Kockens nya kläder.

Drothemshirden 1349, min reenactmentförening alltså, har en kökschef som heter Johan. En köksbastion som med stadig hand rör i pyttsarna och befaller. Johan har inga kläder, i alla fall inga bra tidiga 1300-talskläder. Eftersom vi behöver en som gillar att laga historisk mat beslutade föreningen med ett rungande bifall att Johans kläder skulle ordnas av föreningen. Föreningen skäms för den är likt andra liknande föreningar sammansatt av en skock yra och självstinna individualister som tar tid på sig att åstadkomma något tillsammans. Därför har sömnaden tagit tid då de olika plaggprojekten fördelats på medlemmarna. Jag åtog mig att göra en kjortel, efter att tyget vilat pinsamt nog i över ett år skred jag till verket.

img_3843

Kjorteln är enkel till sitt utförande, den ska vara allround och vara rymlig. Lätt att trä över en annan kjortel och lättuppkavlade ärmar vid eventuellt köksslask. Bokstensmannen så klart, inget trams och slimmad passform.  Det blev lite finesser dock, sju knappar i halsen och fällsöm samt prickstickning i halsen och vid ärmsluten.  Långsömmarna på maskin resten handsytt. Skojjigt tyg med olika färg i inslag och varp. Som kronan på den enkla bakelsen, ett tennmärke gjutet som en gryta.  Hoppas Johan kommer tycka om den.

img_3844

img_3849

8 kommentarer

Under Textil

8 svar till “Kockens nya kläder.

 1. Snyggt med kontrasterande kypertväv, det är ju vanligt på Herjolfsnesplaggen vill jag minnas

 2. kurage

  Jo det stämmer, det är synd bara att det är ont om sådana tyger.

 3. grymt bra Anders! Jag ska sy en mössa till våran kock nu också. 🙂

 4. Kokslusk! Han kan sy själv!

 5. kurage

  Nja alltså han kan inte sy vad jag vet….

 6. Vi får piska lärdom i honom 🙂

 7. Niklas

  Hejsan!
  nu vet jag inte riktigt om det här hamnar under rätt topic, men vart får du tag på din täljsten ifrån? har försökt finna någon men utan lycka…
  vore trevligt att få lite tips.
  vänliga hälsningar
  Niklas

 8. kurage

  Jadu, jag fick min fast kvaliten var inte super direkt. Hör med kaminförsäljare, kanske har de spräckta stenar, eller så är det stenbrott som gäller. Kanske blocket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s