Det största hantverksprojekt.

Ni ska alla känna er hjärtligt välkomna till Liljerum, nytt hem för Anders, Anna-Maria, Nina och Kurage. Låt er inte avskräckas av betongpannor och eternit ty under det hårda skalet döljer sig en praktfull östgötsk gård från 1850-talet.

img_5269-1024x768

Vi har alltså köpt ett hus (snarare flera) ute på landet utanför Söderköping. Eftersom vi tidigare haft 3 mil enkel resa till jobbet kommer vi nu endast ha 4 km. Det är ett renoveringsobjekt men som har året runt standard och egentligen inga akutgrejjer förutom det rent anskrämligt estetiska.

img_5271-1024x768

1 sept kommer nycklarna lämnas över och jag går från lägenhetslort till torparkräk. Av naturliga skäl kommer bloggen numera handla mycket om vårt slit med detta ställa och vår kamp med att återge detta hus sin ursprungliga charm. Från plastmattor, klickgolv, plastfärg, masonit, eternit, betong och total avsaknad av eldstäder och genuina detaljer till linoljefärg, plankgolv, vedspisar och pärlspont. Detta är inte gjort i en handvändning men ni, kära läsare, kommer få ta del av hela processen och dokumentationen av denna lilla gård. Liljerum kommer få en egen rubrik bland kategorierna.

img_5272-1024x768

PS. Ursäkta de gryniga bilderna, de är tagna ur pappersprospektet med digitalkamera. Bättre bilder kommer.

English summary: Me and my wife have bought a house out on the countryside outside the small medieval town of Söderköping. It used to be a farm but today its without land. It´s built in the 1850´s but has been modernized quite hard with modern techniques that not fit a old house like this. We are going to renovate it with care and restore it to its former glory. And yes, it will take a while, but all the progress will be documented here on this blog. I hope you will enjoy it.

14 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar, Byggnadsvård på Liljerum

14 svar till “Det största hantverksprojekt.

 1. Ja hurra, höll på att glömma bort hur bilderna såg ut :), skall bli riktigt jäkla skoj att få se ert jobbande där! Kul också för de flesta husprojekt man hittar bloggar om handlar om upprustning från förfall, men ert får ju en liten annan vinkling då det gäller återställande från moderniseringarna.
  Verkar inte som att lillstugan är lika krisig som stora huset, ser riktigt fin ut.
  Mm kul som sagt.

 2. kurage

  Jo det här kommer bli ett spännande projekt, ni får hemskt gärna komma förbi med pensel och hammare i hand…

  Lillstugan är bland det bästa. Hälften är isolerad drängstuga, den andra halvan verkstad. På loftet finns stor plats även för fest o annat.

 3. Lena på HV

  Gratulerar! Lycka till med renoveringen!

 4. Kæmpe tillykke med huset/husene. Det ser virkelig spændende og lovende ud. Glæder mig meget til at læse om jeres istandsættelsesprojekter med mere.

 5. Då är det bara lite tegel som fattas på taket så är den perfekt sen.
  Seriöst alltså behöver du hjälp nån gång så säg till bara. Vissa grejer är ju lite lurigt att klara på egen hand, som att lägga golv tex.

 6. Grattis till köpet! Vilket fantastiskt projekt, det är inte utan att man blir lite avundsjuk, trots eternit och plastfärg 🙂 . Ska bli mycket spännande att läsa om hur det går med renoveringen, lycka till!

 7. Grattis och lycka till!
  Då har ni att göra i många år framöver. Samtidigt är väl kanske det en del av det roliga att inte behöva slita ihjäl sig b ara för att kunna bo utan att göra iordning efter hand.
  Vi har bara en lägenhet men det tar sin tid att få ordning på 68 kvadrat och ni ska vara otroligt glada att ni inte skaffat barn för då försvinner det mesta av ledig tid (fast det är det givetvist värt) och 68 kvadrat känns som ett ofantligt stort projekt.
  Lycka till och jag ser fram emot att få läsa om ert projekt här på bloggen.

  PS. Vilmer tillbringar numera veckodagarna på Anna-Marias gamla arbetsplats. Vi är nöjda och han stortrivs!

 8. kurage

  Tack för alla lyckönskningar!

  Det är precis som Jonas säger inte läge för att vara tidsoptimist i det här läget. Det kommer att ta tid. Vi har planerat ungefär badrummet och köket och något de andra rummen.

  Jonas, ni ska vara nöjda med Hallonett, det är en pedagogisk spjutspets.

  Frej, du är hemskt välkommen att komma förbi och snickra lite mot mat och husrum. Det gäller er andra också….
  Just nu är det bra det är plåttak på ladan det är liksom underhållsfritt och det kommer dröja något innan vi gör något överhuvudtaget på det huset. Jo en sak, laga taket…underhållsfritt???

  huset kommer bli mycket spännande då det är några skumma utbyggnader och en balkong. Sådan fascist är jag inte så jag kommer riva senare tillbyggnader men det kommer se lite roligt ut när träpanelen kommer på….

 9. Micke

  Oh fy fan vad spännande! Ser fram emot att få läsa om allt som händer på gården!

 10. Mia

  Men Anders! Huset är ju jättefint och verkar ligga helt underbart och lilla verkstaden verkar ju perfekt för allt du sysslar med! Får A-M något pysselrum hon med? Jag förstår inte varför du varnar mig om plattorna på huset, det ser väl alla med två ögon att det är en liten pärla! Jag vill också ha fast som kompensation kanske vi får två bäbisar runt jul, från du vet vem! Skall ni inte slå till den här gången ni med? En liten bäbis har ni tid med.

 11. Linda Thunberg

  Stort Grattis till huset! Om ni behöver hjälp så kommer vi gärna någon helg. Och om ni behöver en paus från allt vad renovering heter så är våra dörrar i Göteborg alltid öppna för er! Kramar

 12. Åh wow detta blir spännande 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s