Grävlingsväska.

I våras var när jag praktiserade på Länsmuseet i Jönköping fick jag möjligheten att i lugn och ro botanisera i magasinen. Jag fann då två jaktväskor av grävlingspäls. Det var två av många sådana föremål som saknar kontext och datering.

img_1170

img_11821

Troligt att det handlade om tidigt 1800-tal. Det finns en tradition av att göra väskor med päls utåt. Bland annat fick soldaterna det sena 1700-talet bära en axelväska av kohud med päls kvar. Eftersom jag håller på att återskapa en yrkesjägare under 1700-talet så behövs en väska med krut och kulor och andra jaktpersedlar i. Min väska är ingen rekonstruktion utav någon utav väskan utan snarare en inspirationsprodukt. Jag gjorde ingen noggrann uppmätning av väskorna utan bara fotograferade. I efterhand har jag inte riktigt kunnat klura ut den avlång väskans konstruktion men den verkar ha en stor innerpåse samt en mindre skinnpåse. Det är i vilket fall denna som tjänat mest som förebild, det är nog bara de röda yllelapparna i ögonen som jag tagit från den andra.

Vissa jägare var mer framgångsrika än andra när de skulle sy sina väskor. Denna gick på auktion för ett tag sen.

1b32013e-d214-11d7-aa4c-000102a05e17

Jag fick ett skinn av Peter från AB, jag skulle gärna vilja veta vad det använts till. På baksidan var schamanistiska motiv målade. Skinnet var i ganska dåligt skick och tappat en del päls men huvudet var bra. Resten tänkte jag göra av spillbitar. Inte vilka spillbitar som helst utan det fick blir ett handgarvat kasserat skinn som varit ett förskinn till Gagnefdräkten. Farmor hade det i sina gömmor, endast spill fanns kvar efter att man på 60-talet tyckte det var hippt att sy skinnvästar. Broderierna gjorda med trampsymaskin finns kvar. Som linnefoder använde jag arméns draglakan. Jag hade ont om bra axelremsmaterial men många gamla bälten. Genom att skära ett brett bälte på längden tänkte jag få en ok axelrem. Återbruksslöjd gjorde man förr med.

img_3755

Jag började med det roligaste, locket. Klippte ut linnet efter samma färg som grävlingshuvudet. Runt kanten klippte ska en skoning sitta och på originalet är den fastsydd med förstygn på utsidan för att sedan vikas runt kanten och fållas fast. Jag sydde också fast de rabiesartade attributen på linnet. Blev en liten skarvning där på grund av för kort bit, skoningen är av get för övrigt.

img_3784

Sen sydde jag ihop väskan som försågs av ett bröst av grävling, den skabbiga biten som inte kommer synas när locket är nedfällt. Kanske var pälsen nedslitet efter våldsamma schamanistiska övningar och hedniska primalskrik om natten, jag kan se Peter framför mig ylande konvulsioner mot månen med ögonvitorna uppspärrade. Väskan försågs med en linneinnerpåse och innan den sattes fast grejjades axelremsgarnityret.

img_3785

Påsen fästes med en likadan skoning som användes till locket mot linnet med fållstygn.Sen fixades spännen, jag använde mig av gamla mässingsspännen från ett kasserat seldon samt en mässingsring.

Tja, resultatet blev helt ok. Inte helt nöjd med axelremmen men annars blev väskan bra. Det blir ett välkommet tillskott till dräkten. Jag tror även man får plats med andra saker i väskan då den blev ganska rymlig. Mitt kruthorn fick hänga i remmen.

img_3789

Väskan öppen:

img_3792

Nu är nästa projekt ett par 1700-talsbrallor och inte så många mer väskor.

15 kommentarer

Under Läder

15 svar till “Grävlingsväska.

 1. Snyggt, jag har också planer på att göra en grävlingsjaktväska, men först ska jag få tag på grävlingen och garva. Har en modell här på skolan som min lärare har sytt, men den består endast av grävlingsskinn och tassarna är fastsydda med klorna uppår vid väskans ändar.

 2. Hahaha! Jodu. Jag är hednisk till tusen. Sanningen är att kille jag köpte skinnet av är konstnär. Han jobbar mycket med ”cybershamanism” i sin konst; djurdelar sammanvävda med maskineri och steampunk-attiraljer. Han är mycket talangfull och gör läskiga skulpturer som berör och ibland äcklar. Precis i min smak.

 3. kurage

  Jahadu peter, det går ju att skylla på 🙂 Skämt åsido, jag gillar också när man kombinerar kött o maskin!

  Marina, sätt ut bilder när du är klar! Såg det där med bävergällen på din sida, intressant…finns mycket medeltida medicinska recept med sådana…

 4. Rigtig fin taske! Jeg så noget lignende da jeg for nogle måneder besøgte Morlands historiske museum her i Danmark.
  De havde en jagttaske med hvad jeg vil tro er klovene fra en hjort på kalppen. Jeg tror dog at den taske er af lidt nyere dato end den du har kigget på. Men det er da i samme boldgade 🙂

  Du får lige et billede her:

  Håber at det er noget du kan bruge 🙂

 5. Lite småskabbigt men ändå rätt roligt måste jag säga.
  Det där med päls utåt är ju ett ganska känsligt ämne när det kommer till historia. Vi har ju fler än en gång beklagat oss över lajvare med pälsen utåt. Men här har du ju faktiskt en historisk grund för det hela. Kul idé! Min baghat syddes föresten om i förrgår. Blev lite bättre faktiskt.
  Du har en välbesökt blogg Anders. Grattis! Det är inte alla som lyckas med det. 🙂

 6. kurage

  Tack, ju fler spännande väskor desto bättre. Jag jagar bilder på bevarade 1700-talsväskor men lite tycks finnas kvar.

  Jo men denna väska är senare, ska se om jag har en bild på den där koväskan.

  Varför sydde du om baghaten var det något fel på den? Såg bra ut på sidan.

  För att vara i genren är den välbesökt tror jag, jag brukar ha 40-100 per dag eller så. Men jag hänger mkt på forum och jag har en signatur med adressen. Många hittar bloggen därigenom.

 7. Orginalen ser nästan årecis ut som min grävlingsväska.

 8. Jag har -hört- att det där med pälsen utåt finns belagt i alla fall från 1400-talet, då skyttar av olika slag använde sig av bland annat grävling till koger och liknande.

 9. Baghaten var lite, lite för trång. Var några sömmar var lite sisådär också. Men nu är det bättre. Sydde bara om undre delen av den.

 10. kurage

  Jo i medieval soldier recreated har de rekonstruerat armborstkoger med vildsvinspäls utåt. De är riktigt coola.

  Samuel, du kan väl lägga upp bilder på den nya…

 11. Men jag får inte använda min väska eftersom det inte finns några becis på VÄSKOR med pälsen utåt från vår tid… 😦

  Den får följa med när jag är på tur i skogen och när jag är på lajv i alla fall…

 12. Snygg men läskig… den lilla torra nosen..

 13. Anton Wijk

  Hej Anders!

  Ville bara berömma dig för den fantastiska väska du har gjort!
  Jag är lite sugen på att göra en själv, men är lite osäker på hur jag ska gå till väga. Du har inte lust att tipsa lite?

  Hör av dig till min mail om du har något bra tips!

  Vi hörs, God Jul på dig!

  MVH// Anton Wijk

  wijk_90@hotmail.com

 14. Tjusig väska! Ska sy en framöver..grävling har jag god tillgång på..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s