Att slita med en boksamling.

Jag är en samlare, genom mina levnadsår har många olika objekt passerat som i revy. De två största samlingarna torde vara min samling med skivor med den tyska hårdrocksgruppen Helloween (drygt 130 plattor, med olika pressar och sånt) och min boksamling (som gått förbi det halva tusendet). Jag dokumenterar samlingarna nogrannt i en excelfil, troligtvis det enda i mitt liv som är ordentligt välorganiserat. Till och med min fru är imponerad.

Boksamlingen som detta inlägg handlar om suger åt sig diverse särskilda genrer. Särskilt materiell historia, arkeologi, konsthistoria, hantverk och sådant som rör det dagliga leverne för vanligt folk förr i världen. Ibland stöter man på böcker som bibliofilen inom en skriker efter, närmast perverst.  Häromdagen på en auktionsvisning var det en bok som låg i en låda, Sigurd Erixons ”Folkliga möbelkultur i svenska bygder”. Om man ser den på antikvariat är den dyr. Mycket dyr. Idag ropade jag in den samt ytterligare ett parti med konsthistoriska publikationer. I Erixonutropet ingick tre banankartonger med fina skinnband. Huvudsakligen danska översättningar av engelska klassiker som Kipling och London.

När man kommit långt in i sitt samlande får man räkna med att ständigt få saker på köpet, i detta fall ca 40 böcker. Jag organiserade tre högar. Först, den viktiga högen som inräknar allt jag kan tänka mig att behålla, totalt sex böcker. En bok helt otrolig med namnet ”Norrköpings Medeltid”. Den gör fantastiska anspåk, Norrköpings Diplomatarium. Där ser man, även Norrköping får ett eget diplomatarium.  Utöver en tjock 1700-talsbibel, har förvisso ett gäng sådana hära men de gör sig bra i bokhyllan.

img_3833

Hög nr två innehåller allt som jag kan tänka mig kan generera pengar, förhoppningsvis så pass mycket att det ska finansiera hela mitt köp. Konstsamlingar med moderna konstnärer, tidiga 1900-tals bildpublikationer i färg med Carl Larsson och Oscar Björk.

img_38281

Hög nr 3, övriga böcker. Tyvärr största högen. En mängd fina skinnband men med okänt värde.  Gör sig fint i en bokhylla att titta på men kommer att vara i vägen. Ska se över den danska marknaden efter intressenter.

img_3827

Som sagt, mycket jobb för två direkt intressanta volymer.

6 kommentarer

Under Funderingar

6 svar till “Att slita med en boksamling.

 1. Väldigt fina böcker må jag säga… bibliofilen inom mig skriker av avund. 🙂

 2. Aah är det inte ”Åt Solsidan” som ligger där överst på andra bilden?
  Kanske till och med första tryckningen eller?

  Kul, Helloween kan man bara inte låta bli att älska , de är ju så underbart bra och oseriösa helat tiden 🙂

 3. kurage

  Samuel, inget särskilt du behöver? Första utgåvan av Charlotte Brontes Villette från 1853, tyvärr dansk. Några böcker är fina engelska fågelböcker från tidigt 1900-tal med vackra fågelplancher i färg. Din pappa kanske är intresserad?

  Det är Åt solsidan, första upplagan 1910 men ryggen är dålig. Komplett dock. Med lite tur kanske jag får några hundra för den. Jag hittade även allmänna konstföreningens bok om John Bauer med färgplanscher i bra skick. Den får jag tydligen inte sälja för frun….

  Helloween is the shit, de har alltid hållit distans till sig själva.

  Jag kommer lägga upp en köpa/sälja-flik på bloggen snart, kanske någon är intresserad.

 4. Jag har ganska bra med gamla fågelböcker och likaså min far. Men tack ändå. Om du har några kvar nästa gång jag kommer upp kan jag ju alltid kika på dom för att se om det ändå kan vara något av intresse.

 5. Åh, säger som herr Varg, bibliofilen i mig är ytterst avundsjuk… 😀

 6. Hade det inte varit för att jag köpt den i nytryck för ett par år sedan och sen den trasiga ryggen så hade jag lagt bud direkt.
  Bauer lät också kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s