Månadens fynd.

Det är en ny loppis i staden (Norrköping alltså, Söderköping är en by snarare), en slags rehabiliteringsliknande institution med fem expediter med tuff bakgrund per kund. Egentligen hittade jag inget jag skulle betala pengar för, förutom en sak. Butikens enda matta som på avstånd så skabbig ut men som visade sig vara ganska trevlig. Vi snackar om en handvävd ryafäll som mäter 2,5m x 2 m, ihopsydd för handav 4 smala våder. Ofta har nygjorda ryor en botten av bomull, men denna är bara ull. Ryor har använts sedan vikingatiden som substitut för vanliga fårpälsar. Ska skriva något om ryor någon dag. Denna ska med ylle fodras och använda till något fint.

50 kr fattigare, men det känns helt ok.

8 kommentarer

Under Textil

8 svar till “Månadens fynd.

 1. Grattis! En vettig rya är jag på jakt efter… jag får hoppas att jag har lite tur på det området så småningom 🙂

 2. Användes exempelvis som sovtäcke på 1300-talet…

 3. kurage

  Jag har funderat på att göra om det till ett sovtäcke, det vore fett coolt. Peter, har du några bra 1300-talskällor? Woven into the earth säger väl något. Skriftliga omnämnanden vore intressant också.

 4. tror inte den stora blå säger något men jag vet att elin K vet. ska kolla med henni.

 5. Maria N

  Nice. Jag hittade ett fälltäcke för ett antal år sen.
  Men du… det ser lite ut som en herdemata från Grekland.

 6. kurage

  Vad skulle skillnaden vara? Det kan ju mycket väl vara det. Jag är ingen expert på ryor, det är snarare du. Hur ser jag skillnaden?

 7. Maria

  Är det ryaknytar på baksidan?
  Äh- jag kollar när jag ser den. Båda är bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s