Tubformad 1700-talsväska Del I

Själva grundväskan är klar av modell skum tubväska. Jag tror att den kommer tjäna som trevlig 1700-talssyväska. Det var för min del en småkrånglig skapelse att tillverka. Läder är något som jag egentligen inte tycker är superkul att jobba i. Denna väska var rätt kul dock att göra eftersom den inkluderar diverse ovanliga moment. Det som var mest frustrerande var att sy fast den lilla skinnremsan som går runt alla sömmar på väskan. Övergångarna när svåra att få bra och som det ser ut nu är jag ok nöjd med resultatet. Jag har frångått originalet i fråga om storlek och snajdiga detaljer. Orginalet har monogram och grejjer sydda i lintråd på tubändarna och på insidan är fodret rikt dekorerat med applikationer. Orignalets innandömme är fodrat med någon slags grön sammet. Jag valde att ha  linne/bomull i fiskbenskypert, detta har jag vissa belägg för då jag också har mätt upp en ihoprullbar liknande väska från samma tid som var fodrad med linne/bomull. Denna väska var förövrigt gjord för att innehålla tandläkarinstrument, möjligen publicerar jag bilder av denna senare.  Jag har inte heller gjort någon stängningsanordning för det inre locket, jag ämnar att göra något liknande som finns på originalet med små läderremmar. Man kan anta att väskan har använts för att förvara något som man vill skydda från väta och smuts då stängningsanordningarna och det extra locket indikerar detta. Kanske dokument av något slag, kanske laddgrejjer. Det finns inga direkta praktiska bäranordningar på väskan, remmarna som går runt verkar vara för att spänna ihop väskan. Möjligen kan man sätta fast den i sadeln eller trä en axelrem i. Om någon har sett något liknande och har koll på sådana här väskor så hojta till!

Hursomhelst materialet i väskan är nötläder, remmarna är i getskinn (hmm, tog lite vad som fanns hemma.), lintråd 16/2 och 16/5 (? tror jag, tjock tråd hur som helst). Ringarna kommer ifrån Bruzaholms bruk, köpta på Sveriges i särklass bästa historiska marknad, Allmogemarknaden i Jönköping. De är gjutna i mässing, ej lödda.

Väskan ska framöver förses med remmar och kanske färgas in. JAg hade inte tänkt att färga eftersom jag nu har fodrat med vitt tyg, men det kanske är lite för att gömma min tafatthet.

Här är väskan stängd:

 

Här är väsklocket öppet med foder och ficka som också finns på originalet.

Här är väskan helt öppen med själva huvudfacket. Det mindre locket är det som behöver en stängningsanordning.

 

Fortsättning följer!

 

1 kommentar

Under Läder

Ett svar till “Tubformad 1700-talsväska Del I

  1. Erna

    Hej!!
    Kul att testa för att se om bloggen funkar.
    Väskan är jättefin, men också tassen som håller i så fint.
    Intessant med en egen blogg, där viktig och bra information sprids och ger inspiration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s