängskåp på auktionen var samma klass men gick för 1000-2000kr. För 350kr fick det följa med mig hem.
2. Byrå. Detta är utan tvekan mitt största auktionsfynd någonsin. Provinsiellt snickrat byrå med gustavianska drag. Den har originalfärg i rött med detaljer av grönt. Samtliga lås utom ett finns kvar, men en del beslag fattas. Bland beslagen finns anmärkningsvärda mässingslejon. Det som är konstigt är att byrån är i två delar med delning på mitten. Auktionsförättaren föreslog att det var en resebyrå. Byråer är ovanliga bland allmogen som brukte mer kistor, det är troligt att denna byrå har stått på en bättre gård eller i ett borgerligt hem. Detta kräver med undersökning. 650kr, vilket är helt ofattbart. Datering är svårt men tidigt 1800-tal är det.
3. Kista. Dagens förbarmande. En stor kista från tidigt 1700-tal som på sista 50 åren använts för att förvara ärtor i ute i ladan. Blöt, sunkig, småtrasig, rostig och bökig, men ändock kanske välbehållen. Onödigt men behjärtansvärt av mig. Det är inte varje dag man får ett stort stycke 1700-tal för 50 kr. När jag kom hem tog jag fram stålborsten och tog bort all rost (se första bilden) och lät åbäket torka. Kanske får den ett nytt liv efter diverse reparationer som soffbord?
Glad i hågen kunde jag återvända hem och försöka göra plats för mer grejjer. Det osålda lösöret brändes upp men en liten fin såg fick följa med mig hem. Det var med blandade känslor som jag lämnade gården som jag nu byggt upp en liten relation till. Stundom eufori över de billiga fångsterna men med en eftersmak av skavande medvetenhet om dess kontext. Jag har sett var föremålen fanns, hur de brukades och nu sätts de i ett nytt sammanhang. Låt mig minnas deras historiska hemvist.
Fint omtecknat.
Alltså det här är ju lite kul. Sitter för egen del och digitaliserar fyndlista från en kyrkgrävning gjord sent 40-tal och dina kisthandtag där på 1700-talaren är tamigjäkeln identiska med många av de kisthandtag som finns avritade i fyndlistan. Här rör det sig om likkistor visserligen men handtag som handtag( i alla fall för de enklare kistorna)
Har ni verkligen plats för fler skåp nu? =)
Kul läsning i vilket fall
Må väl
Frej, vilken datering har de kistorna från kyrkogården? Jag trodde inte så många likkistor klarade sig i gjorden eller rör det sig mer om gravkapell typ? Själva handtagskonstruktionen med stopp på är nog ganska gammal men jag har ex inte sett den på medeltida kistor.
Det är sannerligen ont om plats just nu när vi saknar vardagsrummet.
Ja det är begravningar från tre olika kyrkfaser, sent 1100-tal, 1600-tal och mitten på 1700.
Anteckningarna är en aning röriga och jag har väl inte hunnit få helt kläm på dem än men med all sannolikhet kommer de aktuella handtagen från 16-1700-tals kistor.
Många av dem från de tre/sex murade gravkamrarna inne i kyrkorna. Fast även någon begravning alldeles utanför kyrkväggen, i jord alltså.
Skall se om jag skanna in nåra imorrn så får du se 🙂
Spännande, jag trodde inte att man gjorde seriösa järnhantag för likkistor förr. Jag tänkte mig mer trärent. Jag har ju jobbat på en kyrkogård i min ungdom och grävt i jorden där. Man återanvänder ju gravar, gott om ben och tänder upptäcker man när man hoppar ner i det tre meter djupa hålet och fixar till kanterna….
Fantastiskt, gratulerar till fynden 🙂