En blöt helg och växtfärgning

Var på vikingamarknad på Åland, en blöt marknad.

IMG_5172

Innan den blöta filten lades över Saltvik han vi ha en trevlig kväll med lite växtfärgning. Jag plockade baldersbrå som är en växt som liknar kamomill för att färga med. Det är tänkt att den ska bli grön i vilket fall och jag plockade nog för att helt fylla min gjutjärnsgryta. Jag klippte växterna i mindre bitar.

IMG_5153Kerstin valde att prova att färga med johannesörtens blommor och den tilltänkta färgen är röd. Om man smular den mellan fingrarna blir man röd.

IMG_5154Sen var det bara sätta igång att koka växtdelarna över eld i 1,5 timme och eftersom min gryta var liten måste man hälla av växterna för att få plats med tyget. Sen lät jag tyget ligga i på max 80grader med alun och sånt. Det låg i 1 timme på eld och fick sen svalna i grytan över natten. När man har tight i grytan är det viktigt att man rör om då och då för att det inte ska bli flammigt. Har man större gryta kan växtdelarna vara kvar i.

IMG_5156Eftersom det tokregnade resten av helgen och fick nog av att torka andra tyger fick jag vänta med att torka det tills jag kom hem. Färgen blev en blek  grön är den, utmärkt till foder och dylikt, kanske i en struthätta.

IMG_5225Jaha, snart är det medeltidsveckan. Det blir säkert kul. I övrigt kommer snart mitt största hantverksprojekt någonsin annonseras på bloggen. Det blir något utan dess like det.

English summary: During the vikingmarket in Saltvik I coloured a woolen fabric using Matricaria Perforata. I cooked the plants for an hour and then let the fabric be in the colourbath for an hour below 80 degres C and then let it cool through the night. The colour is somewhat light green, perfect for a lining in a hood.

11 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar, Textil, Växtfärgning

11 svar till “En blöt helg och växtfärgning

 1. Kul experiment, blir nu blev jag sugen på att färga! Snygg färg ocks..är bilden representativ eller är tyget ljusare i verkligheten?

 2. Andrea

  Hm, jag skulle bra gärna vilja lära mig om växtfärgning.

  Din blogg är väldigt inspirerande och får mig att önska att jag hade mer pengar och tid att lägga ner på återskapande.

  Det ska bli väldigt spännande att läsa om det stora projektet, lycka till!

  Vi ses kanske på medeltidsveckan!
  Tills dess, ha det bra.

  Andrea

 3. Det ser virkelig fint ud – er det muligt at se det som din Kerstin farvede? Syntes det lyder super med en anden plante end krap der kan farve rød – så er det bare det om vi har den i DK?

 4. kurage

  Bilden är inte helt representativ, då jag hade svårt med ljuset. De andra bilderna blev gula och detta blev lite för grönt. Så lite mindre grönt ska man väl säga.

  Tack Andrea, jo återskapande behöver inte vara så dyrt egentligen. Mycket beror på tid, tur och handlag.

  Syns kanske då på medeltidsveckan!

  Kerstin färgade lite garn och den blev väldigt blek men rödaktig. Det går åt mycket blommor och vi tog för lite. Jag håller verkligen med om att det vore bra med andra växtfärger än krapp. Men det finns ju också vitmåran och färglav, men det är inte så lätt har jag för mig att färga…

 5. samuelvargthunberg

  Ser väldigt fint ut Anders. Vore kul att växtfärga med Hirden någon gång.

  Vi ses på lördags!

 6. louise och anders, johannesörten bleknade till plain grå med något rosa ton. jag testade att fylla en tiolitersgryta med blommor när jag kom hem, men badet blev för svagt även där… vet inte hur man ska göra, kanske reducera fem bad till ett och sen färga? ang. färglaven så blir den brun med dragning åt det orangea hållet, men har för mig att jag har sett i någon bok att man kan få en rödartad färg om man tillsätter vitriol eller något sånt. måran har jag inte testat än, rötterna är så jäkla jobbiga att gräva upp!

 7. Very nice colour! Looks mighty fine.

 8. Maria Neijman

  Hej!
  Kul att ni färgar. Men…. blommorna som ligger i grytan är INTE Johannesörtsblommor utan en typ av prästkrage.
  Därav det kanske lite…. bleka resultatet.

 9. kurage

  Det är kul att färga men och det är inte johannesört i grytan utan baldersbrå som jag färgade med, men det som Kerstin använde var johannesört, det är två färgbad det handlar om….

 10. Miyo

  Har aldrig testat att färga med baldersbrå, det måste jag göra! Vad gäller johannesört är det en ganska värdelös färgväxt att färga rött med. Som ni märkte behövs det _mycket_ blommor och även om det blir en fantastisk plommonlila färg är min erfarenhet att den bleks fort och blir ganska tråkig och brunaktig. Kan däremot varmt rekommendera att färga med johannesört tillsammans med järnvitriol, vilket ger en väldigt fin mörkgrön färg. Dryg och hållbar! 🙂

 11. kurage

  Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s