Växtfärgning

Idag var det dags att på allvar ta min växtfärgningsoskuld, jag ska ärligt säga att jag har varit med lite och färgat förut men nu var det lite mer ingående och jag var med under hela processen. Hemslöjdskonsulenten Kerstin Ydreborg offrade en dag på semestern för att färga lite med mig i Stadsparken. Det var fullt med rörelse då hon också tog med hela släkten som hon genast skickade ut i parken för att plocka örter och löv.
Vi ordningställde fyra bad och valde att färga vitt ullgarn i samtliga. Samtliga tillsattes med Alun för att bättra på ullens upptagningsförmåga av färgen. Vattnet hettades upp till strax under kokpunkt under första eldaren Emils ledning. Vi körde så enkla och primitiva recept som möjligt och hade garnen tillsammans med örterna. Följande färger” användes (se även bild)

1. Älggräs/ört. Gav en ganska ljus grönaktig ton. Kerstin menade att den vanligen drar mer mot gul.

2. Koschenill. Dagens enda bad med lyxfärg, torkade löss från Mallorca. Egentligen ingen växtfärgning men vanligt importerat färgämne i äldre tider. Motsvarigheten att färga rött med mer inhemskt torde vara krapp. Vi hade både grått och vitt garn i denna och den gråa resulterade i en lite blekt lila/tvättat blåbärssoppa medan den vita blev typiskt ”Maria-i-albrechts-bössors-rosa”, en ordentlig  rosa färg. Kerstin hade inte så hög koncentration av färgämnet vilket kan vara anledningen till den ganska ljusa färgen.

2. Daggkåpa. Denna gav en ljus gul färg som var ganska behaglig.

3. Rönnblad. Gav en något mörkare gul men fortfarande ganska blek.

Avslutningsvis vill jag säga att växtfärgning är en spännande konst som kräver mycket kunskap. Det är verkligen ett hantverk att fördjupa sig i.

4 kommentarer

Under Textil

4 svar till “Växtfärgning

 1. Det är löjligt roligt att växtfärga! 🙂
  Jättekul att du har testat.
  / Malin aka färgningsnörden

 2. kurage

  Jo det är väldigt roligt och lite småsvårt att se utgången av färgningen. Jag fick en kasse tuschlav av en snäll tant häromdagen. Det blir nästa färgning, har en del vitt ylle liggande som ska färgas.

  Några tips inför den färgningen?

 3. Johanna Karlsson

  Om du inte hunnit färga med tuschlaven ännu, eller har lite kvar och dessutom har intresse för skinnberedning, så kan jag tipsa om att laxskinn blir fantastiskt snygga av att ligga en timme i ett tuschlavsbad.

  Över huvud taget blir laxskinn (har inte garvat andra fiskar ännu, så kan inte säga annat än om just lax) väldigt snygga och fantasifulla av att få ta del av restbad från garnfärgningen.

 4. Ping: Jubileum | Kurage -Hantverk, historia och reenactment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s