Lange Harthica

img_42711

Det är åter dags att uppdatera bössortimentet, denna gång är det en variant som är försedd  med holk som tidigast kan dateras till tiden runt 1400. Mitt exemplar är främst inspirerat av en bössa från tjeckiska Tabor och som brukades i Hussitkriget 1420-1434. Detta original är 420 mm långt och har en kaliber på 18mm.

Jag kände att jag ville utgå från denna design och göra en lite mer egen, varför jag prövade att smida den åttakantig i formen vilket också förekommer på flera samtida bössor. Emellertid finns inga åttakantiga holkförsedda bössor i järn men sexkantiga bössor i brons med holk. Det är mycket knepigt att smida sexkantiga pipor vilket troligtvis inte gjordes utan de var åttakantiga vilket alla kända järnbössor med kantig profil har.

Jag valde att utgå från min sedvanliga rördimension vilken liknar i mångt och mycket  Taborbössan. Ja, jag lovar att jag ska pröva att välla piporna snart men jag känner att jag vill testa lite modeller först, tjata inte. Som vanligt smidde jag först den åttakantiga formen vilket jag föredrag att göra i fjäderhammare eftersom dessa stålrör är snuskigt tungarbetade och hårda. Den medeltida smeden skulle troligen använt en vattendriven hammare eller släggdrängar för samma syfte.

80-ars-fest-o-pask-2009-026Efter visst smidesvåld smidde jag ner en midja på röret över hornet på städet. Ett moment som var rätt jobbigt men löste sig då jag fick ta till penen på storsläggan. Egentligen skulle man ha någon slags sätt (jo, det heter så, vidare in i jargongen finns det en sätt som används vid yxsmide som kallas bonnaarsle, annars finns spännande begrepp som kattunga, val, bajslödning och pojken). Får lösa det till nästa gång för som processen ser ut nu blir midjan lite längre. När midjan var klar slog jag i en bottenplugg i bössan som verkar som ett stopp för krutgaserna bakåt. Jag utvidgade holken baktill men fick den lite mer avlång än taborbössan, då det var svårt att utvidga holken längre in. För att få den lilla trombonmynningen som finns på taborbössan utvidgade jag den med hornet på städet. Fänghålet slogs med mejsel och slutligen borrades upp. När smidet var klart såg det ut ungefär såhär:

80-ars-fest-o-pask-2009-048

Det var här som jag beslutade mig för att göra något mer radikalt och i mitt tycke jobbigt. Stålblank yta. Jag har sagt det förut, jag gillar inte att slipa och slipa, jag är smed, ingen fejare. Men jag kände mig ganska nöjd över det smidda resultatet och att stålborsta eller svartbränna resultatet kändes fegt och ofärdigt. Jag gick därför lös med en sliplamellsförsedd vinkelslip och retade upp grannen i mitt garage. Min granne har ett närmast japansk-pedantisk evighetsinställning till sin bil vilket är fashinerande då det är omöjligt att se framsteg på bilen som han jobbat varje kväll i ett halvår. Jag gillar när man ser att det händer något. I vilket fall gned jag på så gnistor flög och lameller slets i bitar. Efter en grundslip gick jag över till smärgeldukar till jag uppnått en trevlig finish. Jag tycker inte om spegelfinish utan en lagom matt stålfinish där man fortfarande kan skönja smidet sen innan med mindre gropar i metallen.

Jag döpte bössan till Lange Harthica. Tilltalsnamnet nämns i ett svenskt dokument från år 1307 och dess ursprung torde vara tyskt.

img_4270

16 kommentarer

Under Järn, Vapen

16 svar till “Lange Harthica

 1. Den här gången tror jag att du överträffat dig själv Anders! Men du MÅSTE verkligen mena 420 MILLIMTER, inte CENTIMETER…

 2. kurage

  Point taken, jag har ändrat….

  Vad gillar du den glammiga finishen?

 3. Oooh.. den ser evil ut. Gillar den blanka ytan kantiga formen. Dags att tillverksa svärdsskidor snart? 🙂

 4. En bössa ska blänka! Vänta bara tills jag orkar putsa upp min gamla Anna Självmördare!

 5. Alex

  Det finns sexkantigabössor i stål från tyskland. Har sett bilderna.

  Mvh
  Alex

 6. Riktigt fin! Håller med om värdet i en inte alltför polerad yta. Finns nån bössa på via armoraris sida som är osannolikt snygg, mycket just för att man fortfarande kan se spåren efter smidet.

  Synd/mysko att HV fick lajvförkylning igår

 7. kurage

  Alex, bilder bitte! Repros eller original? Du vet att jag letar efter bildmaterial!

  Svärdskidor? Trä o sånt bjäfs. Men visst någon gång.

  Tack så mycket för god respons!

  Den på Albert Collins sida är grym! Klart ashäftig!

 8. Snyggt!

  Men du, jag har funderat lite på varför man gick över till krutvapen egentligen? Var det bättre precision? Enklare att tillverka än t.ex armborstet? Lättare att hantera?

 9. Alex

  Skall gräva fram dom till säsongen om jag hittar dom. Såg bilderna hemma hos en kompis. Originalbilder var det.

  Förövrigt så är bössan klart porrig, väldigt fint att du polerade upp den.

 10. kurage

  Tackar, man började bruka krutvapen av flera olika andledningar. Uppfinningsrikedom är troligen bästa svaret. Strävan efter ett hemligt, lite magiskt vapen, ett terrorvapen. Utvecklingspotentialen upptäcktes. De första krutvapnen användes av experter troligen för att senare flyttas ner mot bredare soldatlager. Bössan blir precis som armborstet lättanvända vapen till skillnad från långbågen. Precisionen var inte så bra i jämförelse med armborst. Senare utvecklas krutvapnen och blir rent förstörelsemässigt mycket effektivare vid belägringar o sånt.

  Vore kul o se, Peter mailade bilder igår. Lite sugen på Husabybössan och en liten, liten mörsare….

 11. jag vill lägga till att en av anledningarna till att man började med krutvapen är dela att de är lätta att tillverka och att använda (krut är lite klurigare, men inte så svårt)

  Dessutom ger de en bättre verkan i målet. Till skillnad mot pilars skränade skada på en ganska begränsad uta ger en kul en kinetisk skada på en stor yta.

 12. Markus

  Var fick du namnet i från?

 13. kurage

  Kanonen är lång och Harthica är ett ovanligt fult tyskt 1300-talsnamn.

 14. Anders

  Och här kommer partypoopern eller messersmithen…
  Byssen hur primitiv den än må vara är licenspliktig, förhoppningsvis har du en licens på den?! 🙂

 15. Anders

  Fast jag skall rätta migsjälv, om du kallar den för salutkanon är det ok…. mummel lagar mummel…. 🙂

 16. kurage

  Du svarade på det själv. Den är licenspliktig OM jag stoppar kulor i den, i annat fall är det en salutkanon som vilken bordskanon som helst. Jag kommer inte stoppa kulor i den, det vore ett lagbrott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s