En ny rysk vän och bye bye hantverk.

tula-las-nara

Ryssen är vår vän? I mitt fall är det högst subjektivt då jag fått en vän i stål och mörkt trä som 1811 lämnade de ryska vapensmedjorna i Tula. Jag köpte en musköt på tradera eftersom jag letade efter ett flintlåsgevär till min jaktdräkt. Traderannonsen seglade under falsk eller möjligen osäker och okunning flagg då geväret benämndes som eventuellt amerikanskt. Det visade sig vara raka motsatsen, musköten var rysk och stämplad med Tula 1811 med kyriliska bokstäver. Det är som ni kan se ovan ett mysterium hur han kom fram till att den var amerikanskt.

Detta är alltså en rysk armémusköt av modell 1808 som i sitt helhetsutförande ser ut så här:

Ryssarna snodde designen rakt av från franska arméns musköt modell 1777

Det är nästan ingen skillnad, samma beslag, samma lås, samma kaliber, kanske är ryssens lås lite fetare. Sen sitter pipbandens spärrar på andra sidan på ryssen. För mig är det ingen nackdel att den är rysk då man inte så ofta ser dem på marknaden. Har läst någonstans att Tulasmedjorna tillverkade ca 40000 musköter om året. Hur mitt exemplar hamnat i Sverige är omöjligt att utröna då det sista svensk-ryska kriget slutade 1809 och mitt gevär är stämplat 1811. Troligen har det hamnat här på traditionell antikhandelsväg. Mitt gevär är konverterat för civilt bruk, pipan är något kortad och frontbandet är ersatt med ett enkelt band.

tula-pipa

Det kan lika gärna ha blivit konverterat i Ryssland av någon som ville ha det att jaga med. Det är alltså ett jaktgevär numera. Låset fungerar bra men ringhanen har blivit av med en bit under flintan och jag saknar det riktiga eldstålet.  Dessa delar finns att få tag på nya så jag kommer beställa från The rifle shoppe (www.therifleshoppe.com) som har delar till alla svartkrutsvapen, från nya hakebössor och luntlås till svenska snapplås och slaglåshagelgevär. Där finns också delar till just min musköt. Jag kommer hålla på denna musköt ett tag och se om jag kan få den till att skjuta löst med i allafall.

Så till något helt annat, jag kommer nog inte kunna producera så mycket framöver, åtminstone inte i hantverksväg. Det är dags att fördjupa sig i C-uppsatsen i Religionsvetenskap. Ämnet är ändock spännande och kanske publicerar jag lite skrivloggar här. Uppsatsen kommer att handla om civil dräkt hos prästerskapet i Sverige, Danmark och Norge under tiden 1200-1400. Det är ett hemskt plöjande genom testamenten på medeltidslatin och fornskandinaviska språk. Jag kanske hinner sy en strumpa eller så….gott nytt kyrkoår alla läsare!

13 kommentarer

Under Antika vapen, Funderingar, Vapen

13 svar till “En ny rysk vän och bye bye hantverk.

 1. Oj, nu har du gett mig uppslag till mina religionsuppsatser. Ska skriva både på A, B och C nivå (även om den sista redan är vikt till ett ämne). Jag har inte haft en tanke på att man kan dra in historia på det sättet. Spännande! =)

 2. kurage

  Jag tänkte först välja något mer aktuellt som rituellt människooffer inom modern islam men sen tog jag något som jag kunde ha mer användning av.

  Religionshistoria är intressant på det viset att man nästan kan komma på vad som helst bara man tänker till lite. I dräkthistoria finns mycket religiöst också, ja menar som det religiösa bruket av kvinnliga huvudbonader i svensk kultur osv…

 3. To bad drutten… det kanske blir hantverk ändå. Ronnie meddelade mig just att halva MiM tydligen är intresserade av att börja beställa bössor av dig nu ….

 4. kurage

  Jo, han har mailat om det, jag kommer utföra beställningen eftersom jag anser mig ha gott om tid tills säsongen börjar…

 5. Fett!
  Du är nu en yrkesbössmed *klappar på axeln*

  Hur många har de beställt?

 6. kurage

  🙂 Vi får väl se. Vi har precis påbörjat förhandlingarna. Vi måste komma fram till modell och hur de ska göras. Vilken grad av autencitet osv…jag försöker övertyga dem om att piporna ska vällas istället för primärt borras.

  Det kommer bli 3 st som läget är nu…

 7. Det har inte alltid samma krav som vi har.. och inte ens vi kräver välda pipor 😉

  Ett tips är att man kan göra som Albert gör ibland.. (och jag med) man låter skiten gravrosta, sedan putsar man av det. Då får metallen samma utseende som när man varmsmidit det…

  tre bössor är en bra beställning. De ger dig ju lite klirr i kassan det.

  Det är förövrigt de som anordnar Ronneburg, ett event som vi ska åka på

 8. kurage

  Jo jag rostade bobs bössa också, eller den var snarare rostig från början.

  Det där ser fancy ut, det kan bli riktigt coolt…

 9. Bo

  Passa dig för therifleshoppe! Vad de än säger och skriver så har de en leveranstid på ca 2 år! Jag har själv beställt därifrån och grejerna kom efter 27 månader! En vän har flera beställningar liggande sedan drygt 1 år tillbaka, trots att han ligger på med telefonsamtal och mail. Detta gäller även folk som beställt inom Staterna. De är dessvärre ökända för sin långa leveranstid.

  T ex:
  http://www.familyfriendsfirearms.com/forum/archive/index.php/t-62187.html

  http://www.gentlemenoffortune.com/handmortar.htm

  Tråkigt, då de har så mycket unika grejer.

 10. kurage

  Knepigt, men frågan är om det är några andra som har reservdelar till Tulalås? Det kanske fungerar med någon som gör kopior på Charlevillemusköten 1777 eftersom låsen är identiska? Det måste vara fler som gör dessa…

 11. Bo

  Jepp, onekligen trist. Såg att du är med på vårt nya forum vilket är roligt. Kolla med Per där då han har bra koll på franska grejer. Kanske kan du hitta originaldelar!? Det är nedre hanläppen och eldstålet du är ute efter?

  Pedersoli gör ju repro på Charlevill 1777-lås, så kanske säljer de delar.

  http://www.davide-pedersoli.com/

  Annars fråga runt på följande forum:
  Kräver inloggning
  http://www.muzzleloadingforum.com/fusionbb/index.php?

  http://frontierfolk.net/phpBB/index.php

  http://historicaltrekking.com/forums/

  Dessa forum är användbara i största allmänhet även om det är amerikansk inriktning.

 12. kurage

  Det är trevligt med lite ny kunskap!

  Jag behöver en hane utom skruv och överläpp samt eldstål. Originaldelar vore det bästa men jag vet inte om jag orkar leta igenom marknaden. Eftersom jag ska skjuta blankt med denna så spelar det inte så stor roll….

  Skytteservice kanske kan ta hem delarna?

 13. Ping: Militariamässan 2010. Exit the russian, enter the swede. « Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s