I Paulus fotspår.

Den här helgen fick jag besök av mina vänner i Albrechts bössor då jag stod värd för en helglång samkväm med tältsömnad. Med stora nålar och vaxad lintråd tog jag, Maria och Dr. Bob utmaningen med lintyget. Det finns bekväma fördelar med att sy tält för hand, dels det hantverkshistoriskt fascistoida och dels det rent socialt trevliga. Man slipper släpa med en monstermaskin som låter och krånglar och medeltida tält syddes för hand, faktiskt. Nackdelar? Tidsödande och fingerslitande. Någon slags U-landskänsla att sitta på golvet i en kal lokal och sy tält till västerländska verklighetsfrämmande aktiviteter.  Här är några sweatshopworkers, undertecknad och Dr.Bob:

p1000193

Arbetet avbröts med korta matpauser, promenader och arbetet skred sakta framåt. Albrechts bössor hade hyrt in sibiriska rabiessmittade, paddsjuka kampspetsar från numera arbetslösa Gulagkennelägare. Allt för att maximera kvalité och effektivitet.

p1000197

bildtext: Sturmüberfürherhund Nina övervakar den stackars läkarutbildade, överkvalificerade invandrade halvdansken Dr.Bob Larsen för att garantera högsta fältmässiga kvalité. Hennes stålgrå ögon undgår ingen.

I vilket fall är det tänkt att tältet ska vara en toppig historia med en centerpåle och inget mer. Inga svulstiga SCA-monsterpaviljoner här utan hederliga små, prydliga och modesta skapelser för skitiga bössknektar. I färdigt skick ska de bli något liknande en sådanhär fast något större:

img_1725Bildtext: Obs! Gräs, mur, stridsliar och Grimface Lunda-Johan-action-figure ingår ej.

Det blir nog ett fint tält ska ni se, ett tält att yvas över. Så vad har Paulus med detta att göra? Samuel Thunberg får inte svara på frågan utan jag lämnar frågan öppen ute för er övriga hedningar där ute.

10 kommentarer

Under Textil

10 svar till “I Paulus fotspår.

 1. Paulus sydde också tält! Om jag inte minns fel så jämförde han också vår kropp med tält för att även den består av jordiskt material. väl i himlen ska vi sedan få en kropp som inte är skapad av människohand. Men som sagt minnet sviktar så jag kan mycket väl ha fel!

  Tältet ser ut att bli fint!

  /Hannah

 2. Jaha så nu får jag inte svara bara för att det är ett ämne som ligger mig nära om hjärtat och kunskapsmässigt? 🙂

  Ser rätt trevligt ut annars! Vi får sy klart dörren till Hirdens tält för hand.. och sy på någon dekoration kanske?

  För övrigt är jag numera känd som ”Subjekt 102” på sjukhuset där jag ligger och testar en ny medicin. Subjekt 102 skall snart få sitt nattliga EKG och en kanyl i armen. Subjekt 102 har också idag lämnat närmare 2,5 liter urin i en dunk och skall i morgon tappas på 0,45 liter blod.

 3. kerstin

  om du syr tält kunde du väl sy ett innertält till i sommar! men nänä!
  jag är avis, vad använder ni för tyg?

 4. kurage

  Hannah, grattis! Du har helt rätt! Nu släpper jag in Subjekt 102 om han vill tillägga något 🙂

  Hörru 102, du verkar ha en trevlig samkväm med dig själv och herr kanyl och herr Kateter. För att muntra upp ditt läge får du lite poesi om just EKG:

  Kerstin vi får klara oss utan innertält tror jag. Vi syr i segelduk av linne.

 5. Paulus var faktiskt ”lädermakare” om vi ska vara petiga. Vissa historiker och bibelforskare menar att han faktiskt var sadelmakare och inte tältmakare. Eller båda i kombination.

  Annars stämmer det att Paulus (och evangelisterna) jämför våran kropp med ett tält. T.om. Jesus jämförs med ett tält i Johannesevangeliets första kapitel. ”Ordet blev till kött och tältade mitt ibland oss”.

  Allt gott/ Subjekt 102

 6. kurage

  Diggade du dikten?

  Sadelmakare det vore något det….

 7. Klart! VaranTV äger ju. EKG – va é de?
  Nu har subjekt 102 en ganska slapp dag. Ska samla urin hela dagen. 3000:- för att kissa i en kopp då och då. Annars spelar jag X-box, poker eller läser böcker. Rätt slappt att vara subjekt 102 idag….

 8. Det ser stiligt ut mannar!

  Jag vill tillägga i Pulusdebatten att många tält under den tiden faktist var sydda av läder… som tex de romerska legionernas getlädertält. Man kan tänka sig att Pulus sydde några sånna… de behövde ju några stycken.

 9. Helena

  Då kan jag tillägga i Paulsdebatten att vi fick lära oss att han var visst tältmakare men att tält som standard var gjorda av läder på den tiden. Och bland judar var det något mycket orent att handskas med döda djur. När man sedan övergick till att göra tält mer i tyg så asocierade inte längre bibelläsarna tält till läder och man ändrade tältmakare till sadelmakare för att man skulle förstå att det var läder han pysslade med.

  Självklart tål det att tilläggas att detta bara är en teori bland många. Men att det är orent att handskas med döda djur som jude är däremot sant oavsett vilken typ av lädermakare han var och det bland annat är därför det påpekas är väldigt intressant.

 10. Ping: Folklig axelremsväska på nollbudget. | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s